Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 5. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kreativita a fondy EU z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu
Advertisements

Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Podpora podnikání a investic v regionech ze Strukturálních fondů EU
CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
CzechInvest – Váš partner pro podnikání v ČR Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Praha, 3. prosinec 2013.
Financování sociálních služeb
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Operační program Podnikání a inovace Aktuální.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Příprava OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 5. prosince 2011, Praha AKTUÁLNÍ STAV ČERPÁNÍ OPPI.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Ing. Zuzana Matějíčková ředitelka odboru implementace.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 8. prosince 2011, Praha Kreativita a fondy EU z pohledu.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha OPPI - nástroj podpory podnikatelů.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Úvodní slovo předsedy MV OPPI Vystoupení zástupce DG Regio Informace ŘO o plnění úkolů z minulého jednání výboru Informace o aktuálním stavu OPPI Informace.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Význam MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Podpora inovativním podnikům „Inovační fórum pro malé a střední podniky“ Lada Kratochvílová Ostrava
Rizikový kapitál jako zdroj financí Jindřich Šimeček Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Úspěšnost čerpání OPPI a budoucnost OP PIK.
Workshop na téma: „Dej svým nápadům šanci“ Technologické inovační centrum s.r.o.
EU MY 50+ Úspěšně realizované projekty z OPPI Mgr. Alena Chodovská Regionální kancelář pro Ústecký kraj CzechInvest.
Operační program Podnikání a inovace  USA: Silicon Valley Pilotní projekt 2010: Kde je CzechAccelerator?  USA: Silicon Valley  USA: Východní pobřeží.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Český technologický akcelerátor CzechAccelerator
JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D Praha
Technologická agentura
Transkript prezentace:

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 5. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání a inovace 2011 Výroční konference OPPI

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu výsledky Operačního programu Podnikání a inovace blízké i vzdálenější priority MPO ve vztahu k fondům EU Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje stav růstového kapitálu v ČR Seed Fond Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest CzechEkoSystem CzechAccelerator

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 5. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání a inovace 2011 MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA proplacená podpora: 25,2 mld. Kč více než čtvrtina celého Operačního programu celková částka v OPPI: EUR, tj. cca 90 miliard Kč počet rozhodnutých projektů: celková přislíbená dotace: 52,4 mld. Kč Cíl pro rok 2011: proplatit 10 mld. Kč (dnes: 9,6 mld. Kč) Proplacená podpora od roku 2007

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Proplácení OPPI po letech 9,6 mld. Kč, do listopadu

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Čerpání OPPI v jednotlivých krajích

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Co program skutečně přináší? inovované výrobky, inovované služby: 852 nová pracovní místa ve VaV: 633

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Právě otevřené programy ICT v podnicích Vyhlášeno: v pátek Alokace:350 mil. Kč Příjem registračních žádostí: – VýzvaPříjem žádostí doAlokace PROGRES mil. Kč ICT a strategické služby mil. Kč ICT v podnicích mil. Kč ROZVOJ mil. Kč INOVACE - Patent mil. Kč

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Předpokládaný harmonogram vyhlašování výzev plán se může změnit podle aktuálního čerpání OPPI ProgramAlokace výzevVyhlášení Progres300 mil. Kčleden 2012 Nemovitosti1000 mil. Kčleden – únor 2012 Eko-energie800 mil. Kčjaro 2012 Potenciál1800 mil. Kčduben 2012 Marketing300 mil. Kčduben 2012

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Příprava na nové programovací období Prioritní sektory MPO: rozvoj podnikání založeného na podpoře výzkumu, vývoje a inovací rozvoj infrastruktury a služeb podporujících podnikání ve znalostní ekonomice a internacionalizace podnikání udržitelné hospodaření s energií a rozvoj inovací v energetice Forma podpory: vyšší využití finančních nástrojů při zachování dotací zejména pro podniky schopné vytvářet inovativní řešení.

