PERMUTACE a VARIACE 2.1 Permutace 2.2 Variace bez opakování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Advertisements

Základní kombinatorické principy
Pravděpodobnost a matematická statistika I.
Kombinatorika a klasická pravděpodobnost
VARIACE Mgr. Hana Križanová
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Daniel Hanzlík. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
„EU peníze středním školám“
KOMBINACE Mgr. Hana Križanová
řešené soustavou rovnic
Pravděpodobnost 11  Zásobník úloh  Opakování, procvičení VY_32_INOVACE_21-12.
Zabývá se různými způsoby výběru prvků z daného souboru.
Násobek a dělitel. Jeden rohlík stojí 2 Kč. Kolik Kč budou stát dva, tři, čtyři, nebo pět rohlíků? Čísla 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16 atd. jsou násobky.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
PERMUTACE a VARIACE 2.1 Permutace 2.2 Variace bez opakování
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_15 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Počítání s řemesly II. MALÍŘKA LÉKAŘKA ZDRAVOTNÍ SESTŘIČKA PRODAVAČKA
Společný násobek nejmenší společný násobek (n)
Zdroj: Kombinatorika Zdroj:
PERMUTACE Mgr. Hana Križanová Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce.
Lekce 4 čas.
25. října 2004Statistika (D360P03Z) 4. předn.1 Statistika (D360P03Z) akademický rok 2004/2005 doc. RNDr. Karel Zvára, CSc. KPMS MFF UK
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Procvičování vzorce.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ÚMĚRNOST
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
VY_32_INOVACE_21-06 Pravděpodobnost 6 Zásobník úloh Opakovací lekce.
Binomická distribuce Při zjišťování p je nutné znát:  a) celkový počet možných jednoduchých jevů  b) počet jednoduchých jevů který spadá do jevu/třídy.
Luboš Fábera T4.A Množiny. Průnik dvou množin Průnik množin A, B je množina všech takových prvků základní množiny, které patří do množiny A i do množiny.
Lineární rovnice – 1. část
ČÍSLOVKY.
VY_32_INOVACE_21-10 TEST č. 1.
Pravděpodobnost 10 Binomické rozdělení pravděpodobnosti neboli
Pravděpodobnost (pracovní verze). 1. Definice pojmů Jednoduchý/náhodný pokus (simple experiment)  Akt vedoucí k jednomu výsledku - např. hod kostkou,
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Finanční matematika v osobních a rodinných financích
Test č.3  Binomické rozdělení pravděpodobnosti VY_32_INOVACE_21-17.
DĚLITELNOST PŘIROZENÝCH ČÍSEL
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
MNOŽINY Příklad 1 Ze 30 žáků třídy celkem 25 odebírá alespoň 1 počítačový časopis. CHIP odebírá 10 žáků, LEVEL 19 žáků. Kolik žáků odebírá oba časopisy?
KOMBINATORIKA Permutace Variace Kombinace
PRAVDĚPODOBNOST NEZÁVISLÉ JEVY Jevy A,B nazýváme nezávislými, jestliže
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do pravděpodobnosti VY_32_INOVACE_M4r0113 Mgr. Jakub Němec.
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Pravděpodobnost 5  Pravděpodobnost při jevech disjunktních a nedisjunktních VY_32_INOVACE_21-05.
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Variace s opakováním VY_32_INOVACE_M4r0110 Mgr. Jakub Němec.
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
Příklad 1 Urči pravděpodobnost získání výhry ve Sportce pro 4 uhodnutá čísla. Řešení: Ve Sportce se losuje 6 výherních čísel ze 49 čísel v osudí. Výherní.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
Materiály jsou určeny pro výuku matematiky: 3. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_15 Název materiáluKombinatorika.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
KOMBINATORIKA Je část matematiky, která se zabývá uspořádáním daných prvků podle určitých pravidel do určitých skupin Máme množinu n různých prvků, z níž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
Kombinatorika. Základní pojmy. Pravidla pro práci se skupinou:
PERMUTACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

PERMUTACE a VARIACE 2.1 Permutace 2.2 Variace bez opakování P(n) = n * (n - 1) * (n - 2) * . . . · 2 * 1 To odpovídá zápisu, ve kterém využíváme faktoriál: Jedná se o vzorec pro počet permutací z n prvků bez opakování. 2.2 Variace bez opakování Zápis: Vk(n) = n * (n-1) * (n-2) * . . . * (n-k+1) Zapíšeme pomocí faktoriálů: Jedná se o vzorec pro počet variací k-té třídy z n prvků bez opakování.

