SoSIReČR Sociální síť informatiků v regionech České republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Advertisements

Úřad vlády České republiky Modernizace elektronických knihoven Informačního systému ODok Úřadu vlády Úřad vlády České republiky.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Sociální sít informatiků v regionech ČR Martin Nečaský, Tomáš Skopal Dateso 2011, Písek
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
ECVET v Programu celoživotního učení
NSWI117 – Technologie vývoje webových aplikací Martin Nečaský Katedra softwarového inženýrství MFF UK.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Jakub Klímek Zlín.  Hlavní „zbraň“ SoSiReČR  To, čím se portál odlišuje od tradičních sociálních sítí  Facebook  LinkedIn Jakub.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Konference Škola ve firmě – firma ve škole
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
ArtParty uvádí. CM (Community Music ltd.) je nezisková organizace zaměřená na moderní hudbu. Sídlí v Londýně a úspěšně působí již od roku Cílem.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Proškolení studentů k projektu Inovace a podpora praxí VŠPJ
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
SoSIReČR – analýza proveditelnosti Tomáš Skopal Martin Nečaský KSI MFF UK.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
1 Projekt zaměřený na vybudování sociální sítě informatiků (ve smyslu sociálního webu) ve všech regionech ČR jako základny pro partnerství a spolupráci.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Inspirační databanka pro podporu strategického řízení rozvoje lidských zdrojů v krajích Národní vzdělávací fond, o.p.s. M. Mandíková, Z. Palán, I. Sládková,
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Dosavadní zkušenosti s obdobnými.
Infrastruktura pro dotazování nad sémantickými daty Jiří Dokulil, Jakub Yaghob, Filip Zavoral Katedra softwarového inženýrství, MFF UK Praha
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
EurActiv.cz Informační portál o dění v Evropě. PREZENTACE INFORMAČNÍHO PORTÁLU EURACTIV.CZ Obsah Co je EurActiv.cz? Info o EurActiv.com Obsahová struktura.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ PORTÁL Ing. Petr Kolář Praha, Celostátní.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Crux information technology, s.r.o. Ostravská universita, information technology.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Síťová spolupráce, aplikovaný výzkum inovací ve prospěch malých podniků (SBIR),,Malé podniky jsou páteří evropské ekonomiky.´´ (Evropská charta pro MP)
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Nástroje podpory uživatelů
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Změny na trhu práce?.
Transkript prezentace:

SoSIReČR Sociální síť informatiků v regionech České republiky Martin Nečaský, Ph.D. Katedra softwarového inženýrství MFF UK

Osnova strategie projektu sociální síť informatiků připravovaný portál páteř sociální sítě informace v sociální síti připravovaný portál osobní růst tvorba týmů strojově čitelný přístup k informacím

“Sociální síť IT profesionálů spojující univerzity a firmy” Strategie projektu Vize “Sociální síť IT profesionálů spojující univerzity a firmy” Mise: Naše sociální síť bude poskytovat podporu tvorby vysoce proaktivních týmů pro řešení rozsáhlých problémů s použitím IT poskytovat informace pro podporu osobního růstu poskytovat specifické služby generované komunitou poskytovat relevantní informace pro členy komunity partner pro jednání v oblasti lidských zdrojů a studia informatiky

Sociální sít informatiků síť lidí působících v informatice v regionech ČR má svá specifika struktura akademici, firmy, studenti, kteří vytvářejí týmy a spolupracují na projektech informace časopisy, konference, zaměření informatického výzkumu, informatické dovednosti, ... členové jsou pokročilí uživatelé IT

Páteř sociální sítě - Osoby členové sociální sítě a uživatelé portálu různé kategorie osob: vědec, učitel, podnikatel, zaměstnanec, student, úředník, ... osoba může patřit do více kategorií (např. student a zaměstnanec) sociální vazby na jiné osoby

Páteř sociální sítě - Skupiny skupina osob, která se prezentuje a vystupuje jako jeden celek výzkumná skupina na VŠ, pracovní skupina ve firmě, ... nabízí služby výzkum, vývoj, vzdělávání, marketing, systémová integrace, konzultace, finance, ... má výsledky články, software, přednášky, úspěšně ukončené projekty, ... může být oficiálním pracovištěm ale i jeho součástí katedra na VŠ, ústav na UI, firma tvoří klastry

Páteř sociální sítě - Projekty partnerství skupin spolupracujících při řešení dlouhodobého úkolu, např. výzkumný problém vývoj informačního systému příprava studijního plánu ... mohou být (spolu)financovány z veřejných zdrojů

Informace v sociální síti Jaké máme v regionech instituce, kdo v nich pracuje a jaké na nich působí skupiny? Kde lze získat finance? Jaké mají výsledky informatici v regionech ČR? Co nabízejí/poptávají informatici v regionech ČR? zaměstnání, budování týmů, podávání projektů a žádosti o veřejné zakázky Jaké mají informatici schopnosti a zaměření Co se děje v regionech ČR zajímavého pro informatiky? konference, semináře, workshopy, školení, …

Schoponosti a zaměření Sociální síť Projekty Skupiny Vědci a učitelé Podnikatelé Zaměstnanci Studenti Instituce Schoponosti a zaměření Události Financování Výsledky Nabídka a poptávka

Portál informační podpora sociální sítě informatiků zachycení struktury sítě profily osob, skupin a projektů vazby provázání s dalšími informacemi v sociální síti instituce, programy grantových agentur, výsledky, nabídka/poptávka, ...

