AJ - přítomný čas Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cvičení 3: Přítomný čas prostý a přítomný čas průběhový
Advertisements

Vzdělávací oblast: Anglický jazyk Autor: Mgr. Martina Hulenková
Vyjádření budoucnosti - …. GOING TO …
Číslo: VY_32_INOVACE_15_07 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Present.
PAST SIMPLE (MINULÝ ČAS PROSTÝ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michaela Kuklová. Dostupné z Metodického portálu
Past simple & past continuous
PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ.
PRESENT SIMPLE PRESENT CONTINUOUS
Přítomný čas PRŮBĚHOVÝ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Přítomný čas prostý (5.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivity III/2 Sada Anglický jazyk Název Present continuous Klíčová slova přítomný čas průběhový,
Used to/ would, be/ get used to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Označení DUM Pl - DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století.
Škola1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_67 NázevPresent simple - positive Téma hodinyMůj den PředmětAnglický jazyk.
Právě chystám snídani. Právě píše úkol. Právě se díváme na televizi. Proč se mi směješ? Proč odcházíš? Těšíš se na prázdniny? Co to jíš? Kam jdeš? Jdeme.
Present Continuous (Přítomný čas průběhový).  Probíhá právě teď,  vyjadřuje jistou, zajištěnou, naplánovanou budoucnost  Now, just now, at the moment,
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Present simple Present continuous
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
prezentace je určena pro žáky pátého ročníku materiál slouží k osvojení si učiva přítomného času průběhového klasifikace přítomného času prostého a průběhového.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_43.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_433_Vyjadřování budoucnosti AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Present Continuous (Přítomný čas průběhový).  Probíhá právě teď,  vyjadřuje jistou, zajištěnou, naplánovanou budoucnost  Now, just now, at the moment,
Present continuous - questions Anglický jazyk VY_32_INOVACE_370, 19. sada, AJ2 ANOTACE V prezentaci si žáci procvičují a upevňují používání sloves v přítomném.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Přítomný čas průběhový
Přítomný čas prostý Present simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického portálu.
Present simple Přítomný čas prostý. Probíhá opakovaně, často, vždycky, nikdy, obvykle, zřídka…. On Saturday, at five o´clock, on my birthday, every day,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_AJ_19 TÉMA:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
AUTOR : Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV : VY_32_INOVACE_18_15_A6_Bartonkova TÉMA : Opakování – přítomný čas prostý OBSAH : Opakování – přítomný čas prostý.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ Vyjadřuje děje, které jsou pořád nebo se.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková What did you do yesterday?
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název školy:Základní škola Městec Králové Autor:Mgr. Marcela Kloučková Název:VY_32_INOVACE_07_Aj6 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Téma:přítomné časy.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová MORNING AFTERNOON I get up at …. I have a shower and breakfast.
AJ - přítomný čas Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
VY_32_INOVACE_09 Anglický jazyk 4.tř. Present simple and present continuous. Name:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková What are you doing now?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Present Simple Tense Název sady: Přítomný čas prostý Číslo.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová PŘÍTOMNÝ ČAS PRŮBĚHOVÝ Přítomný čas průběhový popisuje děj,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Present simple, present continuous Název sady: Project 1.
VY_32_INOVACE_436 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_437 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
VY_32_Inovace_ Present simple - question
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, přísp.organizace
PRESENT CONTINUOUS aneb přítomný čas průběhový
PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ /PRESENT SIMPLE/
Autor: Mgr. Renata Václavíčková
ANGLICKÝ JAZYK – 7. ROČNÍK
PŘÍTOMNÝ ČAS PRŮBĚHOVÝ (PRESENT CONTINUOUS)
Present simple and present continuous
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu) GRAMMAR – TEST 3
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_AJ_15
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
REVISION OF TENSES Anotace: Materiál je určen žáků 8
Autor: Mgr. Renata Václavíčková
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Present simple Negative +question
PŘÍTOMNÝ ČAS PRŮBĚHOVÝ (PRESENT CONTINUOUS)
Dále si procvičí nejčastější situace, při kterých se časy používají
VY_32_INOVACE_228_Přítomný čas průb.
Present tenses Mgr. Lucia Púčková VY_32_Inovace_19 PL-3
(Přítomný čas průběhový)
Transkript prezentace:

