Audiovizuální Pirátství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
Advertisements

STA a povinnosti provozovatele podle autorského zákona Mgr. Markéta Prchalová
Způsobilost k právním a protiprávním úkonům
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Webkamera A její využití.
Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
Porušování autorských práv Pirátství
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace
Piktogramy Připraveno pro: FSV - UK Datum: 4. července 2008 Projekt: 28506/2 Připravili: Jan Vavřík, Naďa Nevěřilová Příloha Grafy.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Daň z příjmů právnických osob
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Trestní právo Trestné činy proti majetku
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
License Compliance Ochrana autorských práv k softwaru Markéta Zemanová License Compliance Manager.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_399_Autorské právo AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
SW PRÁVO Vypracovali: Martin Babák, Klára Marešová.
I NFORMACE A INFORMAČNÍ ZDROJE Otázka č.2. INFORMAČNÍ ETIKA Etika je věda o morálce ( jak se správně chovat) Souvisí s informační činností: Zlepšení informačních.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Licencované a volně šířené programy, autorské právo.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Právo na informace Tereza Danielisová,
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
Autorský zákon – právní ochrana software
Duševní vlastnictví a informační sítě II pojem duševního vlastnictví a legitimita norem autorské právo a internet (pojem, definice) pojem a legitimita.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.2 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Legálnost užívání SW Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Shrnutí poznatků ze semináře o půjčování audiovizuálních děl v knihovnách v České republice V Praze 23. března 2007 Aleš Danielis a Ondřej Materna Přílohou.
Škoda způsobená provozní činností JUDr
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Autorská práva. Autorské dílo  dílo literární  dílo umělecké  dílo vědecké,  počítačový program  databáze  fotografie  trvají po dobu autorova.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Multimédia Žlutířová Eva.
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_14 Název materiáluPadělané.
A UTORSKÉ PRÁVO P IRÁTSTVÍ NA PC J AK VYHLEDÁVAT OBRÁZKY V SOULADU S AUTORSKÝMI PRÁVY Informatika Emílie Brátová, 9.A.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
„STAHUJETE SI PÍSNIČKY NEBO FILMOVÉ SNÍMKY? VYPALUJETE SI HUDBU A FILMY? PAK MUSÍM KONSTATOVAT, ŽE SE ŘADÍTE MEZI PIRÁTY, CO SI NELEGÁLNĚ - BEZ TOHO, ABY.
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
„Bagatelní trestná činnost“ z pohledu Policie ČR
Informační kriminalita Informační kriminalita l kpt. Mgr. Pavel Zmrhal 2 Dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. Tím prvním.
VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.
Závadný obsah na internetu. Roztřiďte následující typy obsahu internetu na 1. Nelegální 2. Legální, ale nelegální při zpřístupnění dítěti 3. Legální,
Stahování na internetu
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Stoklásek, Cimbálník, Hermanová VI.b
Trestní odpovědnost firem 1.
Prezentace výzkumu Zbiroh 2018
Transkript prezentace:

Audiovizuální Pirátství

Asi nejznámější případ ilegálně pořízené nahrávky Asi nejznámější případ ilegálně pořízené nahrávky. Tento záznam pořídil 19ti letý mladík z Kaplice na českomoravsku v českobudějovickém CineStar. Při domovní prohlídce u něho byla nalezena kamera, notebook, lístky do kina ale i na autobus. Byl vypátrán pouhé 3 dny po podání trestného oznámení. Protože simpsonovi ve filmu měli v ČR premiéru dřív než v jiných zemích (dokonce i USA) tak to vyvolalo veliký rozruch. A také způsobilo velké škody. Podle průzkumů si film stáhlo cca 100.000 lidí kteří by v kině utratili 10 miliónů korun. Distributorovi filmu (bontonfilm) tak vznikla škoda 5 miliónů. Za to vše hrozí mladíkovi 6 měsíců až 5 let odnětí svobody, peněžitý trest až do 5 miliónů a trest propadnutí věcí. Dále taky zodpovídá za škodu, kterou způsobil.

