Autor: Mgr. Ilona Nováková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život za vlády prvních přemyslovců
Advertisements

Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců
Románský sloh nebo Gotika ?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ Pravidla hry Gabriela Mikulková
zpracovaný v rámci projektu
Románská kultura 10. – 12. století
ROMÁNSKÝ SLOH Mgr. Lenka Venclová 2010.
Základní škola Bohutín, okres Příbram
Románská kultura.
Umění raného středověku
Kultura raného středověku
VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Památky Karlovarského kraje - románské
projekt v rámci Operačního programu Hlavní události českých dějin I.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
Románský sloh.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ROMÁNSKÁ KULTURA.
Téma: Dějiny s osobnostmi
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Registrační číslo projektu:
Počátky českého státu 4.ročník
Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_584_Románský sloh AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM:
Oprava testu.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
kultura století název odvozen od slova romanus = římský
Vzdělanost a umění raného středověku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_470.
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Románská architektura na našem území
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Románský sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Bořivoj a Ludmila Přemyslovci. Bořivoj a Ludmila Přemyslovci.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Románská kultura.
Dějepis Románský sloh.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Kulturní vývoj – Románská kultura TÉMATICKÝ.
Dějiny ČR – románský sloh
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Život za vlády prvních Přemyslovců
zpracovaný v rámci projektu
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Studijní prezentace Mgr. Miroslav Zoubek Verze 1.0
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
Téma (název prezentace)
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Ilona Nováková Název: Český stát v 10. a 11. století VY_32_inovace_VL4_11 Oblast: Člověk a společnost - vlastivěda Stručná anotace: Prezentace je věnována žákům 4. ročníku. Učební materiál se věnuje životu lidí v českých zemích v době prvních Přemyslovců. Ukazuje tvorbu knih v této době. Seznamuje žáky se znaky románské architektury. Datum: 15.11.2011 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Život lidí za vlády prvních Přemyslovců Život lidí nebyl v této době lehký, panovalo násilí. O české země usilovala německá říše, docházelo k bojům o území. Často o trůn bojovali i sami Přemyslovci mezi sebou nebo s jinými knížecími rody. rodokmeny Přemyslovců (Drahomíra x Ludmila, Boleslav I. x Sv. Václav, Přemyslovci x Slavníkovci,…) obr. http://www.referatky-cz.estranky.cz/clanky/rodokmen-premyslovcu.html

Vzdělanost Vzdělanost se šířila mezi představiteli církve – kněžími, mnichy ti uměli číst a psát Školy byly u klášterů a kostelů. U klášterů byly i písařské dílny, kde se ručně přepisovaly a ilustrovaly knihy. Obr.1. http://knizevaclav.cz/tag/premyslovci 2. http://cr.ic.cz/index.php?clanek=ilustrace&dir=premyslovci&menu=premyslovci 3. http://cr.ic.cz/index.php?clanek=misal&dir=premyslovci&menu=premyslovci

Knihy Ručně psané obr.1 Barevné ilustrace Velice pracné Náměty ze života svatých Knihy se psaly na pergamen (upravená jehněčí kůže) První písmeno stránky bylo velké a ilustrované iniciála obr. 2 obr. 3 Obr. 1. http://cr.ic.cz/index.php?clanek=kniha&dir=premyslovci&menu=premyslovci , 2. http://www.getsemany.cz/node/1286 3. http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:InitialeGrafschaft.jpg

Kroniky Kronikář Kosmas – kněz, působil v době prvních Přemyslovců – 12. st. Zaznamenával historické události i svůj život. Napsal Kroniku českou – byla psána latinsky obrázek z Kosmovy kroniky Obr. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cosmas-Chronica_Boemorum.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Kosmas http://www.znojemskarotunda.com/simik_03.htm

Románský sloh Datuje se do doby vlády prvních Přemyslovců Přišel k nám z Itálie (z Říma) Kaple sv. Jiří na hoře Říp Tribunový kostel sv. Mikuláše v Potvorově  Obr. http://umeleckeslohy.blog.cz/ http://www.archslohy.estranky.cz/clanky/romansky-sloh.html

Znaky románské architektury 1. Tlusté kamenné zdi bez omítky 2. Malá okna, sdružená okna 3. Půlkruhový oblouk 4. Malé tmavé místnosti rotunda 5. Portál basilika Druhy staveb: Rotunda Bazilika Obr. http://www.archslohy.estranky.cz/clanky/romansky-sloh.html Půdorys 1: http://www.hrady.cz/index.php?OID=1195&PARAM=2 Půdorys 2: http://prostor-ad.cz/dejiny/roman/tismice/tismice.htm

Románské památky v Čechách kostel sv. Petra a Pavla v Řeznovicích Řeznovice Mapa: http://www.turistik.cz/cz/kraje/jihomoravsky-kraj/okres-brno-venkov/ivancice/kostel-sv-petra-a-pavla-reznovice http://www.panoramio.com/user/744247?with_photo_id=11729739