Tento výukový program byl vypracován v rámci projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem. Káva Střední odborné učiliště gastronomie,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Advertisements

Káva z toxikologického hlediska
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Nově pěstované rostliny a jejich využití
KOFEIN.
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
VY_32_INOVACE_10_GAS_593_Mel
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé nápoje Číslo DUM: VY_52_INOVACE_107_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Vývoj politické mapy světa
VY_32_INOVACE_10_GAS_594_Mel
Návykové látky, závislosti
UKAZUJE SE, ŽE CO JEDNOU NAZVANÉ „ DOKTRÍNA ZNAMENÍ „, BYLO NEUVĚŘITELNĚ VÝSTIŽNÉ. JDE O TO, ŽE KAŽDÁ POTRAVA MÁ VZHLED, KTERÝ SE PODOBÁ TĚLESNÉMU ORGÁNU.
Káva Bc. Daniel Vančura.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Koncept Stop Cafe.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
..a co jste o nich nevěděli
Jméno: Tomáš dvořák Skupina: 12 Vyučující: Ing.Tomáš Pospíšil.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
Káva.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_352 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pravidla.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_351 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Degustace.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_341 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Historie.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
Kofein. Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tajemství čaje Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Kofein 1,3,7-trimethylxanthin coffea arabica (kávovník arabský) bílý hebký prášek, hořké chuti alkaloid, derivát xanthinu (theobromin-kakao) guarana, maté,
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potravinářské zbožíznalství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Technika obsluhy – Výroba kávy
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Transkript prezentace:

Tento výukový program byl vypracován v rámci projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem. Káva Střední odborné učiliště gastronomie, U Krbu 521, Praha 10 Bc. Iva Mašíková

úvod Kavárna osamělé zadumání, přátelský rozhovor, zrod nových myšlenek, výměna novinek a zkušeností,místo tajných schůzek, nebo jen četba čehokoli…… Káva a umění Johann Sebastian Bach – kantáta opěvující kávu Voltaire - pil denně 50 až 75 šálků kávy Beethoven - si vždy odpočítal 60 zrnek na svůj šálek kávy Balzac - vypil za celý svůj život asi 50 až 75tis. šálků kávy W. Saroyan - jeho hlavní hrdina v Tracyho tygru se touží stát ochutnávačem kávy B. Němcová - v Kávové společnosti si bere na paškál snobské paničky K. Biebl - píše sbírku S lodí, jež dováží čaj a kávu P. Bezruč - píše svojí ranou práci Café Lustig o štamgastech kavárny Bratři Mrštíkové – Maryša a její „kafe od žida“ E. Manet – 1878 - obraz V kavárně K. Čapek - fejeton Ohrožená památka o kavárně Union E. Bass - Kterak pan Patera na Nový rok o dva štamgasty přišel „Káva je pro člověka zlatem, a jako zlato i káva dává každému člověku pocit přepychu a vznešenosti.“ ABD-AL-KADIR

Na začátku byl příběh pastevce koz a jejich mlsných jazyků Historie Kávy Na začátku byl příběh pastevce koz a jejich mlsných jazyků 6. století - existovaly již plantáže v Jemenu 10. století - nejstarší písemná zmínka od arabského lékaře Rhazema Slovo káva je - odvozeno od arabského výrazu qahwah = síla = víno - po latinském označení rostlinného rodu Coffea První konzumace spočívala v pouhém žvýkání kávových zrn První kávu bylo možno koupit v lékárně Pravlast kávovníku arabského je Afrika, jižní Etiopie dříve Habeš, pak Arabové a Peršané 15. století - západní Arábie své tajemství střežila, ale neuhlídala a dále se káva dostává do Cařihradu, Libérie, Madagaskaru, přední Indie, Jávy a Filipín 18. století Brazílie

Historie kaváren 15. stol. první kavárny v Arábii 16. stol. papež Klement VIII. kávě požehnal a učinil jí křesťanským nápojem 17. stol. první kavárny v Evropě, 1683 - Benátky, 1686 - Paříž, 1652 - Londýn 1710 - Praha Arab G. D. Damascenus (Jiří Deodát, G. H. il Demški) - prodej kávy po ulicích,1714 - v domě č.182 na rohu Liliové na Starém městě pod malostr. Mosteckou věží Nejznámější číšník František Patera + 1947 vrchní kavárny Union (roh Národní a Perštýna do r. 1949) 1936 Vídeň L. + J. Hawelkovi - legendární a světově proslulé postavy vídeňského kavárenského světa, jejich Café Hawelka funguje dodnes Mekkou kavárenské kultury byla a je dodnes Vídeň

