Finální operace editace fotografií: ZMENŠENÍ, KOMPRESE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seznámení s prostředím programu
Advertisements

Vizuální Systém Fotbal
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
snadná tvorba www stránek zadarmo
Rastrové obrázky – teorie Test
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Úprava fotografie – ostatní efekty
Seznámení s počítačem.
1 Provázání stránek Vytvořte dvě www stránky, jednu růžovou a druhou modrou – viz. zdrojové kódy RŮŽOVÁ STRÁNKA Růžová stránka Odkaz na modrou stránku.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Základy úprav fotografií
Vytvoření nového účtu na Gmail. Odeslání u na konkrétní ovou adresu.
Měřítka výkresů Výkresy kreslíme v určitém poměru ke skutečné velikosti. Měřítko je poměr délky na výkrese ke skutečné délce. Měřítko volíme dle účelu.
AnotacePrezentace, která se zabývá opakováním znalostí o zlomcích. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují znalosti o zlomcích.
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.13/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Prezentace v Powerpointu
INFORMATIKA 9 Komprimace dat
INFORMATIKA 9. ročník.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.17 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-hromadné úpravy Typ: DUM -
Hromadná korespondence
SIPVZ – úvodní modul P Počítačová grafika a prezentace metodické poznámky (4 h)
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Téma: Vektorizace obrázků -10. díl
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ – ZÁKLADNÍ ÚPRAVY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Internet Mapy (další možnosti) VY_32_INOVACE_14 Sada 12 Základní škola.
Počítačová grafika.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Instalace Irfan View je prohlížeč obrázků a médií, který je zdarma program je možno stáhnout z kromě programu (1.3 MB) je možno stáhnout.
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,2.04/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autor materiálu: Mgr. Jiří Černohorský Datum vytvoření: říjen 2012.
GRAFIKA.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ MS POWERPOINT
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 10.0 (Záhlaví a zápatí)
Digitální fotografie a Adobe Photoshop + grafika na web by šaman.
Počítačová grafika.
INFORMATIKA 9. ročník.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mgr. Karel FischerTabulky1 Tabulka je část dokumentu, kde text je vkládán do políček. Políčka tvoří sloupce a řádky. Tabulku můžeme vložit dvěma způsoby:
Editace – „zmenšení“ fotek pro mail (Zoner11) –krok 1.: rozměry obrazu vytvoříme si nový adresář, do kterého zkopírujeme (!) fotky určené ke zmenšení označíme.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_19.
GIMP : úpravy fotografií
Uložení fotografie v Adobe Photoshop Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického.
WORD Vkládání obrázků. Pokud potřebujete doplnit své dokumenty o obrázky, není to pro Word žádný problém. Tyto obrázky můžete libovolně vkládat do dokumentu.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.
Změna velikosti obrázku
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
MS PowerPoint Pokročilé efekty a práce s multimédii.
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Zoner Photo Studio – prakticky (10). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
IrfanView (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_058.ICT.13 Automatická prezentace.
Počítačová grafika. Rastrová grafika Fungování monitoru Jak může monitor zobrazit barvy tak věrně? Kolik barev vůbec dokáže zobrazit?
Základy úpravy digitální fotografie Seznámení s program Zoner PhotoStudio.
Hromadné úpravy fotografií Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Základy úpravy digitální fotografie
Geometrický formát fotografie
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Úprava fotografie - efekty
Transkript prezentace:

Finální operace editace fotografií: ZMENŠENÍ, KOMPRESE

Workflow

Proč? odeslání fotografií mailem prezentace v PowerPointu publikace fotografií na internetu ...

Teorie 1. krok: ZMENŠENÍ FOTOGRAFIE změna rozměrů 30 x 20 cm → 15 x 10 cm 4288 x 2848 px → 800 x 533 px zachovat proporce (tedy dodržovat poměr stran); pokud ne → deformace fotografie

Teorie 3000 x 2000 px → 1500 x 1000 px (50%)

Teorie 2. krok: ZMENŠENÍ OBJEMU DAT (KOMPRESE, KOMPRIMACE) změna množství dat v obrazu ztráta kvality při zachování rozměrů („kostičkování“)

Teorie

1. krok: změna rozměrů v průzkumníku vytvořit nový adresář, do něj zkopírovat fotky ke zmenšení (např. „Selekce 1 – poslání mailem“) vybrat všechny fotografie (Ctrl+A) v menu: volba Upravit → Pokročilá změna rozměrů... (Shift+E) zobrazit náhledová okna nastavit šířku fotografie (cca 800-1280 bodů), druhý rozměr nechat automaticky dopočítat

1. krok: změna rozměrů

1. krok: změna rozměrů

2. krok: změna objemu pokračujeme v průzkumníku, aplikujeme na stejné fotografie, které jsme si zmenšili v 1. kroku v menu: volba Upravit → Konvertovat soubor... (Ctrl+Shift+F) jezdcem JPEG kvalita pohybujeme po ose, tím nastavujeme datový objem fotografie (a ovlivňujeme kvalitu); kontrolujeme datový objem, měl by být cca 100-500 kB

2. krok: změna objemu

2. krok: změna objemu

3. krok: lehké doostření pokračujeme v průzkumníku v menu: volba Upravit → Vylepšit → Doostřit (Ctrl+5) nastavení: síla efektu: 48% poloměr: 1,1 px práh: 2

3. krok: lehké doostření

3. krok: lehké doostření

Shrnutí (hromadná) změna rozměrů a komprese se provádí v průzkumníků (ne v editoru či prohlížeči) 1. krok – změna rozměrů 2. krok – komprese 3. krok – doostření

Na závěr... zmenšení a kompresi provádět vždy na kopii fotografií při úpravách zobrazit náhledová okna (pro porovnání „před - po“), fotografii si přiblížit (zvětšit) zálohovat, zálohovat, zálohovat 