Projektové financování EIZ pro vědu a výzkum - dvoukolejnost a její důsledky Část druhá Ing. Jiří Jirát, Ph.D. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dostupnost a financování elektronických informačních zdrojů v ČR
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Licenční centrum jako podpora zajišťování EIZ připomínky, náměty, návrhy AKVŠ Czech ELIB – schůzka zástupců vysokých škol, Brno, Fakulta sociálních.
Situace okolo financování informačních zdrojů pro r zasedání předsednictva Rady vysokých škol
Licenční centrum podpora pro zajištění informační infrastruktury VVI Sněm RVŠ, 2014, Praha Marta Machytková předsedkyně VV AKVŠ.
Projekt NTK v programu LR Stav prací k Štěpánka Žižková.
Klíčové informační zdroje pro medicínu: zkušenosti a projekty v ČR a SR Vladimír Karen výkonný ředitel Albertina icome Praha s.r.o. a Albertina icome Bratislava.
Ebsco Discovery Service prohledávání EIZ na jedné platformě 12. února 2014.
Informační zdroje pro výzkum - INFOZ programy LI a 1N projekt NK ČR konsorcia Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ ČVUT V PRAZE Zpřístupnění informačních zdrojů na ČVUT v oblasti biomedicínského inženýrství FRVŠ projekt č. 3368/2006.
VZ Zajištění elektronických informačních zdrojů pro humanitní a společenské obory Řešitel: Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní knihovna PhDr.Miloslava.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
, Porada IT-SDRUK, Olomouc Portál STM: stav a výhled Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Projektové financování EIZ pro vědu a výzkum - dvoukolejnost a její důsledky Část první Ing. Věra Svobodová Bibliotheca academica
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Národní centrum pro podporu informační infrastruktury VaV Bibliotheca Academica 2013 Martin Svoboda Brno,
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Technoexport poskytuje poradenství na přípravu a realizaci projektů napříč operačními programy Spolupráce s více než 300 klienty – podniky, obce, univerzity,
Elektronické informační zdroje
Porada pracovníků dílčích knihoven kateder fakult ČVUT
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
210 mm Elektronické informační zdroje pro VaVaI projekty, programy Elektronicky, online, na dosah.... EIZ pro techniku a přírodní.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Konsorcium eIFL v České republice Setkání účastníků konsorcia Prosinec 2003 Praha, Brno.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
, CPVŠK, České Budějovice Dostupnost primárních dokumentů: smlouvy, licence, vydavatelé Štěpánka Žižková Státní technická knihovna
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Databáze EBSCO. MŠMT ČR – program LI, 1N R – program LI  projekt eIFL Direct  národní licence  obory – společenské vědy, ekonomika, medicína….
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Zkušenosti s konzorciálními projekty Vladimír Karen obchodní ředitel Albertina icome Praha s.r.o.
BA-CPVŠK 2008 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická UK ZČU v Plzni
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Zajištění a zpřístupnění vybraných online (elektronických) knih jako součást služeb knihoven ČVUT Projekt FRVŠ č. 645/2005 Řešitel : Ing.Petr Vandrovec.
6. zasedání sněmu RVŠ. Praha, Financování elektronických informačních zdrojů (EIZ) pro VaVaI na vysokých školách potřeba koncepčního řešení.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Elektronické informační zdroje Bc. Radmila Kouřilová.
Shrnutí poznatků z konference ICOLC
Pořizování EIZ, licenční centrum, aneb na co se máme připravit Věra Svobodová, Mendelova univerzita v Brně,
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
1 Efektivní systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací (IPN Metodika) Zasedání Dozorčí rady
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Hudební databáze v projektu Národní knihovna ČR – rozvoj informační infrastruktury VaVaI pro humanitní obory Václav Kapsa, NK ČR Výroční zasedání České.
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Jarmila Dvořáčková Úskalí financování EIZ ve smlouvách s dodavateli Univerzitní knihovna Ostravské univerzity v Ostravě Jarmila.
Informační zdroje pro STM
Finanční zajištění EIZ na VŠB-TUO Kolik nás stojí a jak se využívají
Fond rozvoje sdružení CESNET
Vyvinuta za podpory projektů LE a LE programu MŠMT, EUPRO II
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Základní údaje Projekt INFOZ VZ : Účastníci: Zdroje:
Elektronické informační zdroje na VŠB-TUO
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Projektové financování EIZ pro vědu a výzkum - dvoukolejnost a její důsledky Část druhá Ing. Jiří Jirát, Ph.D. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Zpožděné vyhlášení, časový posun

