Ovládání datové schránky – zkušenosti po zřízení advokátům

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Úvod k legislativě eGovernmentu
Certifikáty a elektronické podpisy prakticky a jednoduše
Enterprise řešení pro elektronický podpis VerisignIT
Datové schránky, el. podání a doručování, daň. přiznání
AUTORIZOVANÁ KONVERZE
IS Datových Schránek Zákon a jeho důsledky 26. listopadu 2009
Informační Systém Datových Schránek IS Datových Schránek 9. října 2009 Webseminář na téma ISDS Jiří Pejčoch Zákon a jeho důsledky.
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Elektronický podpis.
Počítačové praktikum Úvod do předmětu
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Internet Datová schránka VY_32_INOVACE_06 Sada 12 Základní škola T. G.
Oddělení metodiky OP Rybářství (SZIF) ŘO OP Rybářství (MZe)
Informační systém datových schránek
SmartPhone start - Apple iPhone
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
Start datových schránek z pohledu MV ČR
Moderní eGovernment, moderní dokument, moderní bezpečnost Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Start datových schránek z pohledu MV ČR
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Datové schránky ve velké společnosti SharePoint partenrská konference Microsoft Pavel Salava Mainstream technologies,
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Komerční využití systému ISDS
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Provedení autorizované Ověření provedení autorizovanékonverze Úvodní kurz k problematice datových schránek eGON centrum HOLEŠOV provedení autorizované.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Technické řešení PostSignum QCA
Blíží se datové schránky,. aneb „Nepropadejte panice!“
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Webová aplikace MS PRAHA.
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
Informační systém datových schránek - ISDS Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov.
Datové schránky zkušenosti KrÚ JMK. Co je datová schránka Datová schránka (DS) je elektronické úložiště, které slouží k: doručování dokumentů orgány veřejné.
Městský úřad Nový Bydžov Informační systém datových schránek - ISDS autor: Ing. Martin Kořínek, Jan Málek.
Přehled k ZÁKON O EGOVERNMENTU Zákon č. 300/2008 Sb. O elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů Schválen PSP ČR
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
GORDIC ® spol. s r. o. Prvotní spuštění aplikace Gordic DSO - ISDSlite Nástroje pro snadnou správu Datových zpráv z Informačního systému Datových schránek.
WEBOVÁ APLIKACE MS2014+ Ing. Josef Šetek Seminář pro SC 3.2 ZVYŠOVÁNÍ EFEKTIVITY A TRANSPARENTNOSTI VEŘEJNÉ SPRÁVY PROSTŘEDNICTVÍM ROZVOJE VYUŽITÍ A KVALITY.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
DATOVÉ SCHRÁNKY Petr Stiegler ředitel sekce eGovernmentu Česká pošta, s.p.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji Ing. Kristýna Benešová.
Základy práce s portálem CzechPOINT HW, SW, tokeny, certifikáty, administrace.
Webová aplikace IS KP14+ Ing. Jitka Zdvíhalová Seminář pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení 37.Výzva – Energetické úspory v bytových.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Postup při uveřejňování smluv prostřednictvím formuláře
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Přihlášení uživatele do portálu
Brno, Ing. Lenka Skopalíková
Informační systém datových schránek - ISDS
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Aplikace Monitorovací systém
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Svaz průmyslu a dopravy ČR zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty.
Systém správy dokumentů
Elektronický (digitální) podpis
Transkript prezentace:

Ovládání datové schránky – zkušenosti po zřízení advokátům Datové schránky a advokáti Ovládání datové schránky – zkušenosti po zřízení advokátům Ing. Pavel Tesař konzultant Ministerstva vnitra pro datové schránky email: tesarpa@gmail.com,

Proces zřízení datových schránek advokátům Osnova prezentace Proces zřízení datových schránek advokátům Nejčastější problémy a dotazy Základní pojmy Co potřebujete pro přístup do datové schránky Správa datové schránky Ověření autenticity datové zprávy Informační zdroje Práce s datovými zprávami

proces zřízení datové schránky advokáta Zřízení datových schránek proběhlo podle plánu. MV zřídilo schránky na pokyn České advokátní komory. Až na několik výjimek jsou všechny datové schránky advokátů zpřístupněny. Kontrolu stavu můžete provést v Seznamu datových schránek = http://seznam.gov.cz Pokud zde nejte uvedeni, znamená to, že Vaše datová schránka není zřízena a zpřístupněna.

proces zřízení datové schránky advokáta

proces zřízení datové schránky advokáta Pokud nemáte v ruce funkční přístupové údaje: Požádejte na Czech POINTu o zneplatnění přístupových údajů a vydání nových. Při zadání emailu do formuláře žádosti dojde k vystavení přístupových údajů elektronicky výhoda = rychlejší přístup do schránky nevýhoda = složitější vyzvednutí údajů Nezadáte-li email, dostanete p.ú. během několika dnů v obálce do vlastních rukou na uvedenou kontaktní adresu. Pokud nejste vedeni mezi uživateli datových schránek, obraťte se na poradenskou linku ČAKu, tel. 234 372 500 nebo na infolinku datových schránek, tel. 270 005 200.

Nejčastější problémy a dotazy Vyznačování doložky právní moci Autorizovaná konverze dokumentů Ovládání datové schránky po změně vzhledu Dlouhodobé ukládání datových zpráv Posílání datových zpráv mimo státní správu (PDZ) Elektronický podpis Podle jaké legislativy jedou datové schránky, konverze, el. podpis. atd.

Nejčastější problémy a dotazy Vyznačování doložky právní moci Autorizovaná konverze dokumentů Ovládání datové schránky po změně vzhledu Dlouhodobé ukládání datových zpráv Posílání datových zpráv mimo státní správu (PDZ) Elektronický podpis Podle jaké legislativy jedou datové schránky, konverze, el. podpis. atd.

Informační systém datových schránek Základní pojmy Datová schránka elektronické úložiště součást ISDS Stavy datové schránky zřízená = byla založena v systému zpřístupněná = lze do ní dodávat zprávy znepřístupněná = nelze do ní dodávat zprávy zrušená = smazaná Informační systém datových schránek centrálně provozovaný systém, dle z.365/2000 Sb. o informačních systémech veřejné správy správcem ISDS je Ministerstvo vnitra, provozovatelem ISDS je Česká pošta s.p.

Datová zpráva ISDS Základní pojmy Formát datové zprávy definuje Vyhláška č. 194/2009 Sb. o stanovení podrobností užívání a provozování informačního systému datových schránek a dále také Provozní řád informačního systému datových schránek (dále jen ISDS). Technicky jde o soubor ve formátu ZFO (zipped XML form), obsahující elektro-nicky podepsaná strukturovaná data. Jde o otevřeně definovaný formát, který může otevírat i ukládat libovolná aplikace, nicméně nejčastěji použijeme produkt Software602 XML Filler.

Elektronická značka MV Základní pojmy Datová zpráva ISDS se skládá z těchto částí: Elektronická značka MV Obálka zprávy Přílohy

Datová zpráva ISDS se skládá z těchto částí: Základní pojmy Datová zpráva ISDS se skládá z těchto částí: Elektronická značka MV Osvědčuje integritu datové zprávy, tedy, že s obálka ani obsah nebyl pozměněn. Osvědčuje autenticitu datové zprávy, tedy, že datová zpráva pochází z ISDS

Elektronická značka MV Základní pojmy Datová zpráva ISDS se skládá z těchto částí: Elektronická značka MV Obálka zprávy ID zprávy odesílatel adresát číslo jednací spisová značka věc do vlastních rukou náhradní doručení čas dodání čas doručení typ zprávy stav zprávy

Elektronická značka MV Základní pojmy Datová zpráva se skládá z těchto částí: Elektronická značka MV Obálka zprávy Přílohy jeden nebo více souborů v některém z povolených formátů (viz Vyhláška)

Ukázka obálky datové zprávy ISDS Základní pojmy

Vyhláška definuje některá omezení datové zprávy Základní pojmy Vyhláška definuje některá omezení datové zprávy maximální velikost DZ je 10 MB přílohy mohou být pouze v povolených formátech prakticky toto nepředstavuje omezení, protože vyhláška povoluje širokou paletu formátů (MS Office, PDF, OpenOffice, JPG, ZFO atd.) přílohy nesmí obsahovat škodlivý kód (např. viry) Doba uložení datové zprávy v ISDS 90 dnů od okamžiku, kdy k datové zprávě získal přístup uživatel schránky, který měl oprávnění zprávu číst nebo uložit

Dodejka = Doručenka = Nedoručenka Základní pojmy Dodejka = Doručenka = Nedoručenka Pozor, obsah se v čase může měnit! Ve výjimečných případech dochází k odvolání doručení zprávy. Technicky je formát všech tří dokladů stejný, liší se jen obsahem. Dodejka je dostupná jak odesílateli, tak i příjemci zprávy Dodejka obsahuje základní informace z obálky DZ: odesílatel, příjemce, věc, číslo jednací atd. čas dodání DZ čas doručení DZ (pokud již nastalo) čas oznámení zprávy za nedoručitelnou (pokud to nastalo) výpis událostí spojených s touto zprávou slouží k rozlišení, zda k doručení došlo na základě fikce nebo přihlášením uživatele rozlišuje, jaký typ uživatele způsobil doručení (oprávněná nebo pověřená os.)

