Cíl úlohy Seznámit se s dalšími možnostmi počítače ve škole i mimo školní prostředí. Ověřit funkci některých periferií počítače.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seznámení s prostředím programu
Advertisements

Rychlejší ovládání počítače
Microsoft 4. Windows Live Messenger. Co je to Messenger ? Nástroj pro komunikaci s přáteli Textová komunikace formou chatu Videokomunikace přes.
Práce s fotografiemi.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vstupní a výstupní zařízení
PERIFERIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Základy počítačů a kancelářský software
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
SmartPhone start - Apple iPhone
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Microsoft ® Lync ™ 2010 Školení k delegování. Cíle V tomto kurzu se dozvíte, jak provádět následující akce: Nastavení přístupu delegáta v aplikaci Outlook.
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Nová prezentace, snímek, průvodce prezentací,
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
W w w. n e s s. c o m eLiška 3.04 Průvodce instalací (verze pro Windows 7)
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE II. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Manuál - Záznam mluveného komentáře k prezentaci
RoBla Makra MS OFFICE.
NázevWindows – práce v oknech a nastavení Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Jak vytvořit prezentaci
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Malování Microsoft Word Tento počítač (Počítač)
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Vytvoření hypertextového odkazu
Identifikátor materiálu: EU
Základy práce s PC , SB 104, 9.15 – h doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246.
Ukázka počítačové grafiky – zpracování digitální fotografie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
WORD Vkládání obrázků. Pokud potřebujete doplnit své dokumenty o obrázky, není to pro Word žádný problém. Tyto obrázky můžete libovolně vkládat do dokumentu.
Stručný přehled © 2012 Microsoft Corporation. Všechna práva vyhrazena. Lync Web Appu Připojení ke schůzce v Lyncu pomocí zvuku počítače Pokud nemáte Lync.
Stručný přehled videa Zahájení videohovoru V seznamu kontaktů přejděte na fotku kontaktu a klikněte na ikonu kamery. Na obrazovce kontaktu vyskočí zpráva.
G RAFIKA VE W ORDU Vkládání obrázků a grafických objektů Tvary WordArt Barvy, čáry, výplň grafických objektů.
© 2012 Microsoft Corporation. Všechna práva vyhrazena. Naplánování schůzky v Lyncu Schůzku v Lyncu můžete naplánovat s doplňkem Outlooku pro Lync (pokud.
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
VY_32_INOVACE_ MOVIE MAKER Příručka pro tvorbu prezentací z obrázků a fotografií.
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Aplikace Přijímačky školní rok 2014/2015
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 3. ročník oboru.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT2 Vytvořeno:3. 7.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
NEPOČÍTAČE – DALŠÍ DIGITÁLNÍ PŘÍSTROJE. OBSAH 1) Počítače Počítače 2) Pojem „digitální“ Pojem „digitální“ 3) Využití dig. technologií ve spotřební elektronice.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Manuál pro editaci webu PCP
konfigurace tisku účetní pásky
EU_12_sada1_01_Inf_Úpravy obrázků 1_Šeb
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE
Textový editor – Microsoft WORD 2007
Informační a komunikační technologie
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_11_16_PowerPoint.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
EU_12_sada1_02_Inf_Úpravy obrázků 2_Šeb
Kofigurace & napájení Windows
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Název: VY_32_INOVACE_ICT_5B_12 Škola:
Transkript prezentace:

Cíl úlohy Seznámit se s dalšími možnostmi počítače ve škole i mimo školní prostředí. Ověřit funkci některých periferií počítače.

Úkoly 1. Před zahájením cvičení převezměte pracoviště podle uvedeného seznamu přístrojů a příslušenství a zjištěné rozdíly ohlaste vyučujícímu. 2. Ověřte funkci fotoaparátu - kamery s malým rozlišením s využitím pro www aplikace. 3. Práce s el. perem Tablet od firmy WACOM. Pomocí tohoto zařízení nakreslete jednoduchý náčrtek nebo překreslete obrázek z „papírového“ podkladu. Upravte již zhotovený obrázek vytvořený kamerou nebo sejmutý z Internetu. Úpravy proveďte programem Painter Classic dodaný k el. peru. 4. Zaznamenejte zvuk pomocí mikrofonu nebo analogového záznamníku do počítače. Pomocí software Cool Editor 2000 proveďte editaci zaznamenaného zvuku. Zhodnoťte kvalitu upravené nahrávky a možnosti využití v pedagogické praxi. 5. Prostudujte možnosti připojení mobilního telefonu (Siemens) k počítači. 6. Seznamte se soupravou Galaxy: audiovizuální stimulace – učení. Pro zájemce. 7. Pomocí Internetu vyzkoušejte funkci telefonického spojení. Využijte software PicoPhone. 8. Pomocí Internetu vyzkoušejte funkci spojení obrazem, zvukem a ON line posílání zpráv -- MSN Messenger. 9. Ověřte funkci překladače anglických textů. 10. Vypracovaný protokol předložte vyučujícímu k potvrzení a odevzdejte (Zapište protokol do PC). Pracoviště ukliďte a předejte vyučujícímu.

