ČLOVĚK NARUŠITEL ROVNOVÁHY v PŘÍRODĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Jana Janoušková Gymnázium U Balvanu 16 3.ročník
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Odpadové hospodářství
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Název: VY_32_inovace_PR45_09 Autor: Lenka Svobodová
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Na poli.
KRAJINA V OKOLÍ MÉHO DOMOVA
Sluneční elektrárna Získávání energie ze slunečního záření patří z pohledu životního prostředí mezi nejšetrnější způsoby. V poslední době se těší značné.
Geneticky modifikované potraviny
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Výroba elektrické energie
Název šablony: Inovace v p ř írodopisu 52/P18/ , Vrtišková Vzd ě lávací oblast: Č lov ě k a p ř íroda Název výukového materiálu: Geologické d ě.
Atomové elektrárny.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
LOM SVĚTLA Jaroslav Solfronk 2013 Příroda II.
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Skokan hn ě dý Rana temporaria. Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en.
Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott
 Dominantní druhy  Brusnice bor ů vka  Brusinka obecná  Vlochyn ě bahenní  Rojovník bahenní  Suchopýr pochvatý  Klikva bahenní  Rosnatka okrouhlolistá.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ČESKÁ REPUBLIKA – ENERGETIKA
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA VZTAH.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Energie a životní prostředí
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
ZdrojProblémy související s užitímVýhody Uhlípřeprava; nehody při těžbě; zábor půdy a její ničení; při spalování vznik SO 2 a CO 2 ; únik popílku s obsahem.
VY_32_INOVACE_Př.5.11-Typy elektráren-prezentace
Významná chráněná území v ČR
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Dopravní značky.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Hlavním cílem DZ je možnost aktivního zapojení d ě tí a mládeže do zlepšování života ve m ě st ě Litom ěř ice a okolí. Dalšími p ř ínosy jsou: ZZázemí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_155 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová Předmět.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Lukáš Najvar Třída: 2L
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceu Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík Třída: 2L Školní rok: 2014/15 Jméno: Zajonc Petr Předmět: Biologie Obor: Technické.
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_274.
Č eská republika: Chrán ě ná území Hospodá ř ský zem ě pis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Ž IVO Č ICHOVÉ Miroslava Štip č áková 1. ro č ník, 2. semestr
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Atmosféra.
Srde č n ě V á s v í t á me ve W.E.B. ▐ Pr ů kopník, 18 let zkušeností s v ě trnou energií ▐ Provozovatel v ě trných, fotovoltaických a vodních elektráren.
Ondřej Klement, Lukáš Stropnický, Pavel Kálal, Jakub Zemčík
Výroba elektrické energie
Test Čtvrtek, 2.3..
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Vodní energie,přehrady
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Prezentace – výklad učiva
Ekosystém POTOK A ŘEKA.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
Život v oceánech a mořích.
Transkript prezentace:

ČLOVĚK NARUŠITEL ROVNOVÁHY v PŘÍRODĚ VOŠ a SPŠE Olomouc Vyučující:Mgr. Ludvík Kašpar Vypracoval:Miroslav Střelec Třída:2.L Školní rok:2013/14 Datum vypracování:31.03.2014

Přehrada Přehrady brání přirozené migraci živočichů , zejména ryb. Jejich výstavba často bývá v kolizi se zájmem na zachování cenných přírodních území a historických sídelních míst, která mají být zaplavena, čímž dochází k jejich nenávratnému poškození. Často ve svém okolí ovlivňují mikroklima V místech přehradních nádrží se vytvářejí nové biotopy(Soubor všech vlivů, které vytvářejí životní prostředí všech zde žijících organismů.) Představuje velké nebezpečí pro okolí kdyby se poškodila a došlo k zaplavení oblasti.Protržení přehrady by mohlo způsobit řetězovou reakci. Toto nebezpečí je ale velmi minimální.

DÁLNICE Mají celkem velký vliv na životní prostředí. Zabírají velkou plochu Dálnice rozděluje krajinu na dvě poloviny a tím brání migraci zvířat. Její výstavba a pozdější provoz produkuje velké množství zplodin. Vozy na ní mohou jezdit rychleji a tím se zvyšuje i hluk. Hrozí zde vyšší riziko ekologické havárie způsobené při havárii např. toxického nákladu nebo palivem vozu.

