Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
Advertisements

MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
VY_32_INOVACE_In 6.,7.15 Grafy - vytvoření základních typů grafu Anotace: Žák se seznámí s tvorbou grafu a jeho formátováním v programu MS Excel 2010.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Vzhled prezentace - šablony
Databáze Sestavy.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Databáze velké množství dat - pevně daná struktura data spolu souvisí
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Tabulkový procesor.
Databáze Tabulky a typy dat VY_32_INOVACE_7B11. Proč datové typy ? Abychom mohli do tabulky vložit data, musíme jednotlivým polím (sloupcům) přiřadit.
Hromadná korespondence, makro
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_17.
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
MS ACCESS parametrický dotaz
MS ACCESS - FORMULÁŘE Databázové systémy.
MS ACCESS.
Excel export a import dat. Import dat z webu.
Access Formuláře, cvičení
Tabulky – vyhledávání (v dalších tabulkách pomocí relací)
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
Databáze Tabulky. Vytvoření a návrh nové tabulky Tabulku lze vytvořit: na kartě Vytvořit klikněte ve skupině Tabulky na položku Tabulka. importem dat.
Databázové modelování
Databáze teorie.
ACCESS – Primární klíče, relace 15. září 2013VY_32_INOVACE_080305_ACCESS_Primarni_klice_relace_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Tabulkový procesor. Tabulkový procesor pokročilé funkce filtrování a řazení dat formuláře podmínky a podmíněné formátování export a import dat.
ACCESS ÚVOD DO PROGRAMU - 02 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
Databázové systémy Přednáška č. 5 Datové typy a Fyzická organizace dat.
EXCEL ÚPRAVY GRAFU, KARTA FORMÁT. MINIGRAFY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
IKT MS Office Access Formuláře Ing. Jana Horáková
ACCESS SESTAVY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Mgr. Karel FischerÚprava prezentace1 Změna použité šablony Ke změně šablony mohu použít jednu ze tří možností: a)Formát \ návrh snímku b)V panelu nástrojů.
Excel export a import dat. Import ze souboru.
ACCESS TVORBA TABULEK, CVIČENÍ - 06 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
MS ACCESS Databáze pro každého. Základní pojmy  Data  určitá fakta, vztahující se k objektům z reálného světa, uložená v paměti počítače  Informace.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
TinWeb v12 Nové rysy TinWeb v12 RNDr. Vladimír Pávek
Databáze MS ACCESS 2010.
Databáze MS ACCESS 2010.
Databáze MS ACCESS 2010.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Rozdíl mezi databází a tabulkou Rozdíl mezi Accessem a Excelem
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole Řazení a filtrování.
Význam relací Typy relací Vytvoření relace Nastavení relace Podtypy relace Referenční integrita.
Vytvoření rozevíratelného pole Access (13). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Datové typy MS Access (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Databáze MS ACCESS 2010.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Albertina a Report Mgr. Libuše Simandlová
Vytvoření formuláře Access (11).
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.

Program Microsoft Access nabízí dvě metody vytvoření databáze: Pomocí šablony, kde v rámci jedné operace vytvoříte požadované tabulky, formuláře a sestavy pro zvolený typ databáze. Druhou možností je vytvořit prázdnou databázi bez použití šablony a objekty databáze přidat později. To ale vyžaduje, abyste definovali každý prvek databáze samostatně. Zvolme druhou variantu Databázi je třeba nejdříve pojmenovat. Poté stiskneme tlačítko "Vytvořit".

Přejdeme na kartu Vytvoření. A vybereme Návrh tabulky. V tomto režimu je možné navrhnout jednotlivé sloupce tabulky a jejich parametry. V prvním sloupci zleva se definuje název pole (název sloupce budoucí tabulky). Ihned poté je nutné nadefinovat datový typ každého nového sloupce. Ten se definuje výběrem jedné z možností ve druhém sloupci zleva.

Datové typy  Text – určeno k zápisu libovolných znaků (číslic, písmen a dalších speciálních znaků) do záznamů tabulky.  Memo – určeno k zapisování podrobných textových údajů.  Číslo – určeno k ukládání číselných hodnot.  Datum a čas – určeno k uchovávání datových a časových údajů.

Datové typy  Měna – používá se pro ukládání peněžních hodnot. (Může být použito také pro zápis jakýchkoliv číselných údajů, s přesností až na čtyři desetinná místa.)  Automatické číslo – speciálně určeno pro automatické generování hodnot primárního klíče. (V každé tabulce lze použít pouze jedno automatické číslo!)  Ano/Ne – určeno k uchovávání logických hodnot.

Datové typy  Objekt OLE – umožňuje vkládat komplexní data, s nimiž pak lez pracovat pomocí dynamických vazeb a jinými aplikacemi pomocí standardu OLE.  Hypertextový odkaz – umožňuje vložení odkazů na externí soubory.  Příloha – jedná se v podstatě o přílohu, kterou známe z elektronické pošty.

Datové typy  Vypočteno – nejedná se o samostatný datový typ, ale o možnost zadat výpočtový výraz na základě jiných sloupců tabulky.  Průvodce vyhledáváním – ve své podstatě není zvláštním datovým typem, ale jedná se čistě o původce, který pomůže nastavit vyhledávací pole. (Pod pojmem vyhledávací pole je myšlen rozbalovací seznam, který nabídne varianty použitelné v tomto poli.)

Každý datový typ je možné nadefinovat podrobněji. Pokud se na kterékoliv pole nastavíte, zobrazí se ve spodní části okna detailnější volby.

Vlastnosti datových typů  Velikost pole – Určuje, kolik se má přidělit místa pro toto pole. (U textových polí je to počet znaků, u čísel přesnost a u typu datum například to, jestli budeme zapisovat i čas.)  Formát – určuje, jakým způsobem bude text v daném poli zobrazen.

Vlastnosti datových typů  Vstupní maska – určuje, jaké hodnoty lez do pole zadat a jakým způsobem se uloží v tabulce. (Např. telefonní čísla, rodná čísla, PSČ)  Titulek – je popisek záhlaví sloupce v datovém listu, popisek pole ve formuláři a v dalších zobrazeních. (Vyplňujeme pouze tehdy, pokud chceme, aby byl rozdílný od názvu pole.)

Vlastnosti datových typů  Výchozí hodnota – údaj, který je automaticky doplněn při vložení nového záznamu do tabulky.  Ověřovací pravidlo – v této vlastnosti je možné nastavit kritérium, které musí splňovat údaj vložený do toho pole. Pokud není kritérium splněno, objeví se uživateli hlášení určené vlastností Ověřovací text.

Pro ukončení návrhu zavřeme okno a potvrdíme uložení změn.

Tabulku nezapomeňte pojmenovat.

Pokud není definován primární klíč, objeví se toto hlášení. Primárním klíčem se budeme zabývat v kapitole o relacích. Nyní zvolte „Ne“.

Pro vyplnění dat stačí poklepat na názvu tabulky. Aktivujeme tím režim procházení. Data vyplníme do jednotlivých položek. Data je možné vyplňovat i průběžně.