Prohlédněte si pracoviště, seznamte se s jednotlivými přístroji podle uvedených fotografií nebo seznamu. Nesrovnalosti zapište do protokolu. Po skončení práce přístroje vypněte a pomůcky uložte tak, jak vidíte na videosekvenci. ProtokolSeznam Videosekvence Pracoviště 7

1. Počítač, barevný monitor klávesnice, myš s podložkou aktivní reproduktory 2. Barevná kamera Knopex 3. El. pero Tablet Wacom s bezdrátovou myší 4. Erekretový mikrofon, kazetový záznamník 5. Kabel pro připojení mobilu (kabel RS232), software CD 6. Souprava Galaxy s literaturou Seznam vybavení pracoviště přístroji a příslušenstvím

Zapněte monitor a počítač, nezapomeňte také na reproduktory. Zadejte jméno a heslo. Vyčkejte instalace všech částí softwaru. Pokud je fotoaparát - ka- mera připojena k počítači, zapne se automaticky. Přehled pomůcek, jejich základní obsluha a popis

Tento jednoduchý fotoaparát – kamerka obsahuje paměť pro 20 snímků v rozlišení 320 x 240 bodů a může sloužit také jako www kamera. K počítači se připojuje přes rozhraní USB. Jako zdroje napájení využívá pak toto rozhraní. Přehled pomůcek, jejich základní obsluha a popis

Pro kreslení, nebo překreslování obrázků slouží toto zařízení ve spojení s počítačem. Pro náročnější obrázky je toto zařízení formátu A5 malé. Pro technické výkresy, střihy na oděvy apod. se doporučují formáty A3. El. pero Tablet Přehled pomůcek, jejich základní obsluha a popis Videosekvence Manipulace s tabletem

Záznam zvuku do počítače lze realizovat: a/ analogovými zdroji: mikrofon, kazetový magnetofon, apod. b/ digitálními zdroji. Přehled pomůcek, jejich základní obsluha a popis

Připojení mobilního telefonu k počítači má mnoho možností: psaní zpráv, nastavení funkcí mobilu, zápis telefonního seznamu a připojení do sítě Internet. Připojení lze realizovat: a/ kabelem RS 232 b/ kabelem USB c/ bezdrátově. Přehled pomůcek, jejich základní obsluha a popis

Ukázkou všestranného využití počítače je naprogramování tohoto zařízení pro audiovizuální stimulaci. Doplňující úkol pro zájemce po prostudování literatury. Souprava Galaxy Přehled pomůcek, jejich základní obsluha a popis

Stručný postup k jednotlivým úkolům

Úkol č.1: Před zahájením cvičení převezměte pracoviště podle uvedeného seznamu přístrojů a příslušenství. Zjištěné rozdíly zapište do protokolu a ohlaste vyučujícímu. Proveďte úkol podle uvedených fotografií nebo seznamu. Seznam

1. Počítač, barevný monitor klávesnice, myš s podložkou aktivní reproduktory 2. Barevná kamera Knopex 3. El. pero Tablet Wacom s bezdrátovou myší 4. Erekretový mikrofon, kazetový záznamník 5. Kabel pro připojení mobilu (kabel RS232), software CD 6. Souprava Galaxy s literaturou Seznam vybavení pracoviště přístroji a příslušenstvím

Úkol č.2: Ověřte funkci fotoaparátu – kamery. Fotografování realizujte s připojeným kabelem USB. Spusťte software pro ovládání „Digital Camera Manager“. Ovládání fotoaparátu realizujte pomocí softwaru počítače.

Úkol č. 2: Vyfotografujte několik snímků. Obrázky se automaticky ukládají do okna ALBUM, odkud si je můžete vybrat, nebo uložit do adresáře STUDENTI. Označte levým tlačítkem myši nejzdařilejší fotografii.

