Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, 616 69 Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Advertisements

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Solární systémy pro aktivní topení
Sofistikované výpočtové nástroje pro koncepční návrh spaloven a jejich praktické aplikace M. Pavlas, R. Šomplák Sekce energetických systémů a simulačních.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Rozhodovací matice.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
NÁZEV DIPLOMOVÉ NEBO BAKAlÁŘSKÉ PRÁCE
Příprava nové dopravní politiky ČR
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 11/14.
HESLO Fórum „HLEDÁNÍ INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPĚ A ASII A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ“ Zuzana Synková CENTRUM INFORMAČNÍCH SLUŽEB 1.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Podpora výroby energie v zařízeních na energetické využití odpadů
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 4/14.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
 New Technologies for Mechanical Engineering – Centrum nových technologií pro strojírenství  regionální výzkumné a vývojové centrum  založeno na kvalitní.
ROZHODOVACÍ ÚLOHY.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Vedeme elektřinu nejvyššího napětí
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit EVECO Brno, s.r.o. Březinova 42, Brno
1 Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008 Úloha ekonomické analýzy při stanovení výše náhrady škody Daniel Donath* Generální.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Ruská federace x WTO a OECD
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
JUSTÝNA Nástroj pro odhad produkce a výhřevnosti komunálních odpadů na úrovni mikroregionů 4/12/2017 just! 1 Radovan Šomplák, Lenka Zavíralová Hustopeče,
UDRŽITELNOST PLASTŮ A OBĚHOVÁ EKONOMIKA
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Zpracoval :Ing. Petr Dlask, Ph.D. Pracoviště :Katedra Ekonomiky a řízení stavebnictví ČVUT v Praze Adresa :Thákurova 7, Praha 6, Dejvice Optimalizace.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Dostupné podklady pro výpočet úlev 11 Příspěvek na podporu OZE Dostupné podklady pro výpočet vlivu úlev.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní K620 – ÚSTAV ŘÍDICÍ TECHNIKY A TELEMATIKY ČVUT FD, Konviktská 20, Praha května 2016 Stávající.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Jak predikovat na základě velmi malého množství historických dat?
Příklad (investiční projekt)
Ing. Patrik Horažďovský Ing. Martin Heindl
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Geografické informační systémy
Posouzení a návrh svozových plánů odpadu
Transkript prezentace:

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO A EKOLOGICKÉHO INŽENÝRSTVÍ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Technická 2896/2, Brno Potenciál výroby energie z odpadů v případě zákazu skládkování R. Šomplák, M. Pavlas Odpadové fórum 2014 Hustopeče,

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Obsah • Úvod a motivace • Představení výpočtového nástroje a jeho principů • Výsledky studie MPO Efekt 2013 • Příklady dalšího použití nástroje NERUDA

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Výstup studie pro MPO z roku 2011 „ Optimální nastavení výše podpory výroby elektřiny z odpadu ve vztahu k ceně elektřiny pro spotřebitele “ Legenda: Existující spalovny Možné budoucí spalovny Kapacity spoluspalování odpadů Nutnost dalšího rozpracování – posouzení podmínek konkurenceschopnosti jednotl. projektů

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno NERUDA - Svozová (transportní) optimalizační úloha Spalovny Skládky Spoluspalován í Skládkovací poplatek ? Princip transportní úlohy Geografický podklad Poplatek na bráně Cíl: dosažení minimálních nákladů na zpracování odpadu

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO A EKOLOGICKÉHO INŽENÝRSTVÍ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Technická 2896/2, Brno NERUDA - Přístup pravděpodobnostního programování ? Uvažované parametry: • množství uplatnitelného tepla • cena tepla • cena elektřiny • produkce odpadu • konkurenční zařízení • legislativa • dopravní náklady • konkurence v zahraničí • další Minulost (Trend) Budoucnost (Výhled) NEURČITÝ VÝVOJ PARAMETRŮ STATISTICKÁ ANALÝZA VÝSLEDKŮ Výsledkem je vytipování rizikových faktorů, míra stability projektu.

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Výsledky studie MPO Efekt 2013

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Studie MPO Efekt 2013 • Potenciál náhrady chybějícího HÚ výrobou tepla z EVO Zdroj: MPO, 2013 Potenciál EVO?

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Potenciál spalitelných KO Skládkováno (ISOH, ) Produkce (ISOH, ) Scénáře, rok 2025 Současná kapacita EVO v ČR

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Zpracovatelské kapacity a ceny v zahraničí (vzhledem k účelu studie pro MPO) Cena v zahraničí rok 2025: 50 až 100 EUR/t

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Výpočtový postup Kapacitní řešení: C EVO,CZE,MIN C EVO,CZE, STRED C EVO,CZE,MAX

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Příklady náhodně zvolených výsledků

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Výpočet č

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Výpočet č

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Výpočet č

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Výpočet č

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Výpočet č

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Výpočet č

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Výpočet č

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Výpočet č

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Toky odpadu do koncových zařízení Dílčí závěry: • Riziko exportu • EVO klíčová technologie • MBÚ pouze doplňková • MBÚ výrazně rizikovější Pořadí scénáře výpočet č Výsledek výpočtu č : Zahraničí – 30 % MBÚ – 10 % EVO ČR – 60 %

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Histogram pro množství KO zpracovaného v zařízení EVO v ČR Četnost

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Počet zařízení EVO v provozu, výroba energie Nová zařízení teplo + 6,5 PJ/rok Nová zařízení elektřina GWh/rok Nová zařízení + existující

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Ekonomika v závislosti na kapacitě Nová zařízení - teplo EVO s vyšší zpracovatelskou kapacitou vykazují větší stabilitu = méně rizikové Příklad pro lokalitu Otrokovice: C EVO,CZE,MIN = 100 kt/r C EVO,CZE,STRED = 150 kt/r C EVO,CZE,MAX = 200 kt/r

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Příklady dalšího použití nástroje NERUDA

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno NERUDA nástroj pro optimalizaci toku odpadu • jeden nástroj, mnoho modifikací a způsobů prezentace výsledků Představitelé samospráv Provozovatelé existujících zařízení Potenciální Investoři do nových zařízení Státní správa Výpočtový nástroj NERUDA Subjekty působící v logistice

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno NERUDA - Příklady výstupů Dva modelové projekty, dopad legislativních změn (skládkovací poplatek) Analýza cest, jak zajistit udržitelnost projektu Výhled po roce 2020 Faktor naplnění kapacity

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno NERUDA - Příklady výstupů, jeden konkrétní scénář Situace vychází z výsledků studie pro MPO z roku 2011 Náklady na zpracování odpadů (dopad na obyvatele) Náklady 1000 Kč/t 3000 Kč/t

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Závěr • Konkrétní aplikace nástroje NERUDA • Prezentace agregovaných dat za celou ČR • Připravenost pro analýzu konkrétních lokalit

Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno Děkuji za pozornost Těšíme se na spolupráci s Vámi! Ing. Radovan Šomplák