Zlaté Hory & Alois Nebel

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafické programy Zoner: využití na ZŠ
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Anna Kostenko se narodila v roce 1975 v Kyjevě na Ukrajině, od roku 1991 žila
Komiks Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
CZ KVÍZ.
Regionální literatura ve venkovských knihovnách Přibližování historie regionu a vytváření vztahu k místu, kde žijeme.
Na internetu: Karel Šimek říjen 2006.
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
Vítejte v Městské knihovně Čelákovice
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
napsala Stephenie Meyerová
Nikdy nesuď nikoho, podle toho, jak vypadá
TŘEBENICE Okres Litoměřice PSČ:
Science fiction & fantasy
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
 Narozen 31. března 1962  Matka právnička, otec inženýr chemie  Spisovatel, publicista a nejprodávanější romanopisec.
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Christopher Paolini Spisovatel
Literatura na počátku 20.století
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Komiksový strip Komiksový strip je svébytný a svérázný druh komiksu. Má totiž několik odlišností od komiksovéh sešitu či klasického příběhu.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
Autor: Bc. Eva Doležalová
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_311_Zdeněk Jirotka, Saturnin AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
John Ronald Reuel Tolkien
Arnošt Lustig Jan Drda Ota Pavel 9. ročník.
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Michal Petřík, Petr Poremski, Daniela Uhrovičová, Ondřej Šimečka
HOROROVÁ LITERATURA 19. století - současnost
Historická tvorba – 19. stol.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
CZ.1.07/1.4.00/ METODIKA Výkladová prezentace – přechod stránky kliknutím, nadpis automatický, informace přicházejí po kliknutí, fotografie nabíhají.
SEMAFOR VY_32_INOVACE _427_SEMAFOR Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov III/2.
Karlovy Vary Prezentace 2016 – 07 Foto a text Zdeněk Kačena Ruční posun obrázků.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Jaroslav Hašek Jaroslav Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
–  významný český spisovatel literatury pro mládež  redaktor několika dětských časopisů a zážitkový pedagog.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MICHAL VIEWEGH nar „Tento román – jako koneckonců většina.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_CJ_4_KRE_20_PROZA_MLADSICH_GENERACI_III.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_11_Československá republika.
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Transkript prezentace:

Zlaté Hory & Alois Nebel pavel kurfürst Zlaté Hory & Alois Nebel komiksová prezenzace ze Sudet Januar 2006

jaroslav rudiš (*1972) žil a studoval v Lomnici nad Popelkou, Turnově, Liberci, Berlíně a Praze absolvent pedagogické fakulty (obor němčina – dějepis) DJ a zvukař v rockovém klubu, manažer punkové kapely, zedník, hotelový portýr, prodavač, pekař v Alpách, reklamní agent českého pivovaru v Německu... novinář – hudební kritik, kulturní redaktor deníku Právo spisovatel – rockové příběhy z berlínského metra Nebe pod Berlínem (2002; Cena Jiřího Ortena; přelož do němčiny, srbštiny, polštiny; několik rozhlasových dramatizací, autorská čtení u nás i v Německu; film) a připravovaný román Grandhotel (květen 2006) scenárista – film Grandhotel (režie David Ondříček, premiéra 12. 10. 2006) textař – kapela U-Bahn (literární punk) editor – chystaná antologie současné německé literatury nemá auto, cestuje vlakem, pije nealkoholické pivo, sbírá jízdní řády a železniční mapy, surfuje po železničních internetových stránkách

jaromír 99 (*1963) vl. jménem Jaromír Švejdík kotelník v jesenické nemocnici, spolumajitel kavárny... zpěvák a textař - jesenická rocková kapela Priessnitz (alba Freiwaldau, Potichu?, Zero, Playlist...), člen hudebního projektu Umakart (hudba k filmu Grandhotel) výtvarník – komiksy (stripy pro časopis Big Bang!; mnohé nepublikované a nedokončené – Svatební košile podle Erbena, Samotáři podle filmu); storyboardy k filmům (Samotáři, Jedna ruka netleská, Děti Duny); reklamy; obaly CD (Priessnitz – Hexe, Seance, Umakart) milovník Jesenicka, nyní žije v Praze