AJ - přítomný čas Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Přítomný čas Přítomný čas průběhový Rozeznáváme dva typy přítomného času: Přítomný čas prostý Používá se pro vyjádření něčeho, co dělám pravidelně Každé pondělí chodím plavat. I go to swim every Monday. něčeho, co je stále pravda Slunce vychází na východě. The sun rises in the East. Jsem student. I am a student. něčeho, co se opakuje (často, občas, někdy...) Často navštěvuji babičku. I often visit my gradmother. pocitů Mám rád čokoládu. Myslí si, že je to hezké. I like chocolate. He thinks it is nice. Přítomný čas průběhový Používá se pro vyjádření něčeho, co dělám „právě teď“ Píšu domácí úkol. (teď) I am writing my homework. něčeho, co probíhá Svítí sluníčko. The sun is shining. (svítilo před chvílí, svítí teď a bude svítit i za chvíli)

Všimli jste si rozdílu? Přítomný čas průběhový Přítomný čas prostý Větu v přítomném času prostém vytvoříme pomocí infinitivu slovesa: Hraji na klavír (umím hrát na klavír). I play a piano. Jezdím na koni (umím jezdit na koni). I ride horses. V zimě padá sníh. Snow falls in winter. Jsem programátor. I am a programmer. Můj otec je policista. My father is a police officer. Přítomný čas průběhový Větu v přítomném času průběhovém vytvoříme pomocí slovesa to be + významového slovesa + koncovka –ing Hraji na klavír (právě teď trénuji). I am playing a piano. Jezdím na koni (právě teď). I am riding a horse. Podívej, padá sníh! Look, it is snowing!

Jak vytvořit anglickou větu v přítomném času prostém Podmět Sloveso Zbytek věty I, you go play like am, are to see my grandmother every Monday. tennis. chocolate. a teacher He, she, it goes plays likes is to cinema every Sunday. cards. dogs. an actor, actress. We, you, they are to school every day. football every Friday. to taste traditional meals. football players.

… a česky Podmět Sloveso Zbytek věty Já, ty On, ona, ono My, vy, oni chodím/ chodíš hraji, hraješ mám rád/ máš rád jsem, jsi navštívit babičku každé pondělí. tenis. čokoládu. učitel. On, ona, ono chodí hraje má rád(a) je každou neděli do kina. karty. psy. hercem, herečkou. My, vy, oni chodíme, chodíte, chodí hrajeme, hrajete, hrají rádi jsme, jsou každý den do školy. každý pátek fotbal. ochutnávají tradiční jídla. fotbalisté.

Jak vytvořit anglickou větu v přítomném času průběhovém Podmět Sloveso to be Významové sloveso Zbytek věty I am cleaning brushing windows. my teeth. You are reading driving a book. a car. He, she, it is writing walking a letter. to school. We, you, they swimming eating in a lake. dinner.

… a česky Podmět Sloveso to be Významové sloveso Zbytek věty Já Ty čistím (si) čistím okna. zuby. Ty čteš řídíš knihu. auto. On, ona, ono píše jde dopis. do školy. My, vy, oni plaveme, plavete, plavou jíme, jíte, jedí v jezeře. večeři.

Jiný pohled na přítomný čas průběhový Mohli bychom zkusit přeložit anglickou větu v přítomném průběhovém čase trochu jinak – maličko kostrbatě, ale možná nám to pomůže ;o) Např. I am cleaning windows. Já jsem čistící okna. (právě teď jsem ve stavu čištění oken) You are going too fast! Ty jsi jedoucí příliš rychle! (právě teď jsi ve stavu, kdy jedeš příliš rychle) We are having a good time. My jsme mající dobrou zábavu. (právě teď jsme ve stavu, kdy se dobře bavíme) Pokud si můžeme větu říct tak, že jsme, vyskytujeme se v nějakém stavu, pak je to věta vhodná pro přítomný čas průběhový.

Jak ještě mohu poznat, zda jde o přítomný čas prostý, nebo průběhový? Přítomný čas prostý má obvykle vyjádření opakování (často, nikdy, každou středu, občas, …) Přítomný čas průběhový, pokud má vyjádření času, pak teď, v tento okamžik

Cvičení – doplň správnou formu slovesa v závorce My sister is (be) a programmer. She usually works (work) late at night. Do not disturb me, I am watching (watch) TV! I get up (get up) at six o’clock every morning. His brother likes (like) animals and wants (want) to be a vet. My father gives (give) me £10 a week as my pocket money. We drive (drive) on the right hand-side of the road in our country.

A: „What are you doing (do) at the moment?“ B: „I am eating (eat) my lunch.“ A: „Where are (be) you from?“ B: „I am (be) from Japan.“ The weather is (be) terrible today. It is (be) still raining. Excuse me, I am looking (look) for this address. Oh no! The lift is not working (not work) again! The food smells (smell) delicious! A: How often do you play (play) tennis? B: I practise (practise) every day and I think (think) my technique is getting (get) better and better.