MĚSTSKÁ AGLOMERACE Město se svým okolím (předměstí, satelitní města) Vyznačuje se společnou hromadnou dopravou Mnoho potíží týkajících se životního prostředí je způsobeno rychle se rozšiřujícími městskými oblastmi. K rozrůstání městských aglomerací dochází tehdy, pokud tempo změny využití půdy je vyšší než tempo populačního růstu. Rozrůstající se města si žádají více energetických zdrojů, rozsáhlejší dopravní infrastrukturu a spotřebovávají větší plochu půdy. Tím způsobují škody na přírodním prostředí a zvyšují emise skleníkových plynů. Mezi dopady následně patří změny klimatu, nárůst znečištění hlukem a znečištění ovzduší.  V důsledku toho má rozrůstání městských aglomerací přímý dopad na kvalitu života lidí, kteří ve městech nebo kolem nich žijí. Výhodou je zřízení jedné velké čističky pro všechny přilehlé části.

ELEKTRÁRNY Jaderná elektrárna: Vodní elektrárna: Tepelná elektrárna: Problematické likvidování jaderného odpadu. Vodní elektrárna: Viz. Přehrada Tepelná elektrárna: Znečištění ovzduší popílkem – kyselé deště Velká spotřeba uhlí= těžba a tím způsobená změna krajiny a její devastace Větrná elektrárna: Vysoká hlučnost v závislosti na rychlosti větru Produkuje a šíří infrazvuk, škodlivý pro organizmus Narušuje estetiku krajiny Sluneční elektrárna: Zastavěné velké plochy půdy V budoucnu velký problém s likvidací panelů

Ochrana a následné přemnožení druhů Bobr evropský Narušuje protipovodňové a rybniční hráze, stromy a likviduje i část zemědělské úrody Vydra říční Škody rybářům – loví ryby, kterými se živí Kormorán velký Likviduje velké množství ryb, je nutný jeho cílený odstřel Muflon Při nedostatku potravy ohryzává kořenové náběhy lesních dřevin, případně kmeny. Jelen Škody na porostech řepky olejné atd.

Bolševník velkolepý: Řepka olejka Kukuřice Dříve jako okrasná rostlina, následně přemnožena a silně invazní druh Řepka olejka Zabírá velkou část zemědělské půdy Kukuřice Zabírá velkou část zemědělské půdy a je geneticky modifikovaná

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99ehradn%C3%AD_hr%C3%A1z http://www.trhovky.cz/images/tips/prehrada.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C3%A1lnice http://envi.upce.cz/pisprace/prezencni/04/28_SP_01_02_soubory/image002.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%A1_elektr%C3%A1rna http://cs.wikipedia.org/wiki/Tepeln%C3%A1_elektr%C3%A1rna http://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_elektr%C3%A1rna http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Btrn%C3%A1_energie http://atominfo.cz/wp-content/uploads/2011/09/mochovce_2.jpg http://www.nazeleno.cz/Files/FckGallery/iluze2.zip/01D-Reuter%20West.jpg http://www.ekobydleni.eu/obrazky/new-low-cost.jpg https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQHC92F4kXdcu6ktD6dXlV3fKR2aUkvUIlxkxsBAKRAgjV_huLQHg http://cs.wikipedia.org/wiki/Bobr_evropsk%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Vydra_%C5%99%C3%AD%C4%8Dn%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Kormor%C3%A1n_velk%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Muflon http://cs.wikipedia.org/wiki/Jelen http://www.chovzvirat.cz/images/zvirata/bobr-evropsky_uns31gc.jpg http://www.skudci.com/images/lutra_lutra.jpg http://www.ireceptar.cz/res/data/192/023052.jpg http://www.priroda.cz/clanky/foto/mufloni.jpg http://vojkovice.net/userfiles/image/jelen.jpg http://obrazky.kudlanka.cz/bols.jpg http://www.biolib.cz/IMG/GAL/113614.jpg http://www.entu.cas.cz/photo/tn/241-kpole_tn_maxwh800x600_bcgffffff_1295441809.jpg http://www.eea.europa.eu/cs/pressroom/newsreleases/rozrustani-mestskych-aglomeraci-2013-opomijeny-problem-pro-zivotni-prostredi-v-evrope http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/uoco/isko/grafroc/groc/gr05cz/gif/o242-05PhaBaP.gif

Děkuji za pozornost