Od pravěku k Přemyslovcům

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

MÁ VLAST PODPORA PRO VÝUKU
ÚVOD DO DĚJEPISU II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Afrika SOUTĚŽ RISKUJ Pokračovat Zdroje obrázků
Přemyslovci - opakujeme
Tundra a polární pustina
Přemyslovští králové a jejich doba
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
projekt v rámci Operačního programu Hlavní události českých dějin I.
Přemyslovci.
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
Přemyslovci ( st.n.l.) pro 4. ročník ZŠ
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS)
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Identifikátor materiálu: EU
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
VÝVOJ ZEMĚ III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
prezentace pro 4. ročník ZŠ
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
EGYPTSKÁ KULTURA A VZDĚLANOST
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_571_Dědičný královský titul AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková.
ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011 Vzdělávací oblast: Vlastivěda – Dějiny českého státu - Přemyslovci – POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Metodika:
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Identifikátor materiálu: EU
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Puzzle – jehličnaté stromy
SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS SAPIENS)
Poslední Přemyslovci  Materiál je určen pro žáky 4.ročníku ZŠ.  Je zaměřen na osobnost Václava II. A Václava III.  Děti se formou videí „Dějiny udatného.
kultura století název odvozen od slova romanus = římský
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_470.
o králi Přemyslu Otakaru II.
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Anežka, Přemysl Otakar II. a Václav II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
České země v době Přemyslovců 4. ročník
Od Karla IV. k husitským válkám
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Královské Čechy VY_32_INOVACE_D
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Transkript prezentace:

Od pravěku k Přemyslovcům Obr. 1 Pohled do českých dějin 1 Obr. 2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Odkud máme zprávy o životě dávných obyvatel naší vlasti? Kdo byli tito obyvatelé? V které době žili na našem území? Práce archeologů Obr. 3 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Z které knihy je tento text ? Kdo ho podle pověsti říká? „Ten budoucí kníže váš oře se dvěma voly. Je-li vám libo, vezměte koně, řízu, plášť a přehozy a jděte tomu muži vzkaz vyřídit ode mne i lidu a přiveďte sobě knížete a mně manžela. Muž ten má jméno Přemysl. Jeho potomstvo bude vládnout této zemi na věky věkův… “ Z které knihy je tento text ? Kdo ho podle pověsti říká? Znáš nějakou jinou pověst? Obr. 4 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Jak se nazýval první stát na našem území a kdy vznikl? Jak se jmenovali dva bratři, kteří roku 863 přišli na toto území? Co významného udělali? Obr. 5 Obr. 6 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Který byl první panovnický rod na našem území? Obr. 7 Který byl první panovnický rod na našem území? Jak se jmenovali první čeští králové? Co je to rotunda a co je bazilika? V jakém slohu jsou postaveny? Obr. 8 Obr. 9 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Na které panovníky z rodu Přemyslovců si vzpomeneš? (bylo jich 22) Obr. 10 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Přiřaď k panovníkovi, co učinil za své vlády: Obr. 11 kníže Václav Břetislav Vratislav II. Vladislav Přemysl Otakar I. Václav I. Přemysl Otakar II. Václav II. Václav III. král železný a zlatý, padl 26. 8. 1278 v bitvě na Moravském poli nazývaný statečný a moudrý, k Čechám natrvalo připojil Moravu r. 1212 dostal Zlatou bulu sicilskou, kterou bylo České království prohlášeno za samostatné a nezávislé první český král, vládl v 2. polovině 11. stol. podporoval církev a měl mírnou povahu, jeho bratr Boleslav ho nechal zavraždit r. 1306 zavražděn, jeho smrtí vyhynul rod Přemyslovců po meči zakládal města a pevné hrady, podporoval obchod a trhy dal razit nové peníze – české groše nechal v Praze postavit kamenný most k poctě své manželky Judity (stál 200 let) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Přiřaď názvy k obrázkům: památník bitvy na Moravském poli český groš mincovna Vlašský dvůr v Kutné hoře středověký hrad Zvíkov c) d) Obr. 14 b) Obr. 15 a) Obr. 12 Obr. 13 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009–27–01]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na http://www.wikipedia.org/. Obr. 1: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cosmas-Chronica_Boemorum.jpg Obr. 2: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Asaphiscuswheelerii.jpg Obr. 3: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Archeologia_Odessa_bulvard_(2).JPG Obr. 4: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Josef_Mathauser_-_Kn%C4%9B%C5%BEna_Libu%C5%A1e_v%C4%9B%C5%A1t%C3%AD_sl%C3%A1vu_Prahy.jpg Obr. 5: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cyril_and_Methodius.jpg Obr. 6: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Central_europe_9th_century.png Obr. 7: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Erb_P%C5%99emyslovc%C5%AF.png Obr. 8: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rotunda_na_Ripu.jpg Obr. 9: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Romansky_sloh.jpg Obr. 10: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wenceslaus_I_Duke_of_Bohemia_equestrian_statue_in_Prague_1.jpg Obr. 11: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Golden_Bull_of_Sicily.jpg Obr. 12: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wloski-dwor.jpg Obr. 13: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zvikov_(js).jpg Obr. 14: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Grossi_pragenses_avers.jpg Obr. 15: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:D%C3%BCrnkrut_feld.jpg Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.