VÝŽIVA – základní složky potravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
Didaktické testy pro ověřování znalostí
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

VÝŽIVA – základní složky potravy

PROČ JE VÝŽIVA DŮLEŽITÁ…….? Organismus potřebuje energii k zajištění své činnosti a stavební látky k výstavbě tkání a orgánů. Obojí získává člověk potravou. Výživa dětí a mladistvých musí také zabezpečovat jejich tělesný růst s přiměřenými přírůstky váhy a výšky.

CO VŠECHNO TVOŘÍ VÝŽIVU Výživa má spoustu jednotlivých složek Je důležité, aby všechny tyto složky byly vyrovnané… VÝŽIVA CUKRY BÍLKOVINY STOPOVÉ PRVKY A MINERÁLNÍ LÁTKY TUKY Důležitý je i dostatečný příjem VODY

SLOŽKY VÝŽIVY 1. BÍLKOVINY Jedná se jednu z nejdůležitějších živin Bílkoviny jsou důležitou stavební látkou organismu Získávají se potravou Jsou nezbytnou složkou potravy

V JAKÝCH POTRAVINÁCH se BÍLKOVINY nejčastěji nacházejí

SLOŽKY VÝŽIVY 2. CUKRY Mají význam jako rychlé zdroje energie Kryjí většinu energetických potřeb organismu Existuje velké množství cukrů Cukr je i v potravinách, které nejsou sladké /např. pečivo, vláknina apod./

V JAKÝCH POTRAVINÁCH CUKRY nalezneme

SLOŽKY VÝŽIVY 3. TUKY Jsou součástí tělních buněk Jsou také uloženy v podobě tukových kapének jako zásobní látka v podkoží Zásobní tuk je rezervou energie Člověk, který má nadbytečné rezervy tuku je OBÉZNÍ TUKY rozdělujeme na rostlinné a živočišné

ROSTLINNÉ TUKY Jsou zdravé Jsou obsaženy v rostlinách Neobsahují cholesterol V obchodě je kupujeme jako MARGARÍNY Mezi nejzdravější rostlinný tuk patří OLIVOVÝ OLEJ Dále jsou to oleje z ŘEPKY OLEJKY, SOJI A SLUNEČNICE

OLEJNINY Slunečnice Olivovník a plod oliva

ŽIVOČIŠNÉ TUKY Jsou obsaženy v mase a mléce Obsahují cholesterol. To je látka, která se ukládá v cévách a způsobuje jejich ucpávání S živočišnými tuky to nesmíme přehánět Nejvíce živočišných tuků je obsaženo v TUČNÉM mase a tučných MLÉČNÝCH výrobcích

MASO A MLÉČNÉ VÝROBKY Vepřové maso – bůček uzeniny šlehačka

SLOŽKY VÝŽIVY Jsou důležité pro všechny chemické reakce v organismu 4. MINERÁLY, STOPOVÉ PRVKY A VODA Jsou důležité pro všechny chemické reakce v organismu Nepoměr minerálů v organismu může vyvolat závažná onemocnění Mezi nejdůležitější minerály patří: draslík, vápník, fosfor, hořčík…. Mezi nejdůležitější stopové prvky řadíme: železo, zinek, jod, selen, měď….

SLOŽKY VÝŽIVY 5. VITAMÍNY Jsou organické látky, které organismus potřebuje k zajištění mnoha metabolických pochodů v organismu Při nedostatku vitamínů může člověk vážně onemocnět Na příjem vitamínů by měl každý z nás dbát Známe tyto vitamíny: A, B, C, D, E, K, PP… Všechny potřebné vitamíny jsou obsaženy ve vyvážené stravě

Zdroje informací a použitá literatura MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran Obrázky: images. GOOGLE .com