Inovace v projektech Leader Brno, 28. listopadu 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Spolupráce s mikroregiony
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Kras- naše společné dědictví Kras-naše spoločné dedičstvo Prezentace projektu spolupráce Leader, Praha, 16. srpna 2011 Evropský zemědělský fond pro rozvoj.
Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
P REZENTACE MAS K RÁLOVSKÉ STEZKY O. P. S. Cestovní ruch a formy podpory Chotěboř
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Celostátní síť pro venkov
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Partnerství Moravská brána do Evropy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Prezentace 13. května 2010 Vzdělávací.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
MOTTO: „Chceme propojený, spolupracující, životaschopný region, který poskytuje jeho obyvatelům i návštěvníkům příležitost ke kvalitnímu a spokojenému.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Spolupráce, která přináší plody
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto: „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“ Projekty spolupráce.
MAS Zlínského kraj Valná hromada Krajské sítě NS MAS ve Zlínském kraj
Místní akční skupina Království – Jestřebí hory, o.p.s
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
PROJEKTY SPOLUPRÁCE Programový výbor MAS Hradecký venkov Nechanice, 10. června 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
PROJEKTY SPOLUPRÁCE Velichovky, 22. června 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Leader – metoda pro rozvoj venkovských oblastí
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
LEADER metoda pro oživení venkova
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Transkript prezentace:

Inovace v projektech Leader Brno, 28. listopadu 2011

Metoda, iniciativa a program LEADER Název LEADER je z francouzského „Liaison Entre Actions Développement de l´Économie Rurale“, což v překladu znamená „Propojení aktivit rozvíjejících venkovskou ekonomiku“. Po zkušenostech od roku 1991 je považován za nejefektivnější nástroj podpory venkova. Dnes se realizuje na většině území evropského venkova a rozbíhá se i v přistupujících zemí, tak jako tomu bylo u nás.

112 MAS realizujících Leader s podporou PRV

MAS Jihomoravského kraje

Bílá místa Jihomoravského kraje

Sedm klíčových rysů metody Leader 1.Existující strategie místního rozvoje 2.Partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem na místní úrovni tvořící místní akční skupinu (MAS) 3.Přístup „zdola – nahoru“ při přípravě i realizaci strategie 4.Integrované a vícesektorové akce 5.Inovační přístup 6.Spolupráce 7.Vytváření sítí

Hlavní přínosy uplatnění metody LEADER Propojování témat a cílení podpory – integrované projekty jsou efektivnější a úspornější; směřování podpory odpovídá místní strategii zpracované lidmi, kteří v regionu žijí a organizacemi, které v regionu působí Zapojování partnerů ‐ více spolupráce, lepší využití lidského potenciálu, násobení efektů Inovace ‐ zajistí nutné změny pro adaptaci v měnící se společnosti a prostředí Zacílení na efektivní změnu – regionálně odlišné cíle i postupy uplatňující nástroje: spolupráce, komunikace, finanční podpora a přenos zkušeností Průběžný monitoring dopadu – na místní úrovni lze dobře monitorovat výstupy a předcházet zneužívání prostředků; místní strategie lze pružně aktualizovat dle momentálních potřeb

Práce MAS v Jihomoravském kraji v roce 2011 a Finanční alokace PRV (SZIF) pro území MAS - srovnání let 2011 a 2012 rok tisíc Kč rok tisíc Kč Navýšení 3,3 mil. Kč dáno zlepšením hodnocení MAS a zohledněním hodnocení u „MAS 32“. 2. Úspěšnost MAS JMK v soutěži projektů spolupráce PRV - IV.2.1. (získaná podpora) rok tisíc Kč - JMK ( z tisíc Kč - ČR)

Práce MAS v Jihomoravském kraji v roce 2011 a Ostatní granty pro MAS JMK z různých OP ( nutnost spoluúčasti a předfinancování) rok tisíc Kč rok tisíc Kč 4. Projekty v regionech MAS = projektový tým (pomoc obcím, podnikatelům, NNO), uvedené údaje jsou minimální. rok mil. Kč (u jedné MAS v období 2008 – 2011: 20 mil. Kč)

Role Leaderu v inovacích 1. Stimulace nových a inovačních přístupů k rozvoji venkovských oblastí 2. MAS mají dostatek svobody a flexibility při svém rozhodování o akcích, které chtějí podporovat 3. Inovace v širokém smyslu, zavedení nového produktu, nového procesu, založení nové organizace nebo nového trhu. 4. Přenos a přijetí inovací vyvinutých jinde 5. Modernizace tradičních forem know-how nebo nalézání nových řešení přetrvávajících problémů venkova, které se v rámci jiných politických zákroků nepodařilo vyřešit uspokojivým a udržitelným způsobem

