Informace o projektu Masarykovy veřejné knihovny Vsetín

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
MASARYKOVA VEŘEJNÁ KNIHOVNA JAKO INSTITUCE KOMUNITNÍCH AKTIVIT A CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VSETÍNĚ Grantové schéma Zlínského kraje SROP 3.2 Karlovy Vary,
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
KNIHOVNA JAKO KOMUNITNÍ CENTRUM NSZM - SROP 3.2. Město Vsetín „srdce Valašska“ (podhůří Beskyd, krásná příroda, bohatý folklór, blízko hranic se Slovenskem.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Plánování sociálních služeb v Třinci. „Pověz mi a já zapomenu, ukaž mi a já si vzpomenu, ale nech mne zúčastnit se a já pochopím.“ Konfucius.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
MASARYKOVA VEŘEJNÁ KNIHOVNA JAKO INSTITUCE KOMUNITNÍCH AKTIVIT A CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VSETÍNĚ Informace o projektu Masarykovy veřejné knihovny Vsetín.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Komunitní a otevřená škola
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
PRORODINNÁ POLITIKA.  Prorodinná politika = souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny. Obecně se jedná o podporu rodin ve výkonu jejich přirozených.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
21. října 2009 expozice 21. budovy Zlínského kraje.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Integrovaný regionální operační program
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Cesta knihovny ke komunitnímu a vzdělávacímu centru regionu aneb Otevřená knihovna pro všechny Informace o projektu Masarykovy veřejné knihovny Vsetín v rámci projektu OSF NNO na cestě do EU Kontakty: Masarykova veřejná knihovna Vsetín, tel.: 571 412 143, e-mail: hgajduskova@mvk.cz , mpokorna@mvk.cz Zlín, březen 2004

Motto: Knihovna je veřejnou budovou, která má symbolický charakter: „společný dům“, „společné místo“, místo, kde je „virtuálně shromážděna komunita“ (tzn. místo, kde se komunita může shromáždit). Je místem, které shromažďuje a propojuje lidi napříč generacemi, skupinami s různou vzdělanostní úrovní či různým sociálním statutem, s různými zvyklostmi (využívání kultury), s různým očekáváním, potřebami…. (Gérard Thibalt – francouzský architekt)

Cíl: V rekonstruované budově bude pod jednou střechou realizován projekt komunitní knihovny, který propojí činnosti knihovnické s činnostmi podporujícími rozvoj místní komunity Otevřenost – partnerství – spokojenost – důvěryhodnost

Jak se změnila společenská role knihoven ve světě? Jaké je současné poslání veřejné knihovny? vytváření a posilování čtenářských návyků podpora samostatného sebevzdělávání i všech stupňů školského vzdělávání; poskytování příležitosti pro osobní tvůrčí rozvoj; povzbuzování imaginace a kreativity podpora uvědomělého přístupu ke kulturnímu dědictví a k hodnotám umění a pokroku vědy; zajišťování přístupu ke všem kulturním formám prezentace reprodukčního umění; podpora dialogu mezi kulturami a kulturní rozmanitosti; podpora tradice lidové slovesnosti; zpřístupňování všech druhů obecních informací; poskytování informačních služeb místním podnikům, sdružením a zájmovým skupinám; podpora rozvoje informační a počítačové gramotnosti; podpora a podíl na všech akcích a programech zabývajících se odstraňováním negramotnosti

Jakou roli může hrát naše knihovna v současné době? knihovna pro všechny  dostupnost bez omezení (věku, vzdělání, náboženství, pohlaví, národnosti atd…..) Knihovna jako půjčovna knih komunitní centrum (besedy, přednášky, diskusní kluby, kulaté stoly, panelové diskuse, zapojování veřejnosti do života města,) vzdělávací centrum pro celoživotní vzdělávání informační centrum mediatéka místo pro získávání informační (počítačové) gramotnosti místo pro podporu zdraví místo setkávání pro seniory místo setkávání pro zdravotně znevýhodněné místo pro pomoc nezaměstnaným (vyhledávání zaměstnání) nízkoprahové zařízení místo pro komunikaci s veřejnou správou místo přístupu k internetu klubovna pro děti a mládež informační centrum pro občanský sektor místo seznámení s regionálními tradicemi, folklórem

Návaznost na evropské dokumenty o knihovnictví Manifest UNESCO o veřejných knihovnách (1999) Kodaňská deklarace (1999) Glasgowská deklarace o knihovnách, informačních službách a intelektuální svobodě (IFLA- International Federation of Library Associations and Institutions 2002) Zpráva o Zelené knize o roli knihoven v moderním světě (Green Paper on the role of libraries in the modern world) 1998 Návaznost na české a regionální rozvojové programy: Národní rozvojový plán Strategie knihoven ČR 2003-2006 Program územního rozvoje obvodu Zlínského kraje 2002 strategický rozvojový program města Vsetína - Vsetín - Zdravé město 2003