Úkol č.2: Kliknutím pravým tlačítkem myši na vybranou fotografii otevřete menu výběru funkcí, vyberte SAVE AS.

Úkol č.2: Fotografii pojmenujte a uložte do adresáře STUDENTI.

Úkol č.3: Práce s Elektrickým perem Tablet od firmy WACOM. Spusťte software pro práci s perem - - Painter Classic. Jedná se o samostatnou aplikaci, která je velmi rozsáhlá. Jednotlivá ovládací okna si můžete navolit (celkem 6).

Úkol č. 3: Vložte obrázek z minulé úlohy a proveďte jeho úpravy. Pak obrázek uložte (Save As) do adresáře STUDENTI. Na panelu „Controls: Brush“ lze přepínat kreslení perem nebo myší.

Úkol č.3: Po spuštění programu otevřete „File-New -- nový soubor“: proveďte jednoduchý nákres, nebo překreslete obrázek vložený pod fólii. Pak soubor uložte (Save As) do adresáře STUDENTI. Na panelu „Controls: Brush“ lze přepínat kreslení perem nebo myší. Náčrtek provedeme obkreslováním obrázku vloženém pod fólii tabletu, nebo vytváříme nový.

Úkol č. 4: Spusťte software Cool Editor 2000.

Úkol č. 4: Zaznamenejte do počítače zvuk pomocí mikrofonu nebo analogového záznamníku. Proveďte výběr mezi záznamem z mikrofonu Mic a záznamníku Line In. Primárně je nastaven mikrofon ! Spusťte záznam.

Úkol č. 4: Po vypnutí záznamu vyzkoušejte tlačítka: Play, Stop a další. Podle uvážení zkuste provést jednoduchou editaci střihem tak, že vyberete určitou část a „nůžkami“ ji ze záznamu odstraníte.

Úkol č.5: Prostudujte možnosti připojení mobilního telefonu (Siemens) k počítači. Tento úkol vyžaduje mobilní telefon. Spusťte software Handset Manager. Prostudujte možnosti tohoto softwaru bez připojení telefonu.

Úkol č.6: Souprava Galaxy – audiovizuální stimulace – učení. Určeno pro zájemce. Prostudujte nejprve doporučenou literaturu. Otevřete okno GALAXY a spusťte software ProtEd. Zkuste vytvořit vlastní program, který můžete přenést z počítače do přístroje GALAXY - viz přiložená příručka. Videosekvence Manipulace se soupravou GALAXY

Úkol č.7: Spojte se pomocí Internetu telefonicky s vyučujícím, nebo pracovištěm číslo 4 v učebně. Spusťte software PicoPhone. Zadejte telefonní číslo -- IP adresu příjemce hovoru. Údaje najdete na magnetické tabuli v učebně. Nastavte správnou hlasitost mikrofonu a reproduktoru. Realizujte spojení -- CALL, spojení ukončíte – DISC. Poznámka : Zjištění IP čísla počítače: START –> SPUSTIT –> zapište Winipcfg a potvrďte

Úkol č. 8: Pomocí Internetu vyzkoušejte funkci spojení obrazem a zvukem pomocí softwaru MSN Messenger. Využijte také možnosti ON line posílání zpráv. Spojení realizujte s pracovištěm vyučujícího ! Spusťte software a přihlaste se. Přihlašovací jméno a heslo najdete na magnetické tabuli v učebně.

Úkol č.8: Po přihlášení vyberte Nastavení. Proveďte testy optimalizace zvuku a nastavení webové kamery, řiďte se pokyny na obrazovce.

Úkol č.8: Vyberte AKCE – spustit program NetMeeting. V okně kontakty vyberte s kým se chcete spojit. V okně konverzace zadejte spojení obrazem a zvukem. Dále se řiďte textem na monitoru počítače. Vyzkoušejte také zprávy ON line. Poznámka: obraz – webová kamera (velikost obrazu lze nastavit)

Úkol č. 9: Ověřte funkci překladače anglických textů spuštěním software „Překladač dokumentů“. Vložte libovolný anglický text např. z Internetu a zadejte přeložit do češtiny.

Vypracovaný protokol předložte vyučujícímu k potvrzení a odevzdejte (zapište do PC). Pracoviště ukliďte.

Konec úlohy č. 7