Ukázka doručenky – tabulka událostí Základní pojmy

Uživatelský portál ISDS Základní pojmy Uživatelský portál ISDS www.mojedatovaschranka.cz jednoduchá webová aplikace, dostupná prostřednictvím internetu základní funkce pro odesílání a příjem datových zpráv zcela dostačující pro jednotlivce a malé organizace

Uživatelský portál ISDS

Rozhraní ISDS pro aplikace třetích stran Základní pojmy Rozhraní ISDS pro aplikace třetích stran veřejně definované a přístupné aplikační rozhraní umožňuje ovládání datové schránky z jiné aplikace např. komfortní propojení s funkcemi spisové služby desítky dostupných alternativních aplikací, některé i zdarma (doplněk pro MS Outlook, Multischránka, DSGUI, PROSPIS a další)

Co potřebujete pro ovládání datové schránky? Požadavky pro přístup pomocí webového portálu ISDS běžný kancelářský počítač nebo notebook s připojením na internet operační systém Microsoft Windows, minimálně ve verzi XP (SP3) případně jiný OS (Mac OS, Linux) aktualizovaný internetový prohlížeč (min. Internet Explorer 8) případně Google Chrome, Mozilla Firefox doplněk Software602 XML Filler (pro práci s uloženými zprávami) Nainstalovaný kořenový certifikát autority GeoTrust na většině operačních systémů je automaticky přítomen Návody k instalaci doplňku a kořenového certifikátu jsou na webu www.datoveschranky.info

Přihlášení do datové schránky Prvotní přístupové údaje jméno + heslo, heslo je nutné nejpozději po pátém příhlášení změnit, platnost hesla je nastavena na 90 dnů (expiraci lze vypnout)

Přihlášení do datové schránky Rozšířené možnosti zabezpečeného přihlášení bezpečnostním kódem doručeným formou SMS obdoba potvrzení platebního příkazu v el. bankovnictví bezp. kódem vygenerovaným jiným zařízením např. aplikací v mobilním telefonu nebo pomocí tokenu komerčním certifikátem musí být vydán uznávanou certifikační autoritou (I.CA, Postsignum, e-identity)

správa datové schránky Nastavení notifikací emailem

správa datové schránky Nastavení notifikací SMS-kou: cena jedné zprávy činí 3 Kč

správa datové schránky Přidání pověřené osoby nebo administrátora Můžete přidělit následující oprávnění: administrátor = právo přidávat další uživatele, rušit uživatele číst běžné zprávy číst zprávy do vlastních rukou vytvářet a odesílat zprávy prohlížet seznamy datových zpráv vyhledávat datové schránky

správa datové schránky Kontrola seznamu uživatelů

Ověření integrity datové zprávy Ověření integrity dokumentu Otevřete datovou zprávu v prostředí aplikace Software602 XML Filler. V pravé části okna je základní informace o integritě zprávy.

Ověření integrity datové zprávy Ověření integrity dokumentu Detaily o časovém razítku a el. značce MV Autentická zpráva je označena takto “informační systém datových schránek – produkční prostředí”

nástroj pro ověření zprávy v prostředí ISDS ISDS poskytuje nástroj pro ověření autenticity DZ uloženou datovou zprávu ve formátu ZFO předložíte systému k posouzení.

Datová zpráva samotná důkazní materiál Jedině kompletní datová zpráva uložená ve formátu ZFO dokazuje, co bylo obsahem datové zprávy (přílohy). Kdokoli má uloženou zprávu ve svém držení, může ověřit pomocí nástroje ISDS, zda se skutečně jedná o datovou zprávu dodanou prostřednictvím ISDS.

2. Systémové záznamy ISDS důkazní materiál 2. Systémové záznamy ISDS Správce ISDS (MV) může na základě žádosti oprávněného subjektu poskytnout výpis systémových záznamů o událostech: ve vztahu k datové schránce okolnosti zřízení datové schránky změny schránky seznamy dodaných i odeslaných zpráv ve vztahu k datové zprávě údaje z obálky datové zprávy co způsobilo doručení zprávy ve vztahu k uživateli datové schránky od kdy do kdy měl přístup doručení přístupových údajů zda a kdy se přihlásil, z jaké IP adresy nastavení notifikací

správa datové schránky Rozšiřující možnosti využití datové schránky Poštovní datová zpráva (PDZ) po uzavření smlouvy s Českou poštou můžete odesílat datové zprávy i soukromoprávním příjemcům bohužel jen těm, kteří povolili příjem PDZ výhody: rychlé, bezpečné, garantované doručení mezi aktivní příjemce PDZ patří přes 20 tisíc uživatelů datových schránek Dlouhodobé úložiště datových zpráv zajistí prodloužení úložní doby datových zpráv po 90-ti dnech komerční služba České pošty volitelná kapacita na 100 / 500 / 5000 zpráv

