Rozdíl mezi českým a anglickým psacím písmem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
1.1 Hygienické návyky při psaní a čtení
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Písemná a elektronická komunikace
Slovní úloha o pohybu Zadání příkladu: V 6 hodin 40 minut vyplul z přístavu parník plující průměrnou rychlostí 12 . Přesně v 10 hodin za ním vyplul motorový.
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Tento dokument pošlete svým přátelům,rodičům i prarodičům.
VY_32_INOVACE_20_Hrajeme si s písmenky (SADA ČÍSLO 1)
YLE Nejlepší začátek s angličtinou. YLE: Přehled zkoušek Pro děti 7-12 let Young Learners Starters7-8 let Young Learners Movers9-10 let Young Learners.
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
PaedDr.Emanuel Hurych, Ph.D.
Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP Konference Cizí jazyky na Univerzitě Palackého Olomouc, 20. dubna 2006.
Elektronická učebnice - I
VY_32_INOVACE_12_ Čtení slov s porozuměním 1 (SADA ČÍSLO 1)
METODICKÝ LIST OZVĚNA- žáci čtou motivační básničku, na kterou navazuje další úkol. V něm žákům připomeneme, že ozvěna opakuje vždy konec slov. Můžeme.
Český jazyk Souhlásky tvrdé a měkké - shrnutí
VY_32_INOVACE_15_ Čtení vět s obrázky (SADA ČÍSLO 1)
Jakub Weinstein: Comenia Script.
Rozvoj slovní zásoby VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.12
GRAFOMOTORIKA.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.01 Název pro školu:
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Grafické studio Ten dělá to a ten zas tohle FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Jak psát texty ke kombinované formě studia Projekt Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji.
Alternativa ve výuce psaní
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_054 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Alternativní a augmentativní komunikace
Psaní a editace textu Jindřich Terč.
INTEGRACE DĚTÍ S LOGOPEDICKÝMI OBTÍŽEMI
NAUKA O SLOVĚ.
. název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM: 1.ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Čtení.
Slova se souhláskou na konci – slabiky zavřené
VY_32_INOVACE_03_Hláska a písmeno C, Č, čtení slabik, slov
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
GENETICKÁ METODA ČTENÍ
VY_32_INOVACE_06_Hláska a písmeno R, čtení slabik, slov (SADA ČÍSLO 4)
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Slovní zásoba Osnova pro studenty středních pedagogických škol.
LEDEN VY_32_INOVACE_4A_01 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Využití standardů pro průběžné sledování učebního pokroku žáků Jana Straková Institut pro sociální a ekonomické analýzy a Ústav pro informace ve vzdělávání.
Školní písmo Comenia Script Edita Godlewská. Obsah prezentace Co je Comenia Script Autorka písma Charakteristika písma Testování písma Řezy písem Ukázky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
Výuka čtení a psaní analyticko-syntetickou metodou
Metodické materiály a pomůcky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Meclov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jiří Burda NÁZEV: VY_32_INOVACE_ČJ2_06_Věta, slovo a slovní význam.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
HRAJEME SI S PÍSMENKY E
Výuka elementárního čtení a psaní podle genetické metody
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
Nauka o významu slov Význam věcný (lexikální) – vyjadřuje, co slovo označuje; bývá vysvětlen ve slovníku (slovníkový) Hlemýžď = suchozemský plž s ulitou.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Rozvoj řeči u dítěte z hlediska lexikálně-sémantické roviny
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2013 Ročník
Porozumění jednoduchému textu 2
Specifické poruchy učení
Jak si hrát v hodinách slohu?
Lexikológia – Náuka o slove
Čtení a psaní genetickou metodou
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Slova opačného významu - antonyma
ANTONYMA 7.třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
slovní zásoba VŠECHNA SLOVA DANÉHO JAZYKA , NEUSTÁLE SE VYVÍJÍ.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Sabina Svobodová
TEMA: Homonyma, synonyma, antonyma, paronyma
Transkript prezentace:

Rozdíl mezi českým a anglickým psacím písmem Jak pomoci dětem rozšířit českou slovní zásobu

Psací písmo psací písmo se všemi rozvíjí grafomotoriku a propojuje pravou a levou hemisféru nácvik grafomotoriky, lehkého držení tužky/pera, uvolněné zápěstí... Díky psaní se děti učí pečlivosti a soustředění. Rychlost

České psací písmo - vývoj

České psací písmo x anglické písmo

Srovnání

Proč psát psacím písmem a proč neučíme Comenia script V SAT’s testech žáci dostávají více bodu za použití psacího písma PBSchool používá Cripps nad Nelson hanwriting, které na sebe navazuje Nízký počet testování Nevýhody: Chybí návaznost a plynulost písma méně zdatné dítě nemusí přesně identifikovat mezery mezi slovy Písanky jsou poměrně nedostupné Má různé podoby a variace Výhody: Podobný písmům používaných v zahraničí Písmo je jednodušší, připomíná tiskací písmo Diakritika se píše ihned po napsání písmene, nikoliv celého slova Má volitelný sklon jednodušší Pro leváky a žáky s dysgrafií

Slovní zásoba V češtině tvoří aktivní slovní zásobu u dospělého člověka asi 3000 – 10 000 slov. Pasivní slovní zásoba je obvykle 3–6x vyšší

Co pomáhá Přesmyčky Skládání básniček Přísloví Slova nadřazená, podřazená, synonyma, antonyma, homonyma Čtení, čtení a zase čtení komunikace

Knih_ je j_ako z_hr_d_, kterou n_s_š v k_apse. Hraní s písmeny A Aj Aha Ahoj Akord Amulet Andulka Anakonda Knih_ je j_ako z_hr_d_, kterou n_s_š v k_apse. LACHTAN – Libor asi chtěl toaleťák a noviny.

Hraní se slovy Homonyma Antonyma Synonyma Opozita Slova nadřazená podřazená Svetr, kalhoty, ponožky, čepice, košile Najděte slovo, trojici slov, která nepatří mezi ostatní, zdůvodněte: Les,kos,krk,eso,med,noc,rok,oko,nos,pes,osa,sob,los

Hraní s větami Nad dlouhým mostem mží Doplňte přirovnání: Jít nosem proti zdi Doplňte přirovnání: Je pyšný jako.... Je volný jako ... Studený a mokrý duben plní sklepy a sudy. Medardova kápě, čtyřicet dní kape.

L A Jazykové hry a hříčky Rébusy Anagramy palindromy KUNA NESE NANUK V

L A Dopňte přirovnání: Je pyšný jako.... Je volný jako ... A Aj Aha Ahoj Akord Amulet Andulka Anakonda Dopňte přirovnání: Je pyšný jako.... Je volný jako ... Studený a mokrý duben plní sklepy a sudy. Medardova kápě, čtyřicet dní kape. hojady L K Knih_ je j_ako z_hr_d_, kterou n_s_š v k_apse. A KO Najděte slovo, trojici slov, která nepatří mezi ostatní, zdůvodněte: Les,kos,krk,eso,med,noc,rok,oko,nos,pes,osa,sob,los

Průměrná rychlost psaní se na konci 1 Průměrná rychlost psaní se na konci 1. ročníku pohybuje kolem 10 napsaných písmen za minutu, 2. roč. – 20 písmen/1 min, ve 3. roč. – 30 písmen/1 min, ve 4. roč. – 40 písmen/1 min 5. roč. – 50 písmen/1 min.