Albert Einstein.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Marie Curie-Sklodowska 19.–20. století
Advertisements

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Slavná jména fyziky Jméno: Elznic Jakub Třída: 9.C Datum odevzdání
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
Byl nositel Nobelovy ceny
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_01 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Skot Matematik a Fyzik Maxwellova rovnice a první barevná fotografie Zemřel na rakovinu ve věku 48 let.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 18.
Isaac Newton 1643 – 1727.
Speciální teorie relativity
Francouzský fyzik a matematik
Georg Simon Ohm ( století).
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_663.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Wilhelm Conrad Röntgen
Christian Andreas Doppler
Albert Einstein.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_1 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Albert Einstein Josef Hájek.
VY_32_INOVACE_20 - VÝZNAMNÍ FYZICI
KEE/SOES 6. přednáška Fotoelektrický jev
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
KOF/FI – Gravitační síla Země
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Fotoelektrický jev Předmět:
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Brownův pohyb Jan Havlovic V6A
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Alessandro Volta Italský fyzik a fyziolog.
VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV
Částicová stavba látek
Brownův pohyb, difuze, osmóza
Antonín Dvořák a jeho život
FYZIKA 1 Obsah a metody fyziky 1.1 O čem fyzika pojednává
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
ALBERT EINSTEIN 1879 – 1955 *Ulm Otec- Hermann Einstein, obchodník
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Tepelné akumulátory.
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
Albert Einstein Wittner Alex 9.B. Albert Einstein (14. března 1879, Německo – 18. dubna 1955, New Jersey, USA) Byl teoretický fyzik, jeden z nejvýznamnějších.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Molekulová fyzika a termika
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Marie Curie Sklodowska
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Jan Ámos Komenský.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_11
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_09
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
Klikni pre začiatok.
Wilhelm Conrad Röntgen
Transkript prezentace:

Albert Einstein

Osobní údaje Narodil se 14. 3. 1879 v německém Ulmu. Zemřel 18. 4. 1955 v Princetonu. Otec Hermann řídil rodinnou továrnu na výrobu dynam. O fyziku se začal zajímat již ve čtyřech letech. V desíti letech začal studovat přírodní vědy.

Život Navštěvoval gymnázium v Mnichově V patnácti letech odešel za rodinou do italské Pavie Ve studiu však pokračoval ve švýcarském Aarau Na škole v Curychu se seznámil se svou budoucí manželkou Milevou Marič Stal se učitelem matematiky a fyziky V roce 1905 obhájil Albert Einstein doktorát S Milevou měl dvě děti – Hanse Alberta a Eduarda V roce 1919 se rozvedl a oženil se svou sestřenicí Elsou Löventhalovou

Zázračný rok Rok 1905 je označován jako Annus Mirabilis (zázračný rok) Publikoval tři zásadní vědecké práce na téma Fotoelektrický jev Brownův pohyb Speciální teorie relativity

Významná díla Brownův pohyb Fotoelektrický jev Jsou při něm uvolňovány elektrony v důsledku absorbce elektromagnetického zařízení. Emitované elekrtony jsou pak označovány jako fotoelektrony. Jejich uvolňování se označuje jako fotoelektrická emise. Brownův pohyb Brownův pohyb je náhodný pohyb mikroskopických částic v kapalném nebo plynném médiu. Vysvětlením Brownova pohybu je, že molekuly v roztoku se vlivem tepelného pohybu neustále srážejí, přičemž směr a síla těchto srážek jsou náhodné, díky čemuž je i okamžitá poloha částice náhodná. Rychlost Brownova pohybu je úměrná teplotě systému.

Teorie relativity Obecná relativita nebo obecná teorie relativity je základní fyzikální teorie gravitace, která opravila a rozšířila Newtonův koncept gravitace, především v makroskopickém měřítku planet a hvězd.

Einstein a Praha Do Prahy dorazil v roce 1911 V roce 1912 opouští Prahu, pobýval zde rok a půl Působil jako profesor teoretické fyziky Pobyt v Praze přinesl 11 vědeckých prací Alberta Einsteina Praha příliš nenadchla

Závěr Během svého plodného života Einstein publikoval více než 300 vědeckých prací, v nichž se zabýval nejrůznějšími problémy od obecné teorie relativity přes kvantovou fyziku až po statistickou fyziku. Je ovšem třeba nazírat na Alberta Einsteina nejen jako na geniálního fyzika, ale především také jako na člověka, který se svými myšlenkami pokoušel zachránit poslední naděje na mír v tehdejších krušných dobách před i po druhé světové válce.

Fotografie Alberta Einsteina

Fotografie ze života Alberta Einsteina

Zdroje Wikipedie-článek fotoelektrický jev Wikipedie-článek brownův pohyb Wikipedie-článek obecná teorie relativity www.converter.cz/fyzici/einstein.htm www.fyzika.net

Zajímavostmi ze života Alberta Einsteina vás provedli: VERONIKA ORLICKÁ a JAN TRANŽÍK