Tvorba webových stránek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Advertisements

Počítačová grafika Nám umožňuje:
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základy HTML.
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Jazyk HTML.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
WWW stránky – Struktura, adresování, hosting Mgr. Lenka Švancarová.
Moderní formy tvorby webových stránek Martin Šebela, 9.A vedoucí práce: Mgr. Jan Kříž.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
SIPVZ – úvodní modul P Počítačová grafika a prezentace metodické poznámky (4 h)
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
Počítačová grafika a prezentace 1 Radek Pinc
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Programové vybavení počítače
VY_32_INOVACE_7B1 Grafika 1 Rozdělení grafiky.
Počítačová grafika.
aneb zásady správné tvorby webových stránek Informatika Milan Šimek
WWW – hypertextový informační systém
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Počítačová grafika a prezentace
Rastrová grafika Výpočetní technika.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
Počítačová grafika.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Poznámky k testu Z uvedených otázek je vždy jedna odpověď správná.
Mgr. Ludmila Urbášková CDV UP Olomouc Jak dostaneme MM ke studentům? Standardy HTTP, HTML (XHTML), CSS WYSIWYG editor nebo jiný editor (X)HTML Grafický.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Tvorba internetových stánek V programu Microsoft FrontPage Petr Neterda
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Inf Tvorba webu – struktura webu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
Webdesign prakticky Jak probíhá tvorba webu pro střední a velké společnosti?
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Základní pojmy z počítačové grafiky
Portable Document Format
GRAFIKA.
Transkript prezentace:

Tvorba webových stránek

OBSAH Struktura webu Obsah webové stránky Obrázky na webu Vytváříme webovou stránku Kaskádové (CSS) styly Přehledné stránky a jejich umístění na Internet Konec

Struktura webu Webová prezentace je několik webových stránek provázaných hypertextovými odkazy. Struktura webu je popis, které stránky web obsahuje a jak jsou mezi sebou provázány odkazy. Navrhuje se podle obsahu. Dobře připravený návrh struktury (na papíře) včetně názvů jednotlivých souborů je základem úspěšné práce. OBSAH

Strukturní konvence Startovní stránka webu má název index.htm (případně index.html nebo default.html) Z každé stránky by měl vést odkaz na domovskou (úvodní) stránku webu Názvy souborů, ze kterých se web skládá, je třeba volit podle obsahu stránek s důležitým omezením: názvy by neměly obsahovat mezery a znaky s diakritikou a měly by být psány pouze malými písmeny. OBSAH

Struktura jednoduchého webu profil.htm index.htm Profil firmy Odkazy Titulní stránka vyrobky.htm Profil firmy Výrobky Kontakty Výrobky a služby Obsah kontakty.htm Obsah Kontakty Odkaz na index.htm by měl být na každé stránce Obsah OBSAH

Obsah webové stránky Webová stránka a její (X)HTML kód Webový klient a server Důležité pojmy OBSAH

Webová stránka a její (X)HTML kód Webová stránka je dokument ve formátu HTML (HyperText Markup Language) nebo v jeho modernější podobě XHTML (eXtensible HTML). Tento standardizovaný formát umožňuje použití odkazů v textu na jiné stránky. Dokument může obsahovat jen textové znaky a číslice. Nejsou v něm žádné obrázky a neobsahuje žádné formátování textu. Obsahuje pokyny pro prohlížeč, jak má stránku zobrazit a kde na ní má zobrazit jaký obrázek. Formát textu je často obsažen v samostatném souboru s definicí kaskádových stylů (CSS). Obrázky jsou uloženy zvlášť v samostatných souborech.

Webový klient a server Klient, neboli prohlížeč webu, na počítači poskládá obraz stránky z jednotlivých souborů. Je to program, který komunikuje s uživatelem a na základě jeho pokynů se obrací na jednotlivé servery, získává od nich data a zobrazuje je. Server (který je většinou na internetu) posílá klientovi stránky, které si vyžádá.

Důležité pojmy HTTP (HyperText Transport Protocol) definuje pravidla síťové komunikace mezi klientem a serverem. Je postaven na modelu dotaz-odpověď. HTML je původní jednoduchý programovací jazyk, který je základem každé internetové prezentace. XHTML jazyk byl vyvinut jako náhrada a nástupce HTML. Je přísněji a přesněji definovaný, používá pro web vlastnosti definované pro jazyk XML. XML je jazyk, který nemá na starost zobrazovat data, ale být nositelem dat (obsahu). Umožňuje jednoduché zobrazení stejného obsahu na různých zařízeních.

PHP a ASP jsou technologie, které umožňují dynamičnost internetových stránek. Rozšiřují možnosti (X)HTML o další funkce (podmínky, cykly…). To umožňuje vytváření internetových obchodů, redakčních systémů, poštovních konferencí apod. Umožňují vybírat data pro zobrazení z různých databází. CSS. Kaskádové styly umožňují centrální definování jednotného vzhledu stránek. JavaScript je poměrně výkonný programovací jazyk, který pracuje na straně klienta. Umožňuje reakci stránky na akce uživatele.

Obrázky na webu Obrazovka není papír – rozdíl přístupu oproti tvorbě grafiky pro tisk: Na obrazovce je základní jednotkou 1 pixel, obrazový bod (u papíru je důležitá velikost obrázku v cm a jeho rozlišení v DPI). Monitor má menší rozlišení než běžná tiskárna (zhruba poloviční), drobný text nebude dobře čitelný. Obraz na monitoru není tak ostrý, klidný a jasný jako tisk na papíře. Čtení delších textů na obrazovce proto není příjemné. Různé počítače jsou nastaveny na různá rozlišení a mají rozdílnou velikost. Nikdy nevíte, jak velká se grafika, kterou vytváříte, na monitoru čtenáře stránky zobrazí. Různé monitory mají různou kvalitu, jsou různě umístěny a mají nastaven různý jas a kontrast. O barevné věrnosti se tedy nedá vůbec hovořit. OBSAH

Grafické soubory Příprava obrázků ve správné velikosti, barevné hloubce a ve správném formátu (JPG, GIF, případně PNG) je důležitá přípravná operace před tvorbou webu. Nezapomeňte ani na názvy souborů a zkontrolujte, zda i jejich přípony jsou psány malými písmeny.

Vytváříme webovou stránku – postup tvorby Navrhnete strukturu webu a názvy jednotlivých souborů. Navrhnete vzhled webu a připravíte si CSS soubor s definicemi stylů. Vytvoříte nebo jinak získáte obrázky a připravíte je v přesné velikosti, barevné hloubce a přesném typu souboru. Napíšete potřebné texty. Poskládáte webové stránky s využitím všech výše uvedených komponent. Odladíte kompletní web. Nahrajete hotový web na server Internetu a opět zkontrolujete funkčnost. OBSAH

KONEC… pampalá