Portál Prezentace profilu Doplnění profilu Vyhledávání Navázání kontaktu Spolupráce Doplnění profilu

Portál nad profily a informacemi prozatím připravujeme v portálu 3 funkčnosti: podpora osobního růstu podpora tvorby týmů strojově čitelný přístup k informacím

Podpora osobního růstu na základě znalostních profilů vychází z projektu VŠE jednoduchý popis informatických znalostí znalost = osa znalostního profilu ohodnocená na stupnici 0 – 5 znalostní profil je součástí profilu osoby, skupiny i projektu charakteristikou poptávky/nabídky charakteristikou studijního plánu

Podpora osobního růstu

Podpora osobního růstu znalostní profily umožňují přesněji popsat poptávku po odborníkovi přesnější a rychlejší vyhledávání v nabídkách odborníků vytvořit si představu o znalostech absoloventů jednotlivých studijních programů odborníků v regionech ČR doplňovat skupiny o vhodné osoby projekty o vhodné skupiny porovnávání odborníků mezi sebou

Podpora osobního růstu UKÁZKA

Podpora tvorby týmů zaměřujeme se na spolupráci akademického světa a světa firem v informatice je to nutnost, jen je potřeba firmy i akademiky „probudit“ první fáze: rozšíření síly znalostních profilů o vědecké profily vědecký profil podobný znalostnímu profilu, podobné využití popis vědeckého zaměření pomocí ohodnocení kategorií ACM klasifikace na stupnici 0 – n

Podpora tvorby týmů

Podpora tvorby týmů vlastní zkušenost akademický výzkumný tým: firma databázové zpracování textových a semistrukturovaných dat technologie sémantického webu firma zkušenosti s řadou projektů pro státní správu (MŽP) námět na projekt se silným důrazem na aplikovaný výzkum problém: firma nevěděla, kde hledat patnera pro výzkum v daných oblastech ke kontaktu došlo prostřednictvím studenta

Podpora tvorby týmů UKÁZKA

Přístup k informacím portál nabídne strojově čitelný přístup ke svým informacím prostřednictvím XML/JSON dokumentů pravděpodobně ve stylu REST pro čtení a ve stylu W3C webových služeb pro zápis prostřednictvím ontologií a RDF pouze experimentálně

Přístup k informacím Webová služba ve stylu REST? Požadavek jako URL: http://www.sosirecr.cz/rest/group?id=XRG Odpověď jako XML dokument: <?xml version=“1.0”?> <group> <abbr-name>XRG</abbr-name> <full-name>XML Research Group</full-name> <members> <member id=“martinnec”> <fname>Martin</fname><surname>Nečaský</surname> ... </member> </members> </group>

Přístup k informacím Co je to RDF? RDF uvažuje objekty reálného světa (osoby, skupiny, projekty) identifikované jednoznačným URL a nazývá takové objekty zdroje http://ksi.mff.cuni.cz/faculty/martinnec http://ksi.mff.cuni.cz/groups/xrg

Přístup k informacím Co je to RDF? RDF umožňuje na Webu zveřejňovat tvrzení o objektech reálného světa ve formě trojic: http://ksi.mff.cuni.cz/faculty/martinnec foaf:name „Martin Nečaský“ foaf:member http://ksi.mff.cuni.cz/groups/xrg

Přístup k informacím Co je to ontologie? ontologie je slovník popisující typy objektů reálného světa a typy tvrzení o objektech např. ontologie FOAF http://www.foaf-project.org/ typy objektů jako např.: Person, Group, Project typy tvrzení jako např.: name, knows, member

Přístup k informacím K čemu ontologie a RDF? umožňují komukoliv na webu publikovat svá tvrzení ve strojově čitelné podobě strojově integrovat tvrzení z různých zdrojů strojově hledat spory v tvrzeních a odvozovat nová tvzrení umožní tedy zasazení portálu SoSiREČR do šiřšího kontextu a strojově integrovat jeho informace s jinými zdroji RDF dat

Očekávané problémy znalostní/vědecké profily nejsou dostatečně charakterizující neuvažují jednotlivé technologie např. ACM klasifikace obsahuje kategorii „Data Definition Languages“, ale již nerozlišuje strukturovaná (relační), semistrukturovaná (XML) a nestrukturovaná (text) data lze jít do většího detailu, avšak na úkor jednoduchosti informace pro IT odborníky inicializujeme, ale jak budou udržovány aktuální po skončení projektu? důvěryhodnost dat znalostní/vědecký profil neříká pravdu podpořit tvrzení odkazy na dosavadní práci : publikace, projekty, ...

Závěr první verze prototypu portálu k vyzkoušení do konce roku 2010 osoby, skupiny, projekty + znalostní a vědecké profily + databáze informatických údajů komunikujte s námi Vaše nápady, připomínky, požadavky osobní schůzky: necasky@ksi.mff.cuni.cz diskuzní fórum: http://www.sosirecr.cz