černobílý komiks ze Sudet Jedno malé nádraží ve slezských horách, které křižují vlaky sem a tam, a jehož návěstidla a nástupiště se občas ztrácejí v mlze skrývající podivnosti. Jeden blázinec, jehož chodby křižují lidé, pro které jsou i ta nejmenší nádraží příliš velká, ale v mlze často vidí její konec. A jeden výpravčí, který se jmenuje Alois Nebel. Příběhy ze století, o němž si myslíme, že už je dávno za námi. V hlavní roli železničního blues Bílý Potok vystupuje ALOIS NEBEL. Narozen ve znamení Váhy roku 1948 ve Frývaldově, dříve Freiwaldau, nyní Jeseník. Celý život u dráhy, stejně jako jeho příbuzní. Sbírá jízdní řády, pije pivo, kouří a občas vidí v mlze to, co jiní nevidí. Naposledy pracoval jako výpravčí v Bílém Potoce. Pak mu vlaky, projíždějící stanicí napříč celým stoletím, zatemnily mysl. černobílý komiks ze Sudet Nakladatelství Labyrint

Někdo chce vidět majáky na Rujáně, někdo si chce v Paříži dát dort a někdo chce vidět nejkrásnější železniční stanici u nás. Alois Nebel - výpravčí, který v mlze viděl to, co jiní neviděli, a proto výpravčím přestal být - se v pokračování Bílého Potoku vypraví do Prahy. Budovu nádraží však neopustí. Ví, že kdo jednou odejde, už se nikdy nevrátí. V knize se opět setkáme s tajemnou postavou Němého i někdejším práskačem Wachkem. Opuštěná železniční trať. Zlato schované pod horami. Mraky nasáklé deštěm. Polský vrah na útěku, hledající svého otce. Závěrečný díl komiksové trilogie je asi úplně nejtemnější a nejsyrovější. Děj se přesouvá zpátky do hor, kde se nelítostná minulost Sudet prolne se syrovou současností. Do života Aloise Nebela zasáhne velká povodeň a konečně i velká láska. Nakladatelství Labyrint

inspirace příběhu místa, události, postavy, reálie – prolnutí reality a fikce místa – Bílý Potok - nádraží (Horní Lipová) a psychiatrická léčebna (Bílá Voda), Praha - hlavní nádraží a Černý Most, Cukmantl/Zlaté Hory, Krakov, zajatecký tábor (Rejvíz), Freiwaldau/Frývaldov/Jeseník, lázně Lipová a Gräfenberg/Jeseník, Vidnava, Zábřeh, Praděd, Keprník, Ramzová, Rejvíz… historické události –osídlení Jesenicka Němci, čarodějnické procesy v 17. st., obsazení pohraničí, 2. světová válka, transporty Židů, odsun Němců a osídlení pohraničí Slováky, Maďary či Řeky, rok 1948, represe 50. let, pobyt ruských vojsk po roce 1968, socialismus 80. let, popřevratový kapitalismus; povodně v r. 1997; historie hlavního nádraží v Praze od Rakouska-Uherska po současnost; velká železniční neštěstí… postavy – Alois Nebel, Wachek, Květa, Olda, Němý, Vinzenz Priessnitz, inkvizitor Boblig a „čarodějnice“ Schmeterová, pankáči, bezdomovci… reálie – lázeňství, těžba kamene, těžba zlata – staré štoly, Slezský Semmering (trať Hanušovice – Mikulovice – Glucholazy), pivo Šerák a Litovel, zbořené kostely, šmelina…

Alois Nebel není fiktivní postava. Skutečně žije mezi námi Alois Nebel není fiktivní postava. Skutečně žije mezi námi. Je to člověk zválcovaný dějinami. I když náš komiks je černobílý, snažili jsem se v něm na jeho příběhu dějiny vylíčit takové, jaké jsou - nečernobílé. Nebel je zároveň katolík, komunista a ještě navíc docela hodný člověk, který se ale trochu bojí. V té naší postavě se splétá skutečný Alois Nebel, kterého jsem potkal, s příběhem mého dědečka, který také podlehl kouzlu i nebezpečí železnic. Máloco změnilo v 19. století tvář kraje jako železnice. Pro Jeseník a okolí to byla skutečná revoluce, která tuto oblast nesmírně oživila. Po kolejích se vozilo dříví do Čech nebo Rakouska, odkud po těch kolejích jezdili pacienti do vodoléčebných lázní, které založil Vincenc Priessnitz. Po kolejích prchali na podzim 1938 Češi z Frývaldova, jak se tenkrát Jeseníku říkalo, před henleinovci. Po kolejích přijely oddíly wehrmachtu. Po kolejích byli po válce odsunuti, nebo jako říká Alois Nebel "odšibováni" sudetští Němci. Vlakem sem přijeli z Československa noví obyvatelé, aby tu náhle pustou krajinu osídlili. A v roce 1968 také po kolejích přijela Rudá armáda, aby tu sjednala po svém pořádek. Železnice je bod, kde se taví dějiny. Navíc ta nádraží se za 115 let takřka nezměnila Jaroslav Rudiš

