NAPLŇUJEME POTŘEBY ČESKÝCH EXPORTÉRŮ 180 DNÍ NOVÉ EXPORTNÍ STRATEGIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Zahraniční síť MPO Zpravodajství pro export One-Stop-Shop pro exportéry.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Exportní strategie ČR ve vztahu k Rio+20
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Prezentace pro Forum 2013, SME Union
1 Podpora exportu a ekonomických zájmů České republiky v zahraničí Nový koncept Ministerstva zahraničních věcí ČR Ministerstvo zahraničních věcí České.
Exportní semináře v regionech 2012
Efektivní propagace České republiky v zahraničí
Potravinářské veletrhy a výstavy ve východních teritoriích
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
Ww Česko Marocká Smíšená Obchodní Komora
Český klastr přípojných vozidel a nástaveb, družstvo.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
HESLO Fórum „HLEDÁNÍ INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPĚ A ASII A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ“ Zuzana Synková CENTRUM INFORMAČNÍCH SLUŽEB 1.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Marketingové řízení zahraničního obchodu Katedra řízení podniku Téma 9 – česká podpora podnikání.
Exportní strategie České republiky Exportní úspěchy podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petr Adrián, MBA poradce pro řízení podpory exportu MPO konference,
ČEB – součást proexportní politiky ČR 2  Vznikla  Akciová společnost ve vlastnictví českého státu  Tvoří nedílnou součást systému státní.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Management v zemích východní Evropy a Ruska PEF MZLU v Brně Ústav marketingu a obchodu Ústav managementu Autor prezentace: Ing. Zuzana Tománková Řešitelský.
Pojišťování exportu do rizikových teritorií Hana Hikelová
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
„Business den: Ázerbájdžán“ 11. února 2015
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 1 ROK NOVÉ EXPORTNÍ STRATEGIE 1 NAPLŇUJEME POTŘEBY ČESKÝCH EXPORTÉRŮ IMPLEMENTACE EXPORTNÍ STRATEGIE Tisková konference.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Ruská federace x WTO a OECD
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
1 Možnosti podpory exportu ze strany státu v návaznosti na strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období PSP ČR, 29. června 2012.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Exportní konference, Zapojení Svazu průmyslu a dopravy ČR do naplňování Exportní strategie Exportní konference,
„Novinky CzechTrade pro exportéry“ Zuzana Synková ředitelka Odboru exportních služeb Zahraniční kanceláře CzechTrade.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Etiopie, Keňa Obchodní příležitosti pro české zemědělství a potravinářství Praha, 7. dubna 2016.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Podpora podnikatelských kontaktů v Asii
Příliv investic do České republiky
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
Vládní program na podporu exportu
spolupracujeme s ekonomickou diplomacií
Transkript prezentace:

NAPLŇUJEME POTŘEBY ČESKÝCH EXPORTÉRŮ 180 DNÍ NOVÉ EXPORTNÍ STRATEGIE Tisková konference MPO 24. 8. 2012

Postavení MPO v oblasti exportu MPO je ústředním orgánem státní správy mimo jiné pro a) státní průmyslovou politiku, obchodní politiku, zahraničně ekonomickou politiku b) hutnictví, strojírenství, elektrotechniku a elektroniku, pro průmysl chemický a zpracování ropy, gumárenský a plastikářský, skla a keramiky, textilní a oděvní, kožedělný a polygrafický, papíru a celulózy a dřevozpracující a pro výrobu stavebních hmot, stavební výrobu, zdravotnickou výrobu c) zahraniční obchod a podporu exportu MPO kromě toho dále koordinuje zahraniční obchodní politiku ČR ve vztahu k jednotlivým státům (zákon č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR)

Exportní strategie 2012-2020 – naplnění odpovědnosti MPO Exportní strategie 2012-2020 schválena vládou 14. 3. 2012 ukládá MPO zpracovat Akční plán pro export a internacionalizaci ukládá MPO ve spolupráci s dalšími ministry přijmout opatření k realizaci strategie Tři základní pilíře Exportní strategie 2012-2020: zpravodajství pro export rozvoj exportu podpora obchodních příležitostí Široká podpora podnikatelských reprezentací, které dlouhodobě volají po změně systému podpory exportu