VARIACE s opakováním, KOMBINACE Máme n - různých druhů prvků a k - různých objektů Vzorec pro počet variací k-té třídy z n - druhů prvků s opakováním. 2.4 Kombinace Máme n - různých přihrádek a k - nerozlišitelných předmětů a platí, že n > k

KOMBINAČNÍ ČÍSLO Základní vzorec: Další pravidla pro počítání s kombinačními čísly:

VARIACE a KOMBINACE Příklad 1 Majitel hotelu má 6 volných pokojů v různých cenách a 4 hosty. Určete, kolika způsoby může hosty ubytovat, pokud chce každý host svůj pokoj. (360) Příklad 2 V ubytovně zbývají 4 volná lůžka a na ubytování čeká ještě šest hostů. Určete, kolika způsoby lze vybrat čtveřici hostů, která obsadí poslední lůžka. (15)

VARIACE S OPAKOVÁNÍM Příklad 3 Kolik různých značek by mohlo teoreticky existovat v Morseově abecedě, když se sestavují tečky a čárky do skupin od jedné do pěti? (62) Příklad 4 Rodina s dvěma dětmi a dědečkem jde do restaurace na jídlo. Mohou si vybrat ze tří druhů polévky a osmi druhů hlavního jídla. Maminka bude obědvat jen polévku, děti jen hlavní jídlo a tatínek s dědečkem si dají oboje. Kolika možnostmi si mohou objednat? (110 592)

VARIACE a PERMUTACE Příklad 5 Rozvrh hodin má 5 dvouhodin: 7:30 - 9:00, 9:15 - 10:45, 11:00 - 12:30, 13:00 - 14:30, 14:45 - 16:00 Studenti mají mít v pondělí tyto dvouhodinové předměty: A-angličtina, D-metody dozoru, T-tělocvik, M-mikrobiologie 5a. Určete kolika způsoby je možno stanovit pořadí předmětů (120) 5b. Určete kolika způsoby je možno stanovit pořadí předmětů v případě, že D-metody dozoru jsou dvakrát dvě hodiny a obě dvouhodinovky mají následovat po sobě. (24) 5c. Určete kolika způsoby je možno stanovit pořadí předmětů v případě, že D-metody dozoru jsou dvakrát dvě hodiny a obě dvouhodinovky nemusí následovat po sobě. (60)

MNOŽINOVÁ MATEMATIKA Příklad 6 V ročníku oboru mikrobiologie je 54 studentů. Z celkového počtu mluví 33 studentů anglicky, 31 studentů německy a 13 studentů francouzsky. Všemi třemi jazyky současně nemluví žádný ze studentů, dvěmi jazyky současně mluví 24 studentů. Tři studenti hovoří současně anglicky a francouzky, další tři současně německy a francouzsky. Určete, kolik studentů mluví současně anglicky a německy a vyjádřete jako podíl z celkového počtu. Kolik studentů mluví jen jedním cizím jazykem Kolik studentů mluví alespoň dvěmi jazyky? Znázorněte pomocí množin

PERMUTACE a VÝROKOVÁ LOGIKA Příklad 7 Kolika způsoby si mohou stoupnout do fronty trpaslíci před Sněhurku tak, že 7a. každý může stát kdekoliv (5040) 7b. Šmudla je poslední jako vždy (720) 7c. Šmudla kupodivu poslední není (4320)

PRAVDĚPODOBNOST, VARIACE s opakováním, PERMUTACE Příklad 8 Házíme 2 hracími kostkami. Jaká je pravděpodobnost, že součet na kostkách bude právě 5? (1/9) Jaká je pravděpodobnost, že součet na kostkách bude větší než 3? (11/12) Jaká je pravděpodobnost, že na obou kostkách padne různé číslo? (5/6) Příklad 9 Házíme 5 hracími kostkami. Jaká je pravděpodobnost, že padnou vzájemně různá čísla? (0,093) Jaká je pravděpodobnost, že padnou pouze lichá čísla? (0,031)

KOMBINACE Příklad 10 Za lokomotivou jsou zapojeny 4 různé vagóny - cisterna, na uhlí, na sypký materiál a plošina. K přepravě je připraveno: brikety, nafta, LTO, palety tašek, koks, hnědé uhlí, černé uhlí, písek, štěrk, kanalizační roury a dodávka nových automobilů. Kolika způsoby může naložit vagóny, aby byly všechny vagóny plné? (48) Kolika způsoby naloží vagóny, pokud mu od každého typu vagónu přistaví dva (2 cisterny, 2 vagóny na uhlí, 2 na sypký materiál a 2 plošiny) ? (144)

PRAVDĚPODOBNOST - opakování Příklad 11 Máme náhodné jevy A a B. Víme, že pravděpodobnost: že nastane alespoň jeden z jevů A a B, je ¾ že oba jevy nastanou současně, je ¼ že nenastane jev A, je Určete pravděpodobnosti obou jevů A a B. Jaká je pravděpodobnost, že nastane jev A a nenastane jev B.

PRAVDĚPODOBNOST, KOMBINACE Příklad 12 V důsledku špatného seřízení výrobní linky se mezi 10 dobrých součástek dostaly 4 vadné. Zákazník si přišel koupit 2 součástky a prodavač obě vybral náhodně ze všech 14 kusů, které měl smíchané v krabici. Jaká je pravděpodobnost, že zákazník dostal obě součástky bez vady? Jaká je pravděpodobnost, že zákazník dostal aspoň jednu součástku vadnou? S jakou pravděpodobností budou vadné obě prodané součástky?