50 zemí, teplejší zeměpisné šířky ARABICA - Střední a Jižní Amerika ROBUSTA - Afrika a Indonésie Nejlepší je směs Instantní –sušená sprejem, - zmrazením, - aglomerovaná Vypěstování sazenic ve školce 9 - 18 měsíců přesazení do trvalé výsadby 18 měsíců přichází krásné květenství za 6 měsíců zelené plody, postupné uzrání až do bohatě červených bukvic (uvnitř každé v obalu červenožluté dřeně pokryté stříbrnou slupkou 2 zrna někdy jedno perlové), plodí celý rok Sběr – ruční, - strojem zbavení ochranného obalu – suchou (3 týdny) nebo mokrou cestou a usušení = káva pergamino Zelená balená v jutových pytlích - žocích po 60 kg, vzácnější v dřevěných bednách Pražení – ztratí na váze a zvětší svůj objem o 40%, do 230°C Mletí – kyslík největší nepřítel, jemně mletá je kompaktnější než hrubě a proto si déle ponechá aroma a při louhování ho lépe uvolňuje, balíme ve vakuu

Život kávy

MAPA pěstitelských zemí

Kopi Luwak – káva z bříška cibetky (230kg ročně, 1000dolarů za 1kg), Jakarta 19. století,rodina Widjajů

Příprava kávy „Dobrá káva má být černá jako noc, sladká jako láska a horká jako peklo“ Kvalitní kávovar a surovina Čerstvá studená voda (tvrdá voda protéká kávou rychleji než měkká), 92°C - 96°C, pít co možná nejdříve, neuchovávat, dokonalá čistota (olej) Kávový servis Nápojové automaty - něco teplého do žaludku Přístroj na kávu filtrovanou - snídaně Espresso - s velikostí roste síla (20 vteřin - 40 kofeinu) Degustace - vícekrát přivonět + srkat + poválet

Recepty Káva spařovaná v šálku Turecká – džezva, káva, voda Bosenská – džezva, kostka cukru, voda, var, káva, var, voda, var Makedonská – káva, zahřát, horkou vodu, vzkypět Mexická – pánvička, káva, opražit, cukr, horkou vodu, povařit, Espresso – vyluhování parou pod tlakem Kapucínská – espreso, mléko, strouhaná čokoláda Káva s vůní koření turecká s kardamonem, mexická se skořicí + hřebíček, řecká s anýzovým likérem, belgická s hruškovicí, holandská s kouskem čokolády, rakouská se suš. fíky . Aromatizované kávy čokoládou, oříšky, brandy, citronem, pomerančem, mátou, vanilkou, muš. oříš., banánem, malinou, sirupy…… . Káva a alkohol irská s irskou whisky, normandská s calvadosem, španělská s anýzovkou balkánská se slivovicí Espresso - 7g + 50 - 60ml vody, Ristoretto - nejmenší espresso, Cappuccino – espresso + horké mléko + mléčná pěna, Latte - dvojité espresso + velká dávka hor. mléka + malá mléčná pěna, Eiskaffee - vanilková zmrzlina + studené espresso + šlehačka + čokoláda

Káva - nekáva Kávoviny - kávové přísady, náhražky čekankové kořeny, fíky, cukrovka, žito i slad - u nás se nejvíce používala : čekanková cikorie, mandlová z cukrovky a fíkovka, sladová z ječného sladu a žitovka z žita

Káva a zdraví za smrtelnou dávku platí 10g kofeinu = 100 až 200 šálků ANO Povzbuzení nervové činnosti, odstranění bolestí hlavy z únavy, zlepšení trávení, zvýšení chuti k jídlu a sekrece žaludečních šťáv, prospívá játrům, omezí výskyt astmatických záchvatů, zubních kazů, žlučových kamenů, zabraňuje vzniku cukrovky Kofein urychluje spalování tuků NE Může vyvolávat rakovinu, škodí diabetikům, zvyšuje vylučování vápníku a krevní tlak, má nepříznivé účinky na plod První ranní káva na probuzení je pro organizmus nejvíce zatěžující, čtyři a více již zvyšují nervozitu Je to droga s nejmenšími škodlivými účinky Lepší espreso než instantní Je močopudná i není Nezrychluje odbourání alkoholu z krve, pouze opilce probudí I u kávy platí všeho s mírou

Zajímavosti Látka nazvaná AMP přeruší zprávu o hořké chuti, která putuje od jazyka k mozkovým buňkám = hlava se vůbec nedozví, že je v puse něco hořkého Etiopský kávovník volně rostoucí v přírodě typu arabica je bez kofeinu V 18. století švédský kál Gustav III. chtěl dokázat škodlivost kávy i čaje a popravu mužů přenechal kávě a čaji…………. Do Coca-coly se přidával kofein Původní obyvatelé Etiopie lisovali ze zralých plodů šťávu a z ní vyráběli alkoholický nápoj, dodnes je to nápoj Afričanů . Název cappuccino je odvozen od vzhledu rouch mnichů z kláštera Cappucine Světoznámá pojišťovací společnost Lloyd vznikla v kavárně Káva je druhá nejdůležitější obchodovaná komodita