Uvědomujeme si, že – chceme-li nadále budovat knihovnu jako zázemí pro kulturní život člověka a jeho celoživotní vzdělávání, je nutno: vytvořit moderní velké zařízení schopné dalšího rozvoje, schopné přijmout nová informační a komunikační média a odpovědět na nové potřeby nových skupin uživatelů dát v knihovně nejširší veřejnosti k dispozici moderní informační a komunikační technologie a naučit je s nimi pracovat působit jako komunitní centrum, jako živé „místo setkávání“ ve městě, jako společenské centrum, ve kterém je a může nadále (zejména po rozšíření prostor) být provozováno mnoho důležitých aktivit místních občanů v duchu rozvoje místní komunity spolupracovat v rámci sítě knihoven jak na území okresu Vsetín, tak s dalšími knihovnami v ČR - spolupracovat s partnery, kteří mají podobné cíle

Z čeho jsme vycházeli a co jsme se naučili Zachovali jsme základní knihovnické činnosti: výpůjční služba informační služba vzdělávací činnost Základní činnosti jsme rozšířili nebo zlepšili jejich poskytování rozšíření výpůjční doby na všechny všední dny včetně soboty,…. rozšíření spektra knihovních fondů (CD, CD ROM, zvukové knihy,elektronické zdroje a databáze, …) rozšíření nabídky vzdělávacích akcí

Zavedli jsme mnohé další činnosti: zavedení výpočetní techniky, přístup k Internetu, možnost použití počítačů – CD ROM, program OFFICE (textový editor WORD, tabulkový kalkulátor Microsoft Excel) zvuková knihovna pro zrakově postižené antikvariát kopírování skenování vyhledávání v elektronických databázích akce směrované pro konkrétní cílové skupiny (zrakově postižení, nezaměstnaní, dospívající mládež atd.) atd. Rozvíjíme  činnosti komunitního charakteru – činnosti „komunitní“ knihovny knihovna jako místo setkání občanských sdružení a neformálních komunit informační servis pro neziskový sektor, vzdělávání neziskových organizací vymýšlení a realizace projektů komunitního charakteru soutěže, diskusní kluby, besedy, přednášky, setkání občanů s politiky akce pro děti a mládež – literární soutěže, noční čtení v dětské knihovně, knihovnické a informační lekce pro školy, zábavná odpoledne pro děti (hádanky, soutěže) vzdělávací a komunitní akce pro různé cílové skupiny obyvatel (zdravotně znevýhodnění, nezaměstnaní, senioři, maminky po mateřské dovolené, atd.) účast a iniciace na společenském a občanském životě, rekreaci místních obyvatel V obdobném duchu pracují i ostatní knihovny na území okresu Vsetín.

Co jsme udělali ve spolupráci s Městem Vsetín pro realizaci komunitní knihovny? účast Masarykovy veřejné knihovny v projektu Neziskové organizace na cestě do Evropské unie, v projetu Zdravé město Vsetín, Equal, apod. Vytváří se plán (systém) komunitních aktivit ve spolupráci s partnery zpracována studie rekonstrukce budovy pro knihovnu Vytvořena pracovní skupina – zástupci města, MVK sbíráme informace o evropských programech, které by pomohly myšlenku komunitní knihovny financovat Plánovaná knihovna Současná knihovna

Diskusní klub na téma: Utrpení v dnešním světě moderátor Jakub Železný Malý ples pro knihu aneb Občanská beseda Diskusní klub na téma: Utrpení v dnešním světě moderátor Jakub Železný

Velké říjnové společné čtení Beseda s Janem Čulíkem

Závěr: Knihovny mají velký vliv na společnost v okruhu své působnosti a na každodenní život svých uživatelů včetně jeho ekonomických aspektů. Čtení, hudba a další činnosti ve volném čase udržují a obnovují síly člověka dále pracovat. To je zvláště zřejmé v ekonomicky upadajících oblastech. Výzkum ukázal, že v takových případech kvalitní služby knihoven mohou být "jedním ze záchranných lan" pro místní obyvatele. Knihovny mohou také aktivně napomáhat úsilí při vytváření nových strategií pro přežití komunity. Mohou rovněž pomáhat nezaměstnaným v jejich snaze naučit se něčemu novému a při jejich hledání nových příležitostí. Zpráva o Zelené knize o roli knihoven v moderním světě (1998)

Nepodaří-li se získat lepší prostory, budeme i nadále budovat elegantně komunitní knihovnu, ale s ….