rozvoje cestovního ruchu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
Advertisements

Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 2. ročník Regionální konference cestovního ruchu Karlovy Vary 16. prosince 2013.
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Města ČR – orientace na mapě
Plán akcí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje krajského úřadu pro rok 2002.
_ Czech Convention Bureau Kongresový turismus.
_ Setkání koordinátorů Počátky Mgr. Jan Martinec.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
P REZENTACE MAS K RÁLOVSKÉ STEZKY O. P. S. Cestovní ruch a formy podpory Chotěboř
Mikroregion Úhlava Marketingová značka jako nástroj udržitelného rozvoje.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Animace Demo Animace - Úvodní animace 1. celé najednou.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Česká centrála cestovního ruchu
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Beskydy pro všechny Výroční konference CIP EQUAL 19. listopadu, Praha Jarmila Šagátová KAZUIST, spol. s r.o., Třinec.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Tématické stezky zaměřené na cestovní ruch Stezka řemesel v Livradois-Forez v oblasti Auvergne.
Letní turistická sezóna 2007 Cestování Čechů po českých regionech Rostislav Vondruška Ředitel CzechTourism.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
Nakladatelství CzechTourism Organizace cestovního ruchu v ČR Plánované aktivity 2012 Fórum cestovního ruchu listopadu 2011 Pardubice.

Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Technické kreslení.
END 1.Přítelem 2.Druhem 3.Milencem 4.Bratrem 5.Otcem 6.Učitelem 7.Vychovatelem 8.Kuchařem 9.Elektrikářem 10.Instalatérem 11.Mechanikem 12.Návrhářem 13.Stylistou.
Setkání informačních center Zlínského kraje Vizovice
Ministerstvo pro místní rozvoj Představení hlavních priorit květen – říjen 2009 Tisková konference
Česká republika: bezpečná a cenově stále příznivá.
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
K diskusi Rebranding Rebranding.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
Smlouva o spolupráci mezi regiony Vysočina a Champagne-Ardenne Podpis Témata spolupráce: –cestovní ruch, rozvoj venkova a měst, –hospodářský.
Český systém kvality služeb Prezentace projektu Ministerstvo pro místní rozvoj ČR na podporu cestovního ruchu Velké Losiny –
Regionální politika RP ČR.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Sdružení Český ráj Destinační management v TR Český ráj.
Sdružení Český ráj. 2 Projektové záměry Regionální projektové záměry pro období : Marketingové a koordinační aktivity v CR Rozvoj doplňkové infrastruktury.
Fórum podnikatelů cestovního ruchu Liberec – Krkonoše – svazek měst a obcí Josef Nosek – manažer, regionální rozvoj.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
FILMOVÉ KANCELÁŘE Ludmila Claussová
Regionální operační program NUTS II Jihozápad 2007 – 2013
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
Organizačně-právní podmínky fungování ekonomiky cestovního ruchu v Polsku Dr. Piotr Gryszel, Ph.D.
Transkript prezentace:

rozvoje cestovního ruchu 55 překážek rozvoje cestovního ruchu Ing. Jana Pecháčová manažer regionalistiky

listopad 2002 – představení seznamu překážek rozvoje cestovního ruchu snaha iniciovat postupné zlepšování situace v každé z definovaných problémových oblastí 2

Participující profesní svazy Asociace cestovních kanceláří ČR Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Asociace leteckých provozovatelů ČR Asociace muzeí a galerií ČR Asociace průvodců ČR Asociace turistických informačních center ČR HO.RE.KA ČR – Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu Klub českých turistů Komise cestovního ruchu při Asociaci krajů 3

Participující profesní svazy Komise cestovního ruchu Svazu měst a obcí Národní federace hotelů a restaurací PAKT – Pražská asociace kongresové turistiky Předsednictvo Hospodářské komory ČR Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Sdružení lázeňských míst ČR SPOLHOST Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Svaz podnikatelů ČR ve venkovské turistice a agroturistice 4

Seznam překážek rozvoje CR Kriminalita, bezpečnostní rizika pro turisty v ČR "Ubytovatelé" na nádražích Dvojí ceny Laxní přístup státních, regionálních a komunálních orgánů k řešení kriminálních jevů v poskytovaných službách Chování personálu ve službách Obhroublý a někdy i skrytě xenofobní přístup některých policistů, celníků, pracovníků pasové kontroly k zahraničním turistům, nedostatečné jazykové vybavení těchto pracovníků Přístup revizorů MHD k turistům (zejména v Praze) 5

Seznam překážek rozvoje CR Vízová povinnost pro některé národnosti - Kanada, Rusko, Austrálie Potíže se získáváním víz - nepružný a pomalý systém jejich vydávání Potřeba pasů pro vstup do ČR pro občany EU (odbourat alespoň pro skupiny), zavést možnost vstupu na občanské průkazy Stav hlavních pražských nádraží - Hlavní nádraží, Florenc, Holešovice Nedostatek veřejných WC (a zvláště čistých) Špatná kvalita cest Cestovní ruch není uznán jako jedno ze zcela klíčových odvětví ekonomiky, přestože tvoří 6 % HDP a zaměstnává 10 % obyvatel ČR Nedostatečná koordinace státní propagace ČR v zahraničí, kterou provádějí různé resorty a instituce - MZV provozuje Česká centra, MPO CzechTrade, Czech Invest a Czech Industry, MMR zase ČCCR Nedostatek zdrojů pro systematickou propagaci ČR v zahraničí 6

Seznam překážek rozvoje CR Neexistence jednotné strategie prezentace ČR v zahraničí (branding) Nedostatečná spolupráce s okolními státy (hl. s Rakouskem, Maďarskem, Slovenskem) ve vztahu k propagaci destinace "střední Evropa" - zejména pro vzdálenější trhy Roztříštěnost a nejednotnost sdružení a asociací působících v cestovním ruchu Minimální spolupráce a komunikace veřejného sektoru (státní správa, samospráva) s podnikatelskou sférou a neziskovými organizacemi Soupeření podnikatelů o turisty místo vzájemného předávání turistů mezi sebou Malá spolupráce mezi jednotlivými městy a mikroregiony Přeplněnost tradičních lokalit v hlavní sezoně, mimo sezonu zase nedostatek atraktivních akcí pro naplnění volného času Stereotypní programy cestovních kanceláří (Praha, Český Krumlov, Karlovy Vary), v mnoha případech nejsou produkty CK přizpůsobeny požadavkům různých národností (např. výběr jídelníčku) 7

Seznam překážek rozvoje CR Otevírací doba hradů, zámků a dalších pamětihodností neodpovídá potřebám turistů Mnohdy nedostatečná nabídka doprovodných služeb a akcí - neexistence alternativního programu pro turisty Nedostatečná infrastruktura v některých regionech Nedostatečné místní značení a špatná orientace v regionu a v obcích, neexistence aktivních informačních center v turisticky významnějších obcích Nezkušenost s marketingem cestovního ruchu v regionech Podnikatelé zaměřující se na rychlé zbohatnutí místo na dlouhodobé udržení zákazníka Nedostatečná kvalita a profesionální výbava zaměstnanců infocenter v některých místech ČR, jejich malá spolupráce s podnikatelskými subjekty stravovacích a ubytovacích služeb Jazyková vybavenost občanů mimo hlavní turistické cíle, vybavenost méně frekventovanými jazyky (francouzština, španělština, italština...) 8

Seznam překážek rozvoje CR Jazyková bariéra - pokud jde o značení a nápisy ve městech, na nádražích, na silnicích atd. Stavebně-technický stav některých památek (především v méně rozvinutých regionech), nepřístupnost některých historických objektů (např. hradů) Naprostý nedostatek prostředků na řádnou údržbu a obnovu památkového fondu a na zabezpečení památek zpřístupněných veřejnosti, nedostatek financí na uchování dalších památek Nedostatečné využívání kulturního dědictví venkovských oblastí - památkově chráněno je přibližně stejné množství vesnic jako měst Krádeže v církevních památkách Problematika průvodců - licence negarantují kvalitu služby Informační střediska - neexistují žádné standardy jejich činnosti a také žádná ochrana použití symbolu "i" pro jejich označení Nedostatečnost statistických informací za odvětví cestovního ruchu Pro cizince relativní obtížnost cestování automobilem; jedná se o celý komplex problémů 9

Seznam překážek rozvoje CR Relativní obtížnost cestování hromadnou dopravou Tlak na zmenšování počtu a rozsahu chráněných krajinných území, NP a přírodních rezervací Špatná dostupnost, nedostatek vlakových a autobusových spojení do turisticky významných míst Zatěžování životního prostředí a krajiny v nejvíce navštěvovaných místech Neexistence satelitního účtu cestovního ruchu - nutné zejména z hlediska průkaznosti přínosu cestovního ruchu do ekonomiky Málo nízkorozpočtových leteckých společností, které by létaly do ČR Neexistence standardizované klasifikace hotelů, zařazení hotelů do kategorie často neodpovídá evropskému standardu, stejné u infocenter, restaurací Nedostatky v budování turistických tras (cyklostezky, lyžařské běžecké trasy, trasy pro turistiku na koních) 10

Seznam překážek rozvoje CR Vietnamská tržiště v příhraničních oblastech - nevytvářejí příliš dobrý dojem o ČR (ale pro některé obce jsou vítaným zdrojem financí; co je tedy důležitější?) Špatné sociální zařízení v některých kempech Nedostatek dětských hřišť a atrakcí pro děti Nedostatek či úplná absence nekuřáckých restaurací nebo nekuřáckých zón Vnucování letáků erotických klubů v centru Prahy, naháněči do nočních klubů Neumíme turistům poděkovat za návštěvu ČR (např. na hranicích ČR, na hranicích regionů - cedulí, jednoduchou tiskovinou na infocentrech, letištích atd.) 11

Stav v roce 2004 20 okruhů se podařilo ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj a profesními svazy postupně zmírnit nebo odstranit. 12

Změny Strategie propagace České republiky v letech 2004 – 2010 Jednotné používání loga Česká republika – CzechTourism, CzechTrade, CzechTrade Země V4 (ČR, SR, Polsko a Maďarsko) se společně propagují na vzdálených trzích (4 zaoceánské veletrhy, 4 jazykové verze webových stránek www.european-quartet.com, film, 2 prospekty a 2 fam tripy) Jednotné označení oficiálních turistických informačních center Značení turistických a kulturních cílů „hnědými cedulemi“ na dálnicích a silnicích Jednotná certifikace ubytovacích zařízení 13

Změny Marketingová podpora domácí turistiky Jazyková vybavenost českých muzeí Možnosti doplňování programů cestovních kanceláří 14

Ing. Jana Pecháčová CzechTourism Kontakt Ing. Jana Pecháčová CzechTourism Vinohradská 46 120 41 Praha 2 Tel. +420 221 580 416 E- mail: pechacova@czechtourism.cz www.czechtourism.cz – stránky pro odbornou veřejnost www.czechtourism.com – oficiální prezentace ČR 15

a přeji Vám pohodový zbytek dne. Děkuji za pozornost a přeji Vám pohodový zbytek dne. 16