výtvarné pojetí inspirace moderním světovým komiksem Franka Millera (Sin City), Michaela Mignoly (Hellboy), Kevina O’Neilla (Liga výjimečných), dřevoryty J. Váchala či patosem „umění“ socialistického realismu výhradně černobílý, bez odstínů šedé, pouze obálky barevnější formát 165 x 230 mm na 1 straně ½ až 24 obrázků kromě kreseb využití počítačově upravených fotografií text v různých jazycích (němčina, ruština, polština) i formách (promluvy postav, popisy, komentáře, citace z pramenů…) střídání textově bohatých pasáží s výhradně obrazovými posun od literárního 1. dílu přes filmové vidění v druhém až k nejkomiksovějšímu závěru trilogie citace, aluze (William Vance/Jean Van Hamme: XIII)

Pozoruhodná, na české poměry rozsáhlá a jedinečná, komiksová trilogie. Co nebelovské trilogii nikdo nevezme, je fakt, že dokázala přinést příběh, který zaujal a pro „černobílý komiks ze Sudet“ dokázal získat značný (u nás výjimečný) počet čtenářů. Je to komiks ryze český, a to v tom dobrém i v tom horším, nejen náměty, ale i svými nedostatky a specifickým stylem vyprávění. (Lidové noviny) Pozoruhodná, na české poměry rozsáhlá a jedinečná, komiksová trilogie. (iliteratura.cz) Zásluhou profesionálneho grafického spracovania sa môže rodiaca sa, priebojná séria suverénne radiť k tomu najlepšiemu, čo v Európe v tomto žánri momentálne vzniká. (SME) Bílý Potok joins the genre with a story that is fascinating and well told by global standards, though still strongly rooted in the local. (The Prague Post) Do Bílého Potoka se podařilo natlačit takový tematický a časový záběr, že čtenářský dojem z komiksu je téměř románový. (MF Dnes)

další cesty Aloise Nebela ukázky z 1. dílu - Letní čtení na pokračování v deníku MF Dnes (srpen 2003) scénický komiks Alois Nebel – Činoherní studio v Ústní nad Labem (světová premiéra 25. 3. 2005, režie Natália Deáková, hudba Petr Kružík & Priessnitz) anglická mutace 1. dílu Bílý Potok – A Story from the Borderlands (Labyrint 2005, překlad Anna Lordan) Prachatický granát – příběh z léta 1968 – šestistránkový komiks o noci na 21. srpna 1968, během Nebelovy vojenské služby (čas. Reflex č. 33/2005) Alois Nebel - Na trati – Ex (kulturní příloha týdeníku Reflex, od č. 35/2005 dosud) - krátké stripy glosující současnost (rockový festival v Českém Brodě, reality show, zájezd s „výhodným“ prodejem zboží; objeví se Aneta Langerová či Vítězslav Jandák) web www.aloisnebel.com

fenomén Alois Nebel odvážný počin nakladatelství Labyrint kladné přijetí čtenáři i kritikou prodáno přes 8.000 výtisků úspěch i v zahraničí (Slovensko, Polsko) přesah mimo rámec pouhé knihy – originální propagace (křty jednotlivých dílů, autogramiády autorů, výstavy kreseb, koncerty spřátelených kapel), prodej i na nádražních ČD centrech postava a mýtus žije dál na divadle, v dalších komiksech (spolupráce s Reflexem), na internetu zvýšený zájem o Jesenicko - fanoušci putující po Nebelových stopách podobně jako v případě Rudišova Nebe nad Berlínem či připravovaného Grandhotelu

prameny Jaroslav Rudiš - Jaromír 99: Alois Nebel - Bílý Potok. Labyrint, Praha 2003. Jaroslav Rudiš - Jaromír 99: Alois Nebel - Hlavní nádraží. Labyrint, Praha 2004. Jaroslav Rudiš - Jaromír 99: Alois Nebel - Zlaté Hory. Labyrint, Praha 2005. www.aloisnebel.com www.labyrint.net www.komiks.cz www.iliteratura.cz www.cinoherak.cz www.priessnitz.com mujweb.cz/kultura/jaromir99 časopis Reflex č. 33-52/2005 Sotiris Joanidis: Zlaté Hory v Jeseníkách – Letopisy. Rula, Zlaté Hory 2004.

www.ucjlf.upol.cz/svoc www.ucjlf.upol.cz