Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_011 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Zdeňka Kutláková Předmět Matematika Ročník 3. Datum vytvoření Anotace Výklad nové látky s procvičením – výroky s kvantifikátory - prezentace Metodický pokyn prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Výroky s kvantifikátory
Kvantifikované výroky udávají počet předmětů, čísel, osob apod., které mají určitou vlastnost. Např.: Číslo 12 má právě 6 dělitelů. Soutěže se zúčastnilo alespoň 20 žáků. Alespoň dvě úlohy jsou řešeny správně. Všechna prvočísla jsou lichá.

3 Kvantifikátory jsou slova, která vyjadřují počty předmětů, osob, objektů,…. Např.: každý, alespoň tři, nejvýše pět, žádný, právě dva, všichni, ….

4 Obecný výrok Obsahuje obecný kvantifikátor:
každý….nebo všichni….nebo libovolný…. Př.: každý den pršelo všechna prvočísla jