Co je ASET? Program pro podporu zavádění/rozšíření výuky etické výchovy na základních školách a víceletých gymnáziích Realizuje Etická výchova, o.p.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

ZELENÝ KOMPAS VZDĚLÁVÁNÍ PRO ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY ZAMĚŘENÉ NA ROZVOJ DOVEDNOSTÍ ŠETRNÝCH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ.
Hodnocení ředitelů škol zřizovaných Pardubickým krajem
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Adaptační výlety a tábory „Není to ten nejsilnější, kdo přežije, ani ten nejinteligentnější, ale ten, kdo se dokáže nejlépe adaptovat.“ Charles Darwin.
Vítáme Vás!! Závěrečná konference projektu OPVK oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání Centrum podpory EtV v Olomouckém kraji 5. června.
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
PROJEKT: Co nám přinesl tento projekt? 1) Exkurze a)do firem - interaktivní přenos informací do výuky (ZKL Hanušovice, a.s.; Ondřejovická strojírna,
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
Taneční a pohybová výchova
Školní poradenské pracoviště
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z Financování rozvoje, obměny a provozu ICT ve školách a školských zařízeních SIPVZ.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Role školního koordinátora EVVO
Základní škola T. G. Masaryka, Studénka ředitelka školy: Mgr. Alena Dvorská počet žáků 291, počet pedagogických pracovníků 20 součásti školy: škola, školní.
ŠKOLY PRO REGION modernizace ŠVP ZV v českorakouském příhraničí Novohradska registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/ Datum zahájení projektu:
Etická výchova a ZŠ Lupáčova
Výchovný styl Škola jako dílna lidskosti
Kurz pro lektory 19. a Mgr. Pavel Motyčka.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kurz pro lektory 19. a Mgr. Pavel Motyčka.
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Základní škola, Karviná – Nové Město, Komenského 614,
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI, PROBLEMATIKA PÉČE O NADANÉ ŽÁKY Projekt v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Michaela Štěpánková Jan Wurst Manuál pro učitele ZŠ a víceletých gymnázií.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
MAP – Místní akční plán ORP RK
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Společenská odpovědnost a školy
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Konference primární prevence PK
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Vzorový projekt pro ZŠ.
Vzorový projekt pro gymnázia
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Co je ASET? Program pro podporu zavádění/rozšíření výuky etické výchovy na základních školách a víceletých gymnáziích Realizuje Etická výchova, o.p.s. pod záštitou MŠMT a Americké obchodní komory Dle intenzity zavedení je roční až dvouletý projekt zakončen udělením ocenění etická škola adoptované škole Tři stupně: bronzový, stříbrný, zlatý (www.etickaskola.cz)

Jaké jsou role aktérů ASET? MŠMT – vyhlašuje nabídku pro školy a vybírá vhodné školy AmCham – oslovuje své členy, nabízí zkušební členství zdarma nečlenům na rok zdarma Vaše firma – financuje školení učitelů a metodickou podporu, adopce školy Etická výchova, o.p.s. – poskytuje akreditované vzdělávací kurzy a realizuje implementaci etické výchovy

Jak to funguje?

Co získávají školy? Etická výchova prokazatelně zlepšuje klima ve školách (test na počátku a na konci projektu) Prevence negativních jevů (šikana, násilí atd.) EtV rozvíjí emoční kvocient žáků a vede k prosociálnosti a osvojení si měkkých kompetencí (soft skills) Financování kvalitního vzdělávání učitelů i celé sborovny pro zajištění prolínání etického přístupu celou školou, nejen v hodině EtV

Co získávají firmy? Možnost navázat vztah s konkrétní školou a v rámci adopce vytvářet subprojekty zapojující zaměstnance a rodiče žáků i učitele (např.natírání laviček, možnost návštěv zaměstnanců v hodinách atd) Dobré PR skrze CSR projekt v místní komunitě Ovlivňování dlouhodobého zlepšování stavu naší společnosti skrze budování společnosti důvěry

Jaké konkrétní aktivity se realizují na školách? Školení celé sborovny – 4 hodiny – výchovný styl, a dalších 5 témat Školení učitelů, kteří učí etickou výchovu 250 hodin – pro učitele, kteří chtějí učit samostatný předmět 40 hodin – pro učitele, kteří chtějí učit EtV integrovaně v jiných předmětech

Jaké konkrétní aktivity se realizují na školách? Metodická pomoc se změnou ŠVP (školní osnovy) Přednáška pro rodiče (nábor žáků pro volitelný předmět) Testování sociálního klima třídy při zahájení projektu a při jeho ukončení pro měření výstupů.

Kolik to stojí? Orientační ceny (závisí na lokalitě a velikosti školy) název částka 4 hod workshop 9 000 Kč 250 hod kurz/os. 25 000 Kč 40 hod kurz/os. 7 500 Kč Změna ŠVP 4 500 Kč Test klimatu 2 000 Kč Přednáška pro rodiče 5 000 Kč Ocenění Etická škola 490 Kč

Možnosti financování ASET Formou fakturace od EV ops za služby Formou darovací smlouvy Formou „matching grant“ – rodiče žáků přispějí 1 Kč a firma dorovná 1 Kč / 2 Kč / 3 Kč Motivační systém pro drobné dárce Vzbudí širší povědomí o etické výchově i o firmě

Doprovodné aktivity ASET Koučink ředitelů škol pro lepší zvládání vedení pedagogického sboru, aby se škola stala pozitivním výchovným prostředím, koučkou je Mgr. Jitka Jetlebová, ACC (ICF) JJ Coaching&Consulting Společné aktivity firma – škola Interview, besedy, videokonference, exkurze, společné veřejněprospěšné akce atd.

Kterou školu adoptovat? Pomůžeme Vám vybrat vhodnou školu dle Vašich preferencí Můžete vybrat ze seznamu doporučených škol ze strany MŠMT: http://www.etickavychova.cz/ops/aset/ Následuje mapa přihlášených škol:

Kterou školu adoptovat?

Podmínky pro stupně „Etická škola“ 4 oblasti: Počet hodin za rok, věnované EtV v jednom ročníku Vzdělání učitelů, kteří vyučují EtV Příprava celé sborovny na výchovný styl Ustanovení metodika a test klimatu třídy www.etickaskola.cz

Kdo je Etická výchova, o.p.s.? Obecně prospěšná společnost, založená v květnu 2010 má za cíl pomoci v zavádění etické výchovy na školách a propagaci EtV Správní rada: Mgr. Pavel Motyčka, Prof. Jan Sokol, PhDr. Tomáš Sedláček, PhDr. Jaroslava Wenigerová, Ing. Marie Jakešová, Dr. Michaela Jorgensen www.etickavychova.cz/ops

Reference Etická výchova, o.p.s. Realizace zavádění etické výchovy v 10 vybraných školách na Praze 6 Lenka Dražilová, vedoucí odboru školství MČ Praha 6, tel: +420 233 340 814 Marie Pojerová, ředitelka ZŠ Hanspaulka, Praha 6, +420 224 310 365 Projekt ASET Soňa Krausová, Country leader DuPont CZ, +420 257 414 209 Pavlína Tolarová, ředitelka ZŠ Kamenice, +420 323 673 103 Lucie Vrbová, AmCham, +420 222 329 430 Jiřina Tichá, MŠMT, +420 234 811 227

Kontakt Ing. Dušan Drabina ředitel Etická výchova, o.p.s. Dusan.Drabina@etickavychova.cz Tel: 603 112 220 www.etickavychova.cz/ops