Co říkají statistiky Celkový vývoz v 1. pololetí 2012 stoupl o 8,5 % a podíl EU na vývozu z ČR se snížil z 83,9 % na 81,1 % c 12 prioritních zemí: Brazílie, Čína, Indie, Irák, Kazachstán, Mexiko, Rusko, Srbsko, Turecko, Ukrajina, USA, Vietnam 25 zájmových zemí: Angola, Argentina, Austrálie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Egypt, Etiopie, Ghana, Chile, Chorvatsko, Izrael, Japonsko, JAR, Kanada, Kolumbie, Maroko, Moldavsko, Nigérie, Norsko, Peru, Senegal, Singapur, SAE, Švýcarsko, Thajsko obchodní příležitosti a informace a akce pro vytvoření těchto příležitostí Index 2012/2011 1. pololetí 2011 (mil. Kč) 1. pololetí 2012 (mil. Kč) Celkový vývoz 108,5 1 426 136 1 547 210 EU 104,9 1 196 817 1 255 410 Prioritní země 136,9 123 716 169 343 Zájmové země 112,6 75 779 85 319

Realizace Exportní strategie – I. – Akční plán Akční plán pro export a internacionalizaci obsahuje 12 konkrétních projektů pro realizaci zmíněných tří pilířů stanoví řídicí mechanismus implementace Exportní strategie Řídicí výbor složený ze zástupců zainteresovaných resortů (MPO, MZV, MF, MŽP, MZe, MMR, MO) a zástupců zaměstnavatelských organizací útvar implementace (podpora řídicího výboru ve struktuře MPO) 12 týmů pro jednotlivé projekty Řídicí výbor již absolvoval 1. jednání (26. 7. 2012) Do konce srpna běží lhůta pro nominaci členů projektových týmů; první setkání týmů se předpokládají v průběhu měsíce září

Realizace Exportní strategie – II. – Zahraniční cesty Nový způsob komunikace a spolupráce s prioritními a zájmovými zeměmi vytvoření interaktivního exportního profilu všech 12 prioritních zemí a 25 zájmových zemí Nový systém plánování, přípravy a realizace podnikatelských misí vytvoření koordinačního mechanismu za účasti představitelů Kanceláře prezidenta republiky, kanceláří obou komor Parlamentu ČR, předsedy vlády, jednotlivých ministerstev a podnikatelských reprezentací Nový systém vyhodnocování podnikatelských misí Koncentrace zdrojů a kapacit na aktivity realizované v prioritních zemích Zahraniční pracovní cesty ministra průmyslu a obchodu – podpora firemních zájmů v jednotlivých zemích

TURECKO (14. - 16. 2. 2012) Zaměření mise: energetika, inženýrské strojírenství, automobilový průmysl, důlní zařízení, dopravní stavby, farmaceutický průmysl, environmentální technologie Delegace: 61-členná mise zástupců českých firem (ČKD Group, G. M. Project, Zetor Tractors, PSG-International, aj.) Cesta podpořila realizaci následujících rozpracovaných projektů v hodnotě: 50 mld. Kč výstavba elektrárny Egemer (872 MW); projekt vodní elektrárny Kemah (240 MW); provozování distribuční soustavy v regionu Sakarya; výstavy tepelné elektrárny (2x145 MW) a zařízení dolu Yunus Emre; projekt tepelné elektrárny (2x255 MW); výstavba tepelné elektrárny v oblasti Ankary (3x133,3 MW); zařízení pro elektrárnu Erzin; dodávka parní turbíny 135 MW; dodávka Francisových turbín (3558 kW a 5661 kW);