Důsledky dvoukolejnosti • Rozpad národních konsorcií – vznik duplicitních konsorcií v ČR – event. rozpad menšího konsorcia – pokles členů pod kritickou mez, př. (zkušenosti VŠCHT Praha): • Knovel, FSTA, Biological Abstracts (ping-pong mezi institucemi do poslední chvíle, v hodině dvanácté rozhodnutí „jdeme od toho“) • ohromná nejistota: v rozpočtu i ohledně portfolia • zátěž a komplikované jednání – jak uvnitř instituce, tak pro dodavatele (AiP) – experimentálně ověřeno: decentralizace má výrazně negativní důsledky na cenové nabídky • Problematické přiřazení – kam patří „mimopražské pražské“ (typicky ústavy AV ČR mimo Prahu)? – „squeeze out“ malých institucí a institucí, které nejsou pro dané konsorcium „profilové“: • „zkazíte nám statistiky, nechceme vás“

Program LR – Informace – základ výzkumu • Účel programu – komplementární program k OP VaVpI osa 4.3 – kompenzace nemožnosti žádat o finanční prostředky na EIZ z programu OP VaVpI • peníze na EIZ pro pražské STM instituce + „velká čtyřka“ • peníze na SSH EIZ pro celonárodní konsorcia

Zpoždění programu LR • Téměř roční zpoždění programu – výpadky a nejistota ve financování r pro pražská a celostátní konsorcia – různá řešení • platba bez dotace – půl roku/rok • půl roku výpadek • opuštění konsorcia • jednání s vydavateli o odkladu platby – riziko penalizace! – riziko odpojení od zdroje!

Prostředky v LR

Problém: nerovnoměrná alokace • Po vyhlášení programu začalo být jasné, že prostředky v letech jsou podhodnocené • Forma „soutěže“: – řešitelé se nesmí domlouvat (protiprávní jednání - pletichy) – nemožnost rozumně dohodnout, kdo omezí prostředky ve a jak

Příklad účasti VŠCHT v „soutěži“ Řešitel Účast VŠCHTPozn. LR Efektivní zpřístupnění multioborových licencovaných EIZ, páteře informační infrastruktury výzkumu a vzdělávání ( , MSM/LR) NTK anoSD, Scopus, Wiley, Springer LR Kontinuita ve zpřístupnění významných periodik z oblasti biomedicíny a příbuzných oborů zajišťující a stabilizující informační infrastrukturu výzkumu a vzdělávání v těchto oborech. ( , MSM/LR) FgÚ AV ČR anoNature ad. LR Zajištění kontinuálního přístupu do multioborové databáze ProQuest Central a do klíčových databází pro ekonomický výzkum ( , MSM/LR) VŠE ProQuest ad. LR Zajištění informačních zdrojů pro humanitní a společenskovědní obory ( , MSM/LR) ZČU OUP, CUP, Sage, JSTOR LR Základní chemické databáze - reakční, strukturní, bibliografické a patentové ( , MSM/LR) VŠCHT Praha anoSciFinder, Reaxys, ACS, RSC LR Elektronické informační zdroje pro humanitní a společenské vědy ( , MSM/LR) FF MU LR Národní knihovna ČR – rozvoj informační infrastruktury VaVaI pro humanitní obory ( , MSM/LR) NK ČR anoEBSCO a spol. LR Zpřístupnění klíčových informačních zdrojů a služeb pro VaV v technických a informatických oborech ( , MSM/LR) ČVUT (málem, konsorcium opuštěno kvůli nejistotě financování) IEEE ad. LR Integrovaný přístup do EIZ pro vybrané exaktní obory a psychologii ( , MSM/LR) UK (málem, původní konsorcium se rozpadlo, nový profil neobsahoval požadované EIZ) Med. + psych.

Co s tím? • V „soutěži“: – soutěžíme sami se sebou – účastí v ostatních konsorciích zhoršujeme vyhlídky vlastního projektu (odčerpáváme potenciální finance) • Ale nakonec je jedno, jak peníze dostaneme, vnitřně už si nějak poradíme • Někteří řešitelé: – nižší dotace na – jednání v zájmu sebe i ostatních „konkurentů“, ale bez možnosti se domlouvat (jen odhad)

Převis poptávky – co dál?

Opět nevýhody projektového přístupu • poskytovatel (MŠMT) nemělo možnost po odevzdání přihlášky dojednávat změny („soutěž“) v projektech • žádné dobré řešení • přesun z 2013 a 2014 na 2015 – patrně nejmenší zlo, přesto: – opět zpoždění plateb – opět složitá jednání s vydavateli nebo interní přesuny – jednání uvnitř konsorcií: „zatněte zuby, od 2015 bude líp“ • velké negativum: kromě organizátorů konsorcia asi už nikdo jiný (člen konsorcia) nechápe, jak to teď celé funguje

Závěr • experimentálně ověřeno: – decentralizace je špatný přístup • centrální přístup k nákupu EIZ je nutnost • potřebujeme nový systém: – jasná pravidla – predikovatelnost – transparentnost ve finančních tocích – svobodu v rozhodování