ROPA Pavel Kratochvíl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Uhlí,dřevo,ropa,neobvyklá paliva
Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Nizozemsko.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Doprava Ropy.
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
Vliv dopravy na životní prostředí
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.
VY_32_INOVACE_1CH.9.10 Autor: Mgr. Petra Skalická Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Chemie, 9. třída ZŠ Únor 2012 Základní škola Kutná Hora,
Základy chemických technologií 2009 SUROVINY PRO ORGANICKÉ TECHNOLOGIE 1)NEOBNOVITELNÉ – FOSILNÍ 2)OBNOVITELNÉ – RECENTNÍ.
Zdroje uhlovodíků Ropa
Uhlí Výroba paliv a energie.
Nerostné bohatství 4. ročník
Nerostné bohatství na zemi
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Společenské a hospodářské prostředí
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Krajina a životní prostředí
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Pří_023_Rozmanitost přírody – Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje organických sloučenin
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Uhlík, síra, fosfor.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Fosilní paliva – Ropa.
-vznikla rozkladem zbytků pravěkých rostlin a živočichů -nachází se ve svrchních vrstvách zemské kůry – nejčastěji v oblasti kontinentálních šelfů -základní.
Hydrosféra základní složka života
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Ropa Vypracoval: Lukáš Rigo Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Ch_031_Ropa Ch_031_Paliva_Ropa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
ENERGETICKÉ SUROVINY 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-04. R O P A (surová) nafta, zemní olej, černé zlato.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Ropa Zdroje a použité materiály : viz.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
 Úvod  Definice pojmu ropa  Významná naleziště  Produkce a spotřeba ropy ve světě  Toky ropy v Evropě  Perspektiva ropy  Perspektiva ropných produktů.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Jak lidé využívají přírodu TEMA: Přírodní složky.
VY_32_INOVACE_C9-009 PALIVA 4 - ROPA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
Palivoenergetické suroviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Energetická (ne)bezpečnost
Energetické suroviny - palivo
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vypracoval: Viktor Andrianov
ROPA Vypracovala: Eliška Dosoudilová Třída: 2L Datum:
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Městec Králové
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Ropa Sestavily : Veronika Dvořáková Martina Převrátilová
Transkript prezentace:

ROPA Pavel Kratochvíl

Obsah Co je to ropa ? Vznik ropy. Historie. OPEC – Organizace zemí vyvážejících ropu. Světový obchod s ropou. Doprava ropy. Ekologické dopady. Ropa v ČR. Budoucnost. Závěr.

Co je to ropa ? Ropa je tekutá světle žlutá až temně černá směs uhlovodíků fosilního původu, představující základní surovinu v petrochemickém průmyslu.

Vznik ropy Vznik ložisek ropy není dosud objasněn tak jednoznačně, jak je tomu u uhlí. Nejrozšířenější hypotéza tvrdí, že ropa vznikla rozkladem obrovského množství odumřelých drobných organismů pod značným tlakem, za určité teploty a bez přístupu vzduchu.

Historie Ropa byla známa a pod různými názvy využívána již od starověku. Podle řeckých i římských historiků v 7. století Asyřané a později i Peršané ji těžili ze studní.

V Evropě známe ropu přinejmenším od 16. století V Evropě známe ropu přinejmenším od 16. století. Její destilace byla zkoušena asi od roku 1605. Výsledkem byla mazadla pro nápravy kol, olej do lamp i základ do lakýrnických prostředků.

Prvenství mezi objeviteli ropy v Evropě se přiznává Polsku v roce 1854, v téže době v Rumunsku vybírali ropu tryskající samovolně ze země lopatami bez vrtání.

OPEC - Organizace zemí vyvážejících ropu Hlavním cílem je koordinace ropné politiky, v současnosti OPEC zejm. stanovuje maximální množství těžby a silně ovlivňuje světové ceny ropy.

Produkty Ropa je hlavní surovinou pro výrobu mnoha věcí kolem nás - plastové lahve, léky, barvy, oděvy, ale nejvíce ropy se spotřebuje na výrobu benzínu a nafty.

Světový obchod s ropou

Doprava ropy V dnešní době slouží k přepravě ropy moderní a velmi funkční víceúčelové nákladní lodě a tankery. Mezi největší současné tankery patří japonské lodi Globtik Tokio a Nissei Maru s 483 337 DWT. Do jejich nádrží se vejde obsah 8000 železničních cisteren, tedy 250 vlaků. Dalším prostředkem dopravy jsou ropovody.

Ekologické dopady Ropovod může vést přes chráněné přírodní oblasti a jeho výstavbou bývají zničeny cenná lesní území, dalším důsledkem výstavby může být i znečištění pobřežních vod.

Ropa v ČR Ložiska ropy se nacházejí převážně ve vídeňsko-moravské oblasti, převážně v hloubkách do 2 800 m. Největším v této oblasti bylo ložisko Hrušky, jehož převážná část je již vytěžena a slouží jako podzemní zásobník plynu.

Budoucnost Je jasné, že fosilní paliva nejsou nevyčerpatelná. a také, že zejména ropa se spotřebovává mnohem větší rychlostí. než s jakou se v přírodě vytváří. Pomocí nových technologií však bude možné zvýšit zásoby ropy téměř šestinásobně.

Závěr Naděje pro budoucnost - používání alternativních zdrojů energie. K alternativním zdrojům patří sluneční, větrná a vodní energie, chemická energie, ale také energie atomová.