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 5. prosince 2011, Praha Seed Fond, podpora růstového kapitálu v ČR Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Seed fond PilířStavTermínAlokace Služby pro začínající podnikatele (CzechEkoSystem) interní projekt agentury Czechinvest, schváleno MPO zahájení listopad mil. Kč (z programu Poradenství) Záruky za úvěry na inovativní projekty probíhá jednání o zárukách v Operačním programu s EK v jednání s Evropskou komisí Investiční fond Seed/VC „Rychlá varianta“ finalizace projektové fiše, vyjednávání s MF a investory. Příprava založení akciové společnosti MPO (schválení vládou ČR). Příprava statutu fondu a dalších podkladů podle Zákona o kolektivním investování. předpoklad červenec mil. Kč Holdingový fond vyjednávání s EIF, řešení otázek české legislativy (Rozpočtová pravidla) a veřejné soutěže předpoklad leden mil. Kč

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 2009, tis. EUR CEEEvropacelkem ČR Seed Start-up Zdroj: Česká asociace rizikového kapitálu

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Český rozvojový, uzavřený investiční fond a.s. společný fond soukromého a veřejného kapitálu investuje spolu se soukromým kapitálem investované peníze se vrátí do fondu po prodeji podílu minimální investice: Kč maximální investice: EUR / rok příjemce mladší 5 let s vysokým inovačním potenciálem investice obvykle na pět let veřejné a soukromé peníze se sejdou až na úrovni podniku veřejný kapitál max. 70 % soukromý kapitál min. 30 %

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Rizikový kapitál Zdroj: NESTA, 2010

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Nejbližší kroky Schválení založení nové akciové společnosti Český rozvojový, uzavřený investiční fond vládou ČR schváleno dne Kroky k vytvoření fondu kolektivního investování, výběr správce fondu a depozitáře prostřednictvím veřejných zakázek listopad 2011 – duben 2012 Zajištění souhlasu ČNB s činností SFKIčerven 2012 Poskytnutí dotace MPO z OPPI do SFKIčervenec 2012 Realizace konkrétních kapitálových vstupů do inovativních MSP (zajištění podílu min. 30 % soukromých zdrojů a max. 70 % z veřejných prostředků) od srpna 2012

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 5. prosince 2011, Praha CzechEkoSystem, podpora inovací Ing. Miroslav Křížek, Ph.D. generální ředitel agentury CzechInvest

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Co je CzechEkoSystem? interní projekt agentury CzechInvest financovaný z OPPI součást podpory technologicky orientovaného podnikatelského prostředí vytváří klienty pro Seed Fond „Cílem projektu je zvýšit připravenost firem v počátečním stádiu vývoje pro uplatnění startovního financování firem formou rozvojového kapitálu.“

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Základní charakteristika Příjemce podpory: malé a střední podniky (MSP) Základní charakteristika: míra podpory % výše podpory 0,2 - 3 mil. Kč místo realizace – mimo hl. m. Praha administrace se liší od standardních programů OPPI (mimo eAccount)

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA CzechEkoSystem Vyhledání nápadu Skaut, Kouč, VŠ

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Cíl programu: urychlit rozvoj českých malých a středních technologických firem na cílovém trhu i v ČR pomoc při hledání investora nebo technologického partnera Destinace: USA (2x), Singapur, Švýcarsko, Izrael Příjemce podpory: malé a střední podniky (start-up firmy) sektor ICT, life sciencies, cleantech, nanotechnologie vysoký růstový potenciál, vlastní technologický produkt, vysoký komerční potenciál, jasně definovaný zájem o vstup na nový trh Co program nabízí: předodjezdová příprava, podpora v místě CzechAccelerator

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA zúčastnilo se 10 firem (8 ICT, 1 nanotech, 1 medtech), například společnost Imagemetry s.r.o. zabývá se výzkumem a vývojem pokročilých metod digitálního zpracování obrazu a počítačového vidění pro průmyslové, zdravotnické, bankovní a jiné aplikace nedávno získala ocenění Česká hlava v kategorii Industrie, cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR „Pobyt v Plug and Play Tech Center je zážitek, který rozšíří obzory. Pochopíte, že rozjíždění firem je také profese a že trh a investoři v USA jsou mnohem blíže, než to z ČR vypadá. K tomu je nezastupitelná osobní zkušenost z pobytu na místě. Tato podaná ruka CzechInvestu českým high-tech marketérům je výzvou, nad kterou by se každý měl zamyslet.“ Petr Šídlo, Sales Manager, Imagemetry s.r.o. CzechAccelerator (pilotní fáze)

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Děkuji za pozornost