PIRÁTSKÉ VEŘEJNÉ PROJEKCE K veřejnému promítání je třeba souhlasu nositelů práv. Bez tohoto souhlasu se jedná o pirátství !!! Sály pro promítání videa jsou v České republice velmi populární, avšak není k dispozici dostatečné množství titulů s právy pro veřejné promítání filmů z komerčních nosičů, jako je videokazeta či DVD. Spolu s obecně nízkým právním vědomím v oblasti duševního vlastnictví je toto hlavním důvodem, proč je pirátství v oblasti veřejného promítání videa relativně časté. K pirátství dochází většinou v klubech, videokavárnách a v dálkových autobusech. Zvláště kluby a ostatní kulturní zařízení ohrožují zákonná filmová představení, především mimo Prahu. K projekcím jsou používány jak videokazety tak DVD. Situace v dálkových autobusech je neuspokojivá, čemuž napomáhá i snížená možnost kontroly.

PIRÁTSTVÍ VE VIDEO PRODEJNÁCH A PŮJČOVNÁCH Pronájem titulů se skončeným monopolem a titulů určených k prodeji je dosud hlavním problémem ve videopůjčovnách - přibližně 30% všech provozoven obsahují tyto produkty. Pirátství ve videopůjčovnách je stále na ústupu, většinou v důsledku častých kontrol. Tato forma pirátství je častější ve venkovských oblastech a v malých městech. Většina majitelů půjčoven si nedovolí pronajímat pirátské kopie, ale je časté pronajímaní kazet pro prodej a zneužívání množstevních slev. Takové jednání je velmi obtížné prokázat, neboť video distributoři obvykle nerozlišují kazety pro pronájem a prodej.

Seznam videopůjčoven, kde bylo zjištěno porušování autorských práv EUROMOVIES, Chrudimská 2b, Praha 3 LARK, kpt. Jaroše 2223, Karviná-Mizerov POP SHOP, Jubilejní 1, Nemanice QUEEN, Studentská ul., Karviná-Mizerov REX, ul. U zdravotní školy 2316, Karviná-Mizerov SPAR, nám. 5. května 7, Lomnice nad Lužnicí TONY VIDEO, Opavská 72, Kravaře U ŠVEJKA, nám. Přemysla Otakara II, Vysoké Mýto VIDEOPŮJČOVNA, U Nisy 9, Jablonec nad Nisou VIDEOPŮJČOVNA, B. Smetany 1746, Kraslice

Úroveň pirátství v prodejnách je odhadována na pouhá 2%. Většina společností vydávající filmové tituly na videokazetách opatřuje k usnadnění rozeznání legitimních výrobků od pirátských napodobenin barevný přebal i nosič tzv. holografickou nálepkou, hologramem. Základní barva hologramu je zpravidla stříbrná; holografický efekt způsobuje, že při různých náklonech a úhlech světla se na nálepce mění obraz a jsou vrhány barevné odlesky. Jejich výroba je nákladná a tak se pirátům nevyplatí. Maximálně používají laciné napodobeniny, které jsou ale velmi snadně rozpoznatelné.

PIRÁTSTVÍ NA TRŽIŠTÍCH A BURZÁCH Obrovská tržiště hlavně v příhraničních oblastech ovládaná zejména vietnamskými prodejci a zaplavená padělaným zbožím, zejména textilem, obuví a hudebními CD, začala být značným problémem i pro filmový průmysl. Prodejci mají nejen velmi dobrou organizaci a informační systém, ale také často korumpují výkonné orgány, takže o mnoha připravovaných raziích vědí dopředu. Prodejcům i organizátorům a majitelům zboží prakticky nehrozí nic jiného, než zabavení části zboží. Prodej pirátských DVD a videokompaktních disků je pro prodejce velmi dobrým obchodem. Pirátská DVD asijského původu často obsahují předpremiérové tituly.

KRÁDEŽE SIGNÁLU Patří sem nejen pirátství, kterého se dopouští přímo vysílatelé a kabelové televize, ale i všechny neoprávněné příjmy placených televizí, např. prostřednictvím využívání černých satelitních dekodérů a pirátských smart karet či neoprávněný příjem kabelové televize. 1) Neoprávněné užívání TV signálu restauracemi a hotely. hotely často užívají zpravodajské programy jako CNN a BBC. Restaurace a kluby užívají zejména hudební a sportovní TV programy jako jsou MTV a Eurosport. Také HBO je příležitostně k veřejné projekci užíváno.

