Dramacentrum jako služba komunitě a veřejnosti Pavel Němeček Konference Olomouc 12.12.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
KOUS Vysočina, o.s. KOUS je zkratka pro Koordinační uskupení nestátních neziskových organizací, které působí v kraji Vysočina.
Rodinné centrum Kamarád Nenuda o.s.: Enkaustika pro rozvoj osobnosti Mgr. Ivana Scharfová
Vítáme Vás!! Závěrečná konference projektu OPVK oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání Centrum podpory EtV v Olomouckém kraji 5. června.
Finanční možností svépomocných skupin
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Zdravice OS „Veteráni JE CZ“ pro Mezinárodní fórum „DIALOG“ Dalibor Matějů Praha,
Principy Typy Výhody Bariéry a řešení Konference „Podpora rodiny dle programového prohlášení vlády České republiky“ - 30.listopad Poslanecká sněmovna.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Komunitní a otevřená škola
Interkulturní práce a slovník roku Mladý Jeroným, Jana Vlastníková.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
YMCA Young Men´s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Jan Lontschar, Iva Tesařová Diskusní.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Meath Local Sports Partnership - Committed to the development of sport in Meath Místní sportovní partnerství Meath.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Činnost lektora v Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvkové organizaci Duben 2016 Zpracovala: PhDr. Olga Kubelková lektorka Severočeská.
MAP Místní akční plán rozvoje vzdělávání v SO ORP Šternberk
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
Subjekty a objekty veřejných politik
Název projektu: Ve škole po škole
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Dramacentrum jako služba komunitě a veřejnosti Pavel Němeček Konference Olomouc

Kdo jsme ?

Nezisková organizace – občanské sdružení, existujeme a činnost vyvíjíme od roku Lektoři a zaměstnanci jsou většinou absolventi DAMU / JAMU / Pdf UP Vzděláváme děti, mládež i dospělé interaktivními vzdělávacími metodami - především metodami tvořivé dramatiky. Působíme v Olomouci a jeho okolí Našim posláním je posilovat osobnostní růst, rozvíjet sociální a emoční inteligenci, vracet umění do hry …

O co nám jde ? nejsme a ani nechceme být neziskovkou poskytující sociální služby dle zákona … umění jako prostředek porozumění sobě i okolnímu světu tvořivost jako aktivita vlastní názor a odpovědnost za něj dohoda s ostatními Hodnoty

Proč Dramacentrum ? Dramacentrum je pojem používaný v Anglii, Holandsku a Skandinávii Dramacentrum představuje nový typ komunitního prostoru sdíleného různými cílovými skupinami a oživujícím život v dané lokalitě. Klíčovým prvkem působení jsou různé prostředky umění. (literatura, hudba, divadlo, film, pohyb - tanec) Základním prostředkem je aktivní zapojení účastníků. Účastníci nejsou pozorovatelé nebo posluchači, nýbrž aktéři či tvůrci. Zapojení v aktivitách Dramacentra však nevyžaduje od účastníků, žádnou předcházející profesionální uměleckou zkušenost.

Proč Dramacentrum ? Dramacentrum představuje nový typ komunitního prostoru sdíleného různými cílovými skupinami a oživujícím život v dané lokalitě. Základní činností Dramacentra jsou prožitkové programy pro školní mládež zaměřené na osobnostní rozvoj, etickou výchovu, prevenci a emoční inteligenci

Proč Dramacentrum ? Dramacentrum představuje nový typ komunitního prostoru sdíleného různými cílovými skupinami a oživujícím život v dané lokalitě. Některé programy jsou specifické svou atmosférou a lze je lépe realizovat v prostředí, které je k tomu speciálně vybavené

Proč Dramacentrum ? Dramacentrum představuje nový typ komunitního prostoru sdíleného různými cílovými skupinami a oživujícím život v dané lokalitě. Inovativní funkci získává Dramacentrum spoluprací s novými cílovými skupinami, např: 1.Handicapovaní - odborné zázemí pro dramaterapie, taneční terapie, muzikoterapie 2.Senioři – zázemí a realizace Aktivizačních programů prostřednictvím lektorů Sdružení D či dobrovolnicky (např. kreativní psaní, dramatické improvizace, muzicírování seniorů) 3.Cizinci, menšiny – integrační programy zaměřené na snižování napětí s majoritou (např. divadlo Fórum)

Kdy a kde Dramacentrum ? Dramacentrum představuje nový typ komunitního prostoru sdíleného různými cílovými skupinami a oživujícím život v dané lokalitě. 1.pokus 2010 – 2011 – MŠ Jílova, záměr spolufinancování z BG FNNO, Nadace partnerství. Rada MmOl neschválila pronájem prostor.

Kdy a kde Dramacentrum ? Dramacentrum představuje nový typ komunitního prostoru sdíleného různými cílovými skupinami a oživujícím život v dané lokalitě. 2. pokus 2011 – 2012 – 2. patro objektu S- klub, opět záměr spolufinancování z BG FNNO, Nadace partnerství 3. pokus - ???

Jaké jsou společenské přínosy Dramacentra ? •Pomáhají v pozitivní smyslu aktivizovat různé cílové skupiny, čímž se stávají významným nástrojem sociální prevence •Zprostředkují sociální kontakt prostřednictvím umění v interaktivní formě – zapojují účastníky, prostřednictvím přímé účasti a dialogu „v průběhu a po“ mohou více ovlivnit jejich postoje •Mohou připravit programy na míru šité komunitě, vycházející z jejich potřeb a k potřebám komunity se obracející •Oživují život v dané lokalitě •Je to ekonomické - celodenní provoz

Co jsme zatím udělali pro budoucnost Dramacenter v ČR? Březen 2011 – založena Asociace Dramacenter ČR CENTRUM TVOŘIVÉ DRAMATIKY (PRAHA) SDRUŽENÍ D (OLOMOUC) LABYRINT (Lužánky BRNO) JOHAN (PLZEŇ)

Co potřebují Dramacentra do budoucnosti? • porozumění smyslu a významu Dramacenter na úrovni obcí a ministerstev • příznivce a fandy „Dramacenter“ na místní úrovni • zavedení systémové podpory Dramacenter v ročních dotačních programech MŠMT a MK • využití ESF pro rozvoj Dramacenter ještě ve stávajícím plánovacím období – do konce roku 2013

Děkuji za pozornost