Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ 4. TŘÍDA
Advertisements

MANUFAKTURA A PRVNÍ STROJE
OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_06_ Vla5_7p PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
DUM - Digitální Učební Materiál
Přehled událostí v ČSR po r.1945
Poválečný vývoj a komunistický režim
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl18 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Mgr. Lenka Zedníková 20. století
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_416_LAN AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
III/2 9.A XVI Dějepis Únor 1948, komunistický převrat, Klement Gottwald IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Únor 1948.
Únor převrat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Poválečné Československo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_564 _Sámova říše AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_248_Zemědělská výroba AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Chráněná území v České republice
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhElektrický proud.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
VYJMENOVANÁ SLOVA PO Z ROZLIŠUJEME
Totalita v Československu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_32_PLICNI_VACEK Anotace:Interaktivní výukový materiál v programu Power Point zaměřený na popis plicního.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_097 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Markéta Hlaváčová Předmět.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl17
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_414_VoIP AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
Základní historické mezníky ve vývoji československa v letech
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Poúnorové Československo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Poválečný vývoj TEMA: Novější české dějiny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 16. ČSR 1945 – 1948 Název sady: Osobnosti a události českých a světových.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
SSSR mezi světovými válkami I
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Totalitní vláda komunistické strany
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_DĚJEPIS
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_11_Období totality Regina Byrtusová
Od totality k demokracii
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_34_Rok_1945_konec_ 2._světové_války_nové_Československo_ komunistická_vláda_ib1.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná Poválečný vývoj 5. třída Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/8_451 6. února 2012

Anotace:. Prezentace seznamuje žáky s poválečným obdobím po 2 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s poválečným obdobím po 2. světové válce Prezentace slouží k názornému výkladu a opakování, žáci si v závěru podstatné věci zopakují a udělají zápis. Jazyk: český jazyk Očekávaný výstup: žák se orientuje v hlavních reáliích minulosti a současnosti naší vlasti Speciální vzdělávací potřeby: Žádné. Klíčová slova: odsun Němců, Komunistická strana Československa, znárodnění, únor 1948, Klement Gottwald, ČSSR, Milada Horáková, cenzura Druh učebního materiálu: DUM - Prezentace doplněná výkladem Cílová skupina: Žák Typická věková skupina: 10-12 let (5. ročník)

Poválečný vývoj Po těžkých válečných bojích začínal mírový život. V nové československé republice nastala řada změn. Byla uzavřena dohoda o odstoupení Podkarpatské Rusi, která byla připojena k Sovětskému svazu. Byl proveden odsun německého obyvatelstva z Československa.

Zhoršování vztahů V zájmu Komunistické strany Československa, která se stala v roce 1946 vítězem prvních poválečných voleb, došlo ke znárodnění velkých továren, dolů, hutí a bank. Znamená to, že byly zabaveny soukromým majitelům a staly se společným majetkem státu. Mnoho lidí přesto komunistům uvěřilo, že když se zbaví továrníků a statkářů, bude se jim žít lépe. Prezident Beneš i nekomunističtí členové vlády Gottwaldovi ustupovali.

Předseda komunistů Klement Gottwald byl jmenován předsedou vlády Předseda komunistů Klement Gottwald byl jmenován předsedou vlády. Komunisté podporováni Sovětským svazem, získávali stále větší moc. V únoru 1948 odstranili komunisté z vlády své politické odpůrce a převzali všechnu moc ve státě. Téhož roku zemřel Edvard Beneš a novým prezidentem se stal právě Klement Gottwald. Komunisté obsadili všechna vedoucí místa a úřady ve městech i na vesnicích. Československo přestalo být demokratickým státem. Byla zde nastolena nedemokratická (neboli totalitní) vláda jedné strany.