Role Leaderu v inovacích 5. Modernizace tradičních forem know-how nebo nalézání nových řešení přetrvávajících problémů venkova, které se v rámci jiných politických zákroků nepodařilo vyřešit uspokojivým a udržitelným způsobem 6. Nové reakce na konkrétní problémy venkovských oblastí 7. Venkovské oblasti v důsledku nízké hustoty a poměrně nízké úrovně lidských a fyzických zdrojů jsou méně propojené s výzkumnými a vývojovými středisky. Radikální inovace se zde až na výjimky obtížněji vytvářejí

Role Leaderu v inovacích 8. Zavedení metody Leader (sedm rysů) = inovace při tvorbě politik 9. Zavedení metody Leader = inovační akce cestou původního provádění politiky, která byla přijata. Například přístup „zdola nahoru“může stimulovat myšlenky na nové projekty, kterým se pak může dostat podpory od MAS, protože MAS není vázána pevně danou sadou opatření. 10. Přijetí informačních a komunikačních technologií ve venkovských oblastech = významný prostředek širšího přístupu venkovské populace k inovacím.

Inovační projekty v MAS Moravský kras o.s. Počet obyvatel: Počet obcí: 55 Rozloha: 536, 36 km 2 Hustota obyvatelstva: 82,06 obyv. na km 2 Dlouhodobá nezaměstnanost: 7,7 % Rozloha lokalit NATURA 2000: ha Rozloha CHKO Moravský kras: ha Počet mikroregionů: 5 Moravský kras, Drahanská vrchovina, Protivanovsko, Časnýř, Černohorsko Vznik: květen 2006 Počet členů: 47

Inovační projekty v MAS Moravský kras o.s. Po stopách starých ovocných stromů Sportovní klub Bahna Spešov Výše projektu: Kč Dotace: Kč

Inovační projekty v MAS Moravský kras o.s. Za pověstmi Drahanské vrchoviny Občanské sdružení Studánky Výše projektu: Kč Dotace: Kč

Inovační projekty v MAS Moravský kras o.s. Půjčovna sportovních potřeb Olomučany FPO s.r.o. Výše projektu: Kč Dotace: Kč

Inovační projekty v MAS Moravský kras o.s. Muzeum pivovarnictví v Černé Hoře Sdružení přátel Pivovaru Černá Hora Výše projektu: Kč Dotace: Kč

Projekty spolupráce Leader Moravská brána do Evropy – Nové zázemí pro činnost spolků a propagaci MAS na venkově (IV.2.1 PRV ČR ) Moravská brána do Evropy – Mapování a studie obnovy technicko- historických památek na venkově (IV.2.1 PRV ČR ) Moravská brána do Evropy – Nové venkovské expozice a muzea (IV.2.1 PRV ČR ) Kras-naše společné dědictví

Partneři projektu: MAS Moravský kras o.s. (KMAS)- Česko Občianske združenie KRAS (PMAS1)- Slovensko Partneři z dalších zemí bez přímé finanční účasti: Borsod-Torna-Gömör Egyesület- Maďarsko VITRA Center za uravnotežen razvoj Cerknica- Slovinsko Celkové výdaje projektu: Kč Výdaje KMAS: Kč Výdaje PMAS1: Kč

Výstupy: Společná studie marketingu kulturního dědictví krasu SpolečnýTrvalý Filmový průvodce po objektech a prvcích kulturního dědictví krasu SpolečnýTrvalý Webová flash prezentace se všemi díly průvodce SpolečnýTrvalý Informační letákSpolečnýJednorázový Festival Kras - naše společné dědictví 2012SpolečnýJednorázový Festival Kras - naše společné dědictví 2013SpolečnýJednorázový Seminář Archeologické a historické památky v krasu a tvorba produktů venkovského cestovního ruchu SpolečnýJednorázový Seminář Regionální gastronomie v krasu a tvorba produktů venkovského cestovního ruchu SpolečnýJednorázový

Kras čtyř středoevropských zemí Cerniško poljeZádielska tiesňava Propast Macocha Baradla-barlang

Kulturní dědictví krasu čtyř středoevropských zemí

Závěr Leader je dokonalým nástrojem pro vyzkoušení nových věcí. Leader je nástrojem pro vylepšení inovací. Při riskování zkoušením nových věcí, při změnách právní úpravy, pokud brání inovaci, a při spolupráci na vylepšení inovace je jediným rizikem programu Leader, že bude úspěšný!

Děkuji za pozornost! Jozef Jančo MAS Moravský kras o.s Sloup