MONGOLSKO (23. – 26. 4. 2012) Zaměření mise: energetika, geologie, důlní zařízení, stavebnictví (dopravní stavby, bytová výstavba, inženýrské sítě, vybavení bytů), zemědělské technologie Delegace: 50-členná mise zástupců českých firem (Metrostav, Modřany Power, Inter Techno Group, ZTC Holding SE, aj.) Cesta podpořila realizaci následujících rozpracovaných projektů v hodnotě: 1,2 mld. Kč realizace dodávky softwaru pro elektrárnu č. 4 v Ulánbátaru; výstavba inženýrských sítí pro bytový komplex ve městě Erdenet; výstavba bytového komplexu „Euro Eco Tugul“ ve městě Erdenet; rozšíření tepelné elektrárny ve městě Erdenet; výstavba fotovoltaické elektrárny (5 MW); geologického mapování Mongolska; výstavba průmyslové čistírny odpadních vod v Ulánbátaru; výstavba nových železničních tratí na trase Sainshand – Tavan Tolgoi; dodávka technologií pro zpracování železné rudy; výstavba obchodního centra v Ulánbátaru V rámci obchodní mise podepsaná memoranda v hodnotě 2,8 mld. Kč - zejména v oblasti dodávek energetických zařízení , zařízení na výrobu tepla, čistírny odpadních vod, inženýrských sítí a výstavby dopravní infrastruktury

IRÁCKÁ REPUBLIKA (5. - 8. 6. 2012) Zaměření mise: petrochemický průmysl, energetika, strojírenství a zemědělská technika Delegace: 27-členná mise zástupců českých firem (Zetor Tractors, Technoexport, Omnipol, PSG-International, AERO Vodochody, aj.) Cesta podpořila realizaci následujících rozpracovaných projektů v hodnotě: 60 mld. Kč účast konsorcia českých firem na výstavbě nové rafinérie Maissan; rehabilitace a zvýšení kapacity rafinérií Salahuddin I. a II.; rekonstrukce výroby močoviny v Beiji; obnova montážní linky na výrobu traktorů Iskanderyiah; kontrakt na dodávku 1500 traktorů; montážní závod na malotraktory Wisconsin a traktory Zetor v Kurdistánu; za přítomnosti ministra Kuby byla podepsána Dohoda o spolupráci mezi českou PSG- International, kurdskou KAR Group a tureckým Renaissance Construction při výstavbě nové paroplynové elektrárny v Erbílu s výkonem 980 MW. Jedná se o projekt v hodnotě okolo jedné miliardy dolarů.

EKVÁDOR, KOLUMBIE (17. - 23. 6. 2012) Zaměření mise: energetika, dodávky environmentálních technologií, dodávky pro obranný průmysl Delegace: 25-členná mise zástupců českých firem (Exposita, MSA, Česká zbrojovka, Omnipol, Vítkovice Machinery Group, aj.), historicky první návštěva ministra průmyslu a obchodu ČR v Ekvádoru Identifikace možností zapojení do projektů v celkové hodnotě: 40 mld. Kč Na základě jednání se během cesty otevřely možnosti účasti českých firem na strategických projektech ekvádorské vlády: Důraz kladen na energetické projekty – malé vodní elektrárny, energetické bloky tepelných elektráren, kogenerační jednotky s biotechnologickým spalováním; Technologie pro ochranu životního prostředí – čističky odpadních vod, dekontaminace půdy, průmyslový i komunální odpad; Rozvoj průmyslových technologií – strojírenský, kovoobráběcí a hutní průmysl; Dopravní technologie.

EKVÁDOR, KOLUMBIE (17. - 23. 6. 2012) Ekvádor: Kolumbie: Na základě jednání se během cesty otevřely možnosti účasti českých firem na strategických projektech ekvádorské vlády: důraz kladen na energetické projekty – malé vodní elektrárny, energetické bloky tepelných elektráren, kogenerační jednotky s biotechnologickým spalováním technologie pro ochranu životního prostředí – čističky odpadních vod, dekontaminace půdy, průmyslový i komunální odpad rozvoj průmyslových technologií – strojírenský, kovoobráběcí a hutní průmysl dopravní technologie Kolumbie: Cesta podpořila přípravu a realizaci těchto projektů: projekt dodávky důlního komplexu projekt geologické prospekce surovinových zásob projekt vodní elektrárny 2,5 MW projekt vodní elektrárny 13,5 MW projekty tepelných, plynových a uhelných elektráren přímá jednání v oblasti prevence před přírodními katastrofami