2) Prodej pirátských smart karet, dekodérů a jiného zařízení Ačkoli nové zákony, autorský a telekomunikační, eliminovaly hlavní právní problém v boji s tímto typem pirátství, výkonné a justiční orgány nemají potřebné zkušenosti k potírání tohoto jevu. V tuto chvíli mnoho prodejen satelitního zařízení nabízí k prodeji dekodéry spolu s příslušnými smart kartami. Některé prodejny tyto karty nabízejí přímo, jiné doporučují konkrétního dodavatele (často zaměstnance prodejny) a provádějí podpultové pirátství. Odhadovaný počet uživatelů dekodérů je 25 000 a odhadovaný počet uživatelů padělaných smart karet je 10 až 15 tisíc. Vývoj, výroba, dovoz, prodej, pronájem, půjčování a využívání pirátských smart karet, dekodérů a jiných zařízení k omezení funkčnosti prostředků použitých k ochraně díla, záznamu či vysílání je porušením autorských práv a trestným činem!

INTERNETOVÉ PIRÁTSTVÍ Internet je rychle se rozšiřující a vyvíjející médium, které je zneužíváno k různým druhům pirátství a jiným trestným činům. Velice rychle se rozšiřuje pevné připojení a připojení prostřednictvím kabelové televize. Poplatky za telefonické připojení stejně jako poplatky za pevné připojení klesají. Připojení prostřednictvím kabelové televize je rychlé a velmi laciné i pro neomezený objem dat, což poskytuje dobrý základ pro pirátské aktivity.

1) Výrobkové pirátství na Internetu Je to využívání Internetu jako inzertního a distribučního prostředku pro pirátské zboží. Úspěšnost odhalení a potrestání piráta je vysoká, i když taková vyšetřování vyžadují více úsilí a času. Obecně orgány činné v trestním řízení věnují v poslední době výrobkovému pirátství na Internetu značnou pozornost. Soudy v takových případech vynáší často nekompromisní rozsudky; např. pirát z Prahy byl odsouzen k odnětí svobody na dva roky s odkladem na tři roky, propadnutí počítače včetně monitoru, vypalovačky, předloh k zhotovování kopií a pirátských cédéček, peněžitému trestu 300.000,- Kč a k náhradě škody téměř 600.000,- Kč.

2) Downloading Download filmů z českých stránek s výjimkou krátkých porno video snímků není častý. Velkým problémem je ale sdílení souborů. Mnoho filmů ke stáhnutí bylo nalezeno na hubu v Direct connect systémech pro sdílení souborů (obdobných jako Napster), kde v jednom okamžiku je nabízeno okolo 20TB sdílených souborů a v jednom systému je zapojeno přes 900 uživatelů. Na Internetu jsou však často ke stažení k dispozici přebaly DVD či CD, nebo titulky k filmům. Obaly, stejně jako dialogy filmů, jsou předmětem ochrany podle práva autorského, a jejich neoprávněným šířením dochází k porušování autorského práva a práv souvisejících s právem autorským.

3) Tzv. Nekalé pomůcky 4) Streaming Internet je rovněž používán pro výměnu informací, zveřejňování schémat zasílání nebo inzerci tzv. nekalých pomůcek, hlavně satelitních dekodérů, černých skříněk a videorekordérů. Je rovněž používán pro zveřejňování kódů ke smart kartám a satelitním dekodérům. 4) Streaming Vysílání prostřednictvím Internetu je užitím obsahu vysílání, ke kterému je třeba svolení nositelů práv. Vzhledem k teritoriální neomezenosti Internetu musí vysílatel získat svolení na celosvětové šíření díla, jinak by se jednalo o porušení práv. V roce 2002 byl zaznamenán pouze jeden případ neoprávněného internetového vysílání filmů a zvukově obrazových záznamů, a to jednotýdenní webcasting televize Nova.