Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje, Laxus o. s.
Advertisements

Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Copyright © 2010 Intervenční centrum Hradec Králové.
Poslání Intervenčního centra
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Beach Centrum Club o.s. Nabídka spolupráce Sezóna
Dotazníkový průzkum E-SSL a TC Jana Třísková
PR ve Sdružení Podané Ruce 2010/2011 Roman Hloušek Terénní programy Brno.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Projekt Kvalita II: výsledky vzdělávání, vývoj školství v krajích.
Hlavní město Praha „Zdravé město Praha 2010“ Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Protidrogová politika HMP Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
PROJEKT LÉKÁRNY A UŽIVATELÉ DROG Jiří Staníček Miroslav Zavadil.
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
Regionální péče v Praze
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
Internetový portál AT Konference 2011 Filip Škuta.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Terénní výměnné programy ve Zlínském kraji
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Most k naději o. s. Kontaktní centrum pro lidi ohrožené drogou Liberec
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR Nízkoprahové programy „Nízkoprahové programy bezpečný přechod do dospělosti.“ Aktivity ČAS jsou podpořeny z ESF, státního rozpočtu ČR.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Protidluhové poradenství Most, Duchcov Výzkum v Duchcově – 2011 KVANTITATIVNÍ ČÁST STUDIE – ANKETNÍ ŠETŘENÍ.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
AutoSAP v období AutoSAP v období Co se nám podařilo 2.Kde je nutné pokračovat, zintenzivnit aktivity 3.Priority AutoSAP předpokládané.
NOVÉ KROKY V TERÉNNÍ PRÁCI ANEB NEJDE JEN O INJEKČNÍ UŽIVATELE Bc. Kamil Podzimek.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Spojení občanských sdružení Laxus a Semiramis
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Aktivní vyhledávání uživatelů drog v prostředí malého města
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Kontaktní centra.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
O spolupráci terénních programů různého zaměření
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Transkript prezentace:

Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví Mgr. Markéta Manová, Mgr. Jana Švecová Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje, Laxus o. s.

CTP Královéhradeckého kraje CTP Pardubického kraje Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Jednotlivé aktivity v rámci ochrany veřejného zdraví Výměna injekčních stříkaček Sběr pohozených inj. stříkaček Spolupráce s lékárnami Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Výměna injekčních stříkaček v Královéhradeckém kraji celkem 226 082 ks/rok 2010 Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Výměna injekčních stříkaček v Pardubickém kraji celkem 84 518 ks/rok 2010 Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Sekundární výměnný program-SVIP Zkušenosti CTP KHK: funguje v menších obcích, ale i v bývalých okresních městech zejména mezi uživateli pervitinu umožňuje pokrýt většinu místní skryté scény založeno na spolupráci s klientem poskytujícím SVIP dlouhodobě návratnost nad 100% Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Klienti využívající SVIP a návratnost Rok 2010 Počet klientů v přímém kontaktu Počet osob zapoj. do SVIP Náchodsko 45 70 Jičínsko 52 37 Rychnovsko 60 Trutnovsko 20 14 Celkem 177 121  Rok Návratnost SVIP 2007 95,5% 2008 102,6% 2009 105,6% 2010 103,7% Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Přijaté a vydané stříkačky v rámci SVIP Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Sběr pohozených injekčních stříkaček v Královéhradeckém kraji Kdo sběr injekčních stříkaček provádí: Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje - Laxus o. s. Terénní programy RIAPS (v regionu Trutnovsko) - rok 2009 - 71 ks – bližší informace nemáme Městské policie Lékárny Technické služby (nemáme údaje) Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Počty evidovaných nalezených inj. stříkaček v Královéhradeckém kraji Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Počet sebraných inj. stříkaček v Královéhradeckém kraji – CTP + MP ROK MP CTP Laxus Celkem 2007 172 633 805 2008 549 1 305 1 854 2009 263 401 664 2010 211 1 039 (404 lékárna) 1 250 Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Spolupráce s lékárnami Vývoj spolupráce: výzkumy CTP v lékárnách Hradce Králové od roku 2000 (20 lékáren) výzkumy CTP v regionech KHK od roku 2004 (celkem 36 lékáren) v roce 2008 již zapojeno 72 lékáren v KHK v roce 2009 výzkum v rámci Proadis - 76 lékáren v KHK v roce 2010 zapojeno do výzkumu již 113 lékáren v HK a KHK Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Témata výzkumu Prodej stříkaček (viz dále) Genderové, etnické a sociální zastoupení kupujících Prodej prekurzorů pro výrobu (od zavedení změn nízký, většinou řádně regulovaný, cca v 40 % lékáren) Prodej substitučních léků (u cca 16 % lékáren) Ochota prodeje, okolnosti prodeje (viz dále) Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Poměr prodejů stříkaček v Královéhradeckém kraji Průměrná roční spotřeba v kraji v roce 2010 je 270 tis. injekčních stříkaček rok 2010: 225 tis. VIP / 45 tis. lékárny (výměnné programy distribuují 83 % injekčního materiálu, lékárny 17 %) rok 2007: 115 tis. VIP/ 40 tis. lékárny (VIP 74 %, lékárny 26 %) Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Vývoj prodejů a VIP Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Dostupnost stříkaček a ochota lékáren k prodeji Inj. materiál je dostupný v cca 70 % lékáren, v každém městě alespoň 1 lékárna vstřícný přístup a ochota k případné spolupráci u cca 26 % lékáren Cca 8 % lékáren je ochotných přijímat použité stříkačky Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Možnosti budoucí spolupráce Současná spolupráce Možnosti budoucí spolupráce Poskytování informací Distribuce HR materiálu, propagačních materiálů a odkazování Sběr injekčních stříkaček Školení lékárníků Sekundární výměnný program Pravidelné setkávaní pracovníku TP a lékáren Dohody o jednotných postupech v lékárnách Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Současná spolupráce CTP s lékárnami V rámci poskytování informací, distribuce HR materiálu, propagačních materiálů a odkazování s CTP pravidelně spolupracuje 35 lékáren: 10 v Hradci Králové 10 v regionu Náchodsko 9 v regionu Trutnovsko 5 v regionu Jičínsko 1 v regionu Rychnovsko Pravidelný sběr injekčních stříkaček zajišťují 2 lékárny v Hradci Králové (rok 2010 – sběr 404 ks, 1 čtvrtletí roku 2011 – sběr 144 ks) Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Školení lékárníků Název: „Uživatelé drog jako klienti lékáren“ Proběhlo zatím jednou Zúčastnilo se 6 lékárnic ze 4 lékáren v Hradci Králové Témata: Prezentace HR programů včetně prohlídky kontaktního centra, možnosti spolupráce s terénním programem, agresivní klient Cílem semináře bylo nabídnout pracovníkům lékáren bezpečný prostor, projevit zájem o jejich situaci, nabídnout jim možnost sdílet a předávat informace mezi sebou i s pracovníky terénního programu. Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví, M. Manová, J. Švecová, Laxus o. s.

Děkujeme za pozornost! Mgr. Markéta Manová, Mgr. Jana Švecová Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje, Laxus o. s. +420 776 565 309, manova@laxus.cz, www.laxus.cz