Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0290.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Domácí násilí z pohledu teorie
Advertisements

Poslání Intervenčního centra
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Základní lidská práva.
Právní problematika pitvy
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Formy násilí autor VM:Ing.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Lidskoprávní aspekty řízení ve věcech dětí mladších 15 let I Děti v judikatuře Evropského soudu pro lidská práva Anna Hofschneiderová, Liga lidských práv.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Název vzdělávacího materiálu
ŠARÍA.
Domácí násilí.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
Stáří a právo na důstojný život
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Mezinárodní humanitární právo
Modleme se k Pánu žně. Listopad Pronásledovaní křesťané v Číně Nezasažený národ Ujgurové v severozápadní Číně Misijně nasazení pastoři.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
Modleme se k Pánu žně LISTOPAD Aby vytrvali ve víře i přes fyzické a psychické násilí a zakoušeli Boží moc. Aby vytrvali ve víře i přes fyzické.
VY_32_INOVACE_PSYPS15960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Listina základních práv a svobod VY_INOVACE_32_OBN_913 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední.
Judikatura ESLP Ochrana lidských práv v Evropě 5. dubna 2005.
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Sociální patologie SCPT SCPA
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Domácí násilí Policejní vykázání.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
Právo nebýt mučen Lidská práva a soudnictví Brno, 26. října 2009 Jana Koláčková.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v Ústeckém kraji Konference Sociální služby v Ústeckém kraji.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Partnerské násilí Osobnost agresora.
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
liga lidských práv „blíže spravedlnosti“
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Trestný čin znásilnění ve světle Istanbulské úmluvy
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Laboratoř lidských práv

 Úmluva proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání  Čl. 7 MPOPP  Čl. 3 Evropské úmluvy  Čl. 7 odst. 2 LZPS  Trestní zákoník – Týrání osoby žijící ve společném obydlí

 Materiálně závislá  Poslušná  Minimální či žádné sociální kontakty  Omlouvá partnerovo chování nepříjemnostmi v práci  Je vystrašená, pocity beznaděje  Situace pro ni nemá řešení  Intenzivní pocity viny, že si to násilí zaslouží  Věří, že se partner zlepší  Emocionálně závislá na partnerovi

= chování, které u jednoho z partnerů způsobuje strach z druhého = skrze užití moci, kterou tento strach poskytuje, kontroluje násilný partner chování druhého Formy  Fyzické  Psychické  Sexuální  Sociální izolace  Ekonomická kontrola

 OSN: „každý projev rodově podmíněného násilí, který má nebo by mohl mít za následek tělesnou, sexuální nebo psychickou újmu nebo utrpení žen, včetně hrozby takovými činy, zastrašování a úmyslného omezování svobody a to jak ve veřejném či soukromém životě“

Jedna žena volala na policii patnáctkrát za noc, že ji manžel bije, ale nikdo nepřijel. Policejní stanice byla 500m daleko; další žena zavolala policii, když ji bil manžel. Ale oni jí řekli: „Přijdeme, jen když u vás bude mrtvé tělo“

 Korán: „ Muži zaujímají postavení nad ženami proto, že Bůh dal přednost jedněm z vás před druhými, a proto, že muži dávají z majetků svých. A ctnostné ženy jsou pokorně oddány a střeží skryté kvůli tomu, co Bůh nařídil střežit. A ty, jejichž neposlušnosti se obáváte, varujte a vykažte jim místa na spaní a bijte je!“

 Mají ženy ochranu, když jsou poslušné a přesto jsou bity?  Jde ještě o domácí násilí, když je ženami v muslimských zemích akceptováno?

 Důležitá postava biblické tradice  Společenské postavení ženy je o stupeň nižší než-li muže  Ve vztahu k Bohu si jsou obě pohlaví rovna  Nejvíce trpí emancipované ženy  Země, kde je nejhorší život pro ženy: Afganistan, Pákistán, Saudská Arábie  Protipól: Irák

 Některé jsou rády, že mají svou tradici, Korán je dle nich ochraňuje (nevhodné doteky v tlačenicích, zvláštní dámská oddělení..)  Jiné trpí

 Každá žena je povinna nosit Hidžáb (závoj). Ta, která poruší, bude trestána smrtí  „ženy jsou pole k plození dětí“  Ženy nemají povoleno studovat některé obory  Dívky mohou být provdány již v 9 letech  Vdaná žena nemůže bez manželova svolení cestovat, pracovat, navštěvovat příbuzné a přátele  Pokud chce vdaná žena vycestovat do zahraničí, potřebuje písemné svolení manžela  Pokud je žena obviněná z cizoložství, je ihned ukamenována  Menstruace je považována za nemoc

 Kniha a film „Bez dcerky neodejdu“  Judikát „OPUZ vs. TURECKO“  Kniha „Proč nejsem muslim?“

Kateřina Šmídová