Seznámení s počítačem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HYGIENA PRÁCE U POČÍTAČE
Advertisements

Jak přežít sezení u počítače?
Operační systém MS Windows xp
Zásady při práci s počítačem
Základy informatiky část 13
Obecně o operačních systémech
Jednotky a velikosti Michal Votrubec.
HARDWARE 1. část.
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Periferní zařízení počítače
Ostatní vnitřní komponenty
Složení počítače a základní pojmy
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE a HARDWARE Název školy
Základy informatiky část 13
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
Základní součásti PC Základní Škola.
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.20 Téma: Kufr – základní.
Opakování učiva ZÁKLADY INFORMATIKY
Informatika pro 5. ročník
Počítačová sestava – Základní hardware II.
BEZPEČNOST PŘI PRÁCI S POČÍTAČEM
Základy práce s počítačem
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Seznamujeme se s počítačem II. hygiena práce
HARDWARE II Periferie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy informatiky část 13
T1: Základy práce s počítačem
Opakování hardware a software.
Seznámení s počítačem Informatika pro začátečníky
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: září 2011,
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
VY_32_INOVACE_17_Jednotky informací Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
PODNIKOVÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY porovnání PC, WORKSTATION, SERVER, MAINFRAME.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Audit a řešení problémů v počítačové síti. Rozdělení údržby 1. Vzdálený dohled a monitoring celé sítě 2. Pravidelné prohlídky jedním přiděleným servisním.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Předmět: Informační a komunikační technologie 1 Hygiena práce s počítačem Autor: Milan Franek.
 Počítačová sestava (tzv. jádro)  Skládá se:  pc skříň  obrazovka (monitor)  klávesnice  myš.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní pojmy hardware, software NÁZEV ŠKOLY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Číselné soustavy - Opakování
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Transkript prezentace:

Seznámení s počítačem

Základní pojmy Hardware Software – programové vybavení Monitor – obrazovka Klávesnice a myš – ovládací prvky počítače Tiskárna (laserová, inkoustová,…) Scanner – skenování dokumentů Software – programové vybavení Operační systém Další programy

Síť Server = hlavní počítač, na kterém jsou umístěna všechna data, připojení k internetu,… Uživatelská stanice = jednotlivý počítač v síti Uživatelský účet = vlastní prostor uživatele na disku – zabezpečen jménem a heslem

Hygiena a bezpečnost práce s počítačem V monitoru se nemá odrážet světlo, když je u okna tak bokem Monitor nemá být jediným zdrojem světla v místnosti Oči od monitoru min. 50 cm Výškově nastavitelná židle, obě nohy na zemi, nohy v kolenou a ruce v loktech svírají vždy pravý úhel Rovná záda Občas se protáhnout

Zapnutí a vypnutí počítače Zapnutí – nejprve monitor a ost. příslušenství, pak počítač Vypnutí – nejprve počítač (start – vypnout), pak příslušenství

Co je to bajt? Množství informací měříme v bajtech Jedno písmeno ve Wordu = 2 bajty 1 kb (kilobajt) = 1000 bajtů 1 Mb (megabajt) = 1000 kb 1 Gb (Gigabajt) = 1000 Mb

Kolik informaci se tam vejde Textový soubor cca 20 – 50 kb Obrázek z internetu cca 100 – 500 kb Fotka cca 1 Mb Film až 10 Gb Disk PC ……….. 40 – 80 Gb Disketa ………… 4 Mb CD ……………… 700 Mb DVD …………….. 4 Gb