Dny kávy 1. 10. slaví Rakousko i Japonsko 19. + 20. 10. slaví Francie

Mistr kávy SCAE World Barista Champions Koordinátor ČR RobertoTrevisan škola kávy SCAE

C) káva zvyšuje prokrvení, a proto ještě zhoršuje opilost 1.Ve které zemi se nachází největší oblast, ve které se pěstuje káva? A) v Brazílii B) V Kolumbii C) v El Salvadoru 2.Je pravda, že sportovci nemohou pít kávu, protože kofein je dopingový prostředek ? A) nesmí pít kávu během závodu B) to je nesmysl C) určité množ. kávy je dovoleno 3.Proč se malá černá káva jmenuje „espresso“? A) protože je velmi rychle připravená, přímo v expresním tempu B) podle způsobu přípravy C) espresso je název jedné firmy dodávající kávu 4.Ve které oblasti světa bylo objeveno, že plody kávovníků mají povzbuzující účinky? A) v Arábii B) v Jižní Americe C) v Africe 5.Která z těchto káv obsahuje nejmenší množství kofeinu? A) espresso B) mokka C) filtrovaná káva 6.Pomáhá káva skutečně proti bolestem hlavy? A) nemá pozitivní ani negativní účinky B) účinek kofeinu může skutečně pomoci C) naopak, dělá bolesti hlavy ještě horší 7.Pomáhá káva vystřízlivět? A) káva je známá tím, že oslabuje účinky alkoholu B) káva nemá žádný vliv na hladinu alkoholu v krvi C) káva zvyšuje prokrvení, a proto ještě zhoršuje opilost 8. Co je frappé? A) ledová káva B) káva s našlehaným mlékem C) káva s našlehaným mlékem a čokoládou 9.Je thein obsažený v čaji pro žaludek snesitelnější než kofein v kávě? A) v kávě i čaji působí stejně B) thein v čaji je pro žaludek lehčí C) thein v čaji zatěžuje žaludek více 10.Může člověk zvyklý na kávu pocítit abstinenční příznaky? A) káva nevyvolává závislost, takže ani abstinenční příznaky B) lidem, kteří jsou zvyklí pít hodně kávy, je naopak lépe, když jí přestanou pít C) lidé, kteří pijí hodně kávy, reagují někdy na abstinenci bolestí hlavy 11.Byla pro Vás přednáška o kávě zajímavá ? A) ano B) ne

1.Ve které zemi se nachází největší oblast, ve které se pěstuje káva? A) v Brazílii B) V Kolumbii C) v El Salvadoru 2.Je pravda, že sportovci nemohou pít kávu, protože kofein je dopingový prostředek ? A) nesmí pít kávu během závodu B) to je nesmysl C) určité množ. kávy je dovoleno 3.Proč se malá černá káva jmenuje „espresso“? A) protože je velmi rychle připravená, přímo v expresním tempu B) podle způsobu přípravy C) espresso je název jedné firmy dodávající kávu 4.Ve které oblasti světa bylo objeveno, že plody kávovníků mají povzbuzující účinky? A) v Arábii B) v Jižní Americe C) v Africe 5.Která z těchto káv obsahuje nejmenší množství kofeinu? A) espresso B) mokka C) filtrovaná káva 6.Pomáhá káva skutečně proti bolestem hlavy? A) nemá pozitivní ani negativní účinky B) účinek kofeinu může skutečně pomoci C) naopak, dělá bolesti hlavy ještě horší 7.Pomáhá káva vystřízlivět? A) káva je známá tím, že oslabuje účinky alkoholu B) káva nemá žádný vliv na hladinu alkoholu v krvi C) káva zvyšuje prokrvení, a proto ještě zhoršuje opilost 8. Co je frappé? A) ledová káva B) káva s našlehaným mlékem C) káva s našlehaným mlékem a čokoládou 9.Je thein obsažený v čaji pro žaludek snesitelnější než kofein v kávě? A) v kávě i čaji působí stejně B) thein v čaji je pro žaludek lehčí C) thein v čaji zatěžuje žaludek více 10.Může člověk zvyklý na kávu pocítit abstinenční příznaky? A) káva nevyvolává závislost, takže ani abstinenční příznaky B) lidem, kteří jsou zvyklí pít hodně kávy, je naopak lépe, když jí přestanou pít C) lidé, kteří pijí hodně kávy, reagují někdy na abstinenci bolestí hlavy 11.Byla pro Vás přednáška o kávě zajímavá ? A) ano B) ne

Při zpracování programu byla použita obrazová dokumentace, která je volně k dispozici na internetu.