Nástup komunistické vlády První roky po nastolení totalitní vlády v Československu přinesla brutální teror. Docházelo k zatýkání, k věznění a mnohdy i k popravám nevinných lidí a to pouze za to, že otevřeně nesouhlasili s komunistickou vládou. Byly zřizovány tábory nucených prací. Kdo otevřeně nesouhlasil s komunistickou vládou, tomu hrozilo vězení. Před komunisty prchly tisíce lidí do západních zemí. Naše země se dostala pod silný vliv Sovětského svazu, došlo k dalšímu znárodňování a k úplné likvidaci soukromého vlastnictví. Byla zakázána svoboda podnikání. Hospodářství bylo řízeno pětiletými plány. Rolníci byli zbaveni půdy a násilím přinuceni hospodařit na polích společně. Proces s JUDr. Miladou Horákovou

Po uchopení moci slibovali komunisté ráj na zemi Po uchopení moci slibovali komunisté ráj na zemi. Ten však nepřicházel, proto mezi občany vzrůstala nespokojenost. Většina ovšem měla strach z možných trestů, z vězení nebo z nucených prací v uranových dolech. Lidé jinak mluvili doma, jinak v zaměstnání a na veřejnosti. Kultura a umění podléhaly cenzuře. Ta sledovala noviny, divadla, rozhlas, film, později i televizi a rozhodovala, co se smí psát, tisknout nebo hrát a co bude zakázáno. Žáci ve školách se museli učit podle nařízených plánů a předpisů. Odhalení pomníku J. V. Stalina v Praze roku 1955

V roce 1960 došlo i ke změně názvu státu, který se začal označovat jako Československá socialistická republika (ČSSR) Ve školách docházelo k přepracování učebnic, zejména dějepisu. Z nich muselo zmizet vše, co připomínalo demokratickou minulost. Naopak se zdůrazňovaly dějiny komunistické strany a „boj dělnické třídy proti buržoazii“. Vše bylo podřízeno sovětskému vzoru. Komunisté zrušili Sokola a skautské oddíly a nahradili je jednotnou organizací pro mládež, která se dělila na mladší pionýry a starší svazáky.

Poválečný vývoj Zapiš si do sešitu Odstoupení Podkarpatské Rusi Sovětskému svazu. Odsun německého obyvatelstva z Československa Znárodnění továren, dolů, hutí a bank = společný majetek státu Ve volbách vítězství Komunistické strany Únor 1948 – převzali komunisté moc ve státě prezident Klement Gottwald byla nastolena totalitní vláda jedné strany Teror – zatýkání, věznění i popravy nevinných lidí Hospodářství – pětileté plány 1960 – změna názvu Československá socialistická republika (ČSSR)

Použité zdroje: Vertreibung.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-02-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vertreibung.jpg Tschechoslowakei(vor,nach 2.WK).png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-02-06]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tschechoslowakei%28vor,nach_2.WK%29.png?uselang=cs Dul lazy .jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-02-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dul_lazy_.jpg Port ackerman 034 v60.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012- 02-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Port_ackerman_034_v60.jpg Bata.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-02-06]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bata.svg?uselang=cs Soubor:Gottwald from Bundesarchiv Bild 183-R90009, Budapest, II. Weltfestspiele, Festumzug, tschechische Delegation.jpg So. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-02-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gottwald_from_Bundesarchiv_Bild_183- R90009,_Budapest,_II._Weltfestspiele,_Festumzug,_tschechische_Delegation.jpg KSC legitimace.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-02-06]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:KSC_legitimace.jpg Vyšehradský hřbitov - Milada Horáková (politička).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-02-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vy%C5%A1ehradsk%C3%BD_h%C5%99bitov_- _Milada_Hor%C3%A1kov%C3%A1_%28politi%C4%8Dka%29.jpg Letna stalin sousosi.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-02- 06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Letna_stalin_sousosi.jpg Czechoslovakia COA 1961-1989.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-02-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Czechoslovakia_COA_1961-1989.svg SSM clenska legitimace.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012- 02-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SSM_clenska_legitimace.jpg Cenzura CSR - index 1937.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-02-06]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cenzura_CSR_-_index_1937.jpg Obnovené Československo: Klement Gottwald na balkonu Staroměstského náměstí. LUBOMÍR ŠÁRA. Historie České republiky [online]. 2006 [cit. 2012-02-07]. Dostupné z: http://cr.ic.cz/index.php?clanek=manifestace&dir=obncsr&menu=obncsr Obnovené Československo: Proces s JUDr. Miladou Horákovou. LUBOMÍR ŠÁRA. Historie České republiky [online]. 2006 [cit. 2012- 02-07]. Dostupné z: http://cr.ic.cz/index.php?clanek=horakova&dir=obncsr&menu=obncsr Klipart - Microsoft office Vlastivěda 5. Nová škola, 2005. Brno : Nová škola, 2005. 52 s. ISBN 80-7289-070-0