Realizace Exportní strategie – III. – Služby pro exportéry Nové zaměření agentury CzechTrade Změna orientace na vyšší počet exportérů (malé a střední podniky) namísto dosavadního soustředění spíše na velké obchodní případy Úzká spolupráce s investory v regionech (přehled o domácí nabídce) Orientace na 5 klíčových segmentů (přehled o poptávce v zahraničí) Poskytování širšího spektra služeb s nižším počtem pracovníků a nižším rozpočtem (snížení na polovinu) Vyhledávání a zpracování obchodních příležitostí a poptávek z regionu Networking s významnými institucemi v teritoriu, přístupy do databází, tendrů na regionální úrovni Specifické příručky k obchodu na trhu, celní simulace, obchodní bariéry, legislativní rádce a rozcestníky k informacím

Realizace Exportní strategie – III. – Síť obchodních misí MPO K 1. 8. 2012 sloučení sítí zahraničních kanceláří agentur CzechTrade a CzechInvest vytvoření sítě Obchodních misí MPO – 38 kanceláří Očekávání související se vznikem Obchodních misí MPO sjednocení marketingu podpory exportu a investičního incomingu navýšení kapacity pro exportéry - primárně prioritní země a zájmové země (mimo EU) zlepšení kvality (i rychlosti) servisu pro exportéry oborová a teritoriální specializace činností/sítě vyšší efektivita a flexibilita nové sítě (dle poptávky firem i státu) optimalizace zdrojů a nákladů (sjednocení zdrojů financování) zapojení podnikatelských reprezentací (SPD ČR, HK ČR, KZPS, ICC apod.)

Realizace Exportní strategie – III. – Síť obchodních misí MPO OBCHODNÍ MISE CÍLOVÝ STAV SOUČASNÝ STAV PRIORITNÍ ZEMĚ (12) 28 16 ZÁJMOVÉ ZEMĚ (25) 25 7 ZEMĚ EU (15) 17 14 CELKEM 70 37 3

Výhled do konce roku Cílový stav sítě – 70 kanceláří v 56 zemích světa, které zajistí: obchodní příležitosti a informace a akce pro vytvoření těchto příležitostí servis podnikatelské sféře a podnikatelským reprezentacím servis pro MPO v oblasti obchodní politiky, příp. servis pro ostatní resorty Postup k dosažení cílového stavu: do 31.8.2012 - podnikatelské reprezentace podávají nominace na obsazení míst v jednotlivých destinacích; budou se podílet i na výběru Do 30.9.2012 budou vyhlášeny konkurzy na obsazení zahraničních kanceláří MPO do 31.12.2012 bude posíleno všech 12 prioritních zemí do 31.12.2012 bude doplněno 9 kanceláří v zájmových zemích (Argentina, Austrálie, Chile, Chorvatsko, Izrael, Kanada, Kolumbie, Moldavsko, Peru), pokryto tak bude všech 25 zájmových zemí. do 30.6.2013 odjezdy vysílaných pracovníků a pokrytí všech 56 zemí (v několika případech až během II. pololetí 2013), do 31.12.2013 konečný termín pro vytvoření celé sítě

Výhled do konce roku RUSKO (23. - 27. 9. 2012) – cesty do významných ruských regionů (Kemerovo a Čeljabinsk) se zastávkou v Moskvě se zúčastní mise podnikatelů, organizovaná SP ČR ve spolupráci s Komorou SNS. Cesta by měla především podpořit realizaci rozpracovaných a připravovaných projektů, případně pokračování již realizovaných v energetice a v metalurgii, ale zaměřena bude i na další obory. USA (21. - 26. 10. 2012) – program cesty p. ministra a doprovodné podnikatelské mise organizované SPD ČR se projednává, navrženy destinace Chicago, St. Louis a Washington. Případné další cesty jsou ještě v jednání.

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu MPO PODPOROU EXPORTU PLNÍ SVÉ ZÁKONNÉ POVINNOSTI A VYCHÁZÍ VSTŘÍC POTŘEBÁM PODNIKATELSKÝCH SUBJEKTŮ Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu

Děkuji za pozornost a očekávám Vaše otázky