Rozšiřující možnosti využití datové schránky Poštovní datové zprávy (PDZ) – jak aktivovat? krok 1 ve své datové schránce povolíte příjem PDZ přijímání PDZ je bezplatné

Rozšiřující možnosti využití datové schránky Poštovní datové zprávy (PDZ) – jak aktivovat? krok 2 v Klientské zóně na webu České pošty požádáte o aktivaci odesílání odesílání PDZ je zpoplatněné po vyplnění registračního formuláře je do Vaší datové schránky odeslána datová zpráva obsahující kontrolní PIN kód PIN kód slouží k dokončení objednávky a aktivaci služby

Rozšiřující možnosti využití datové schránky Poštovní datové zprávy (PDZ) Ceny odeslání Poštovní datové zprávy …….. 11,68 Kč měsíční poplatek za využívání služby – podle počtu odeslaných zpráv v měsíci: 1-10 .............................. 50 Kč 11-50 .............................. 35 Kč nad 50 .............................. 20 Kč Způsob úhrady měsíčně na základě vystaveného daňového dokladu v případě, že žádná zpráva nebyla v průběhu měsíce odeslána, měsíční poplatek za využívání služby není účtován a fakturace se neprovádí

Rozšiřující možnosti využití datové schránky Dlouhodobé úložiště datových zpráv (DUDZ) zprávy starší 90 dnů jsou archivovány automaticky bez zásahu uživatele uložené zprávy zůstanou i nadále viditelné mezi ostatními datovými zprávami bezpečné a garantované úložiště garance nároku na úhradu smluvní pokuty v případě ztráty nebo poškození zpráv

Rozšiřující možnosti využití datové schránky Dlouhodobé úložiště datových zpráv – jak aktivovat? postup navštivte www.dudz.cz klikněte na tlačítko „Přejít k objednávce“ zadejte ID datové schránky vyberte si variantu služby - zvolte si kapacitu podle vašich potřeb z 6 typů od 100 do 5 000 zpráv (v případě požadavku na vyšší kapacitu napište na dudz@dudz.cz) zvolte si způsob platby - službu můžete hradit online přes e-banking, standardním bankovním převodem nebo kreditní kartou

Rozšiřující možnosti využití datové schránky Dlouhodobé úložiště datových zpráv ceny

Rozšiřující možnosti využití datové schránky Česká pošta připravuje: možnost úhrady aditivních služeb ISDS formou nabití kreditu uživatel bude nabíjet kredit v aplikaci pro dobíjení kreditu a následně z kreditu platit odeslané PDZ a objednaný DUDZ široká škála platebních metod – standardní bankovní převod, e-banking, platba kartou, m-platba předpokládaný termín spuštění 4.Q 2012

Informační web datových schránek informační zdroje Informační web datových schránek www.datoveschranky.info novinky statistiky technické požadavky návody na instalaci doplňku a certifikátů harmonogram odstávek bezpečnostní desatero provozní řád ISDS formulář pro odeslání dotazu

tel. 270 005 200 Infolinka a technická podpora datových schránek informační zdroje Infolinka a technická podpora datových schránek v pracovní dny od 8 – 18 hodin všeobecné informace technická podpora uživatelům operátoři infolinky mají přístup k informacím o stavu schránky o změnách schránky o uživatelích schránky o stavu doručení přístupových údajů tel. 270 005 200

Seznam držitelů datových schránek informační zdroje Seznam držitelů datových schránek http://seznam.gov.cz seznam zpřístupněných datových schránek všech typů orgány veřejné moci právnické osoby podnikající fyzické osoby fyzické osoby ty jediné mají možnost se ze seznamu odhlásit vyhledávání dle jména / příjmení identifikačního čísla identifikátoru schránky adresy, města aktualizace seznamu probíhá v 24-hodinových intervalech

Veřejné interaktivní testovací prostředí informační zdroje Veřejné interaktivní testovací prostředí www.isdstest.cz umožňuje přehrát postup práce s datovou schránkou je vybaveno interaktivním trénikovým módem svou schopnost ovládání můžete otestovat

informační zdroje – novinka! Poradenská linka ČAK od 26. června do 30.září 2012 v pracovní dny od 9 – 18 hodin datové schránky autorizovaná konverze certifikáty e-podpis elektronické úkony email: poradna@cak tel. 234 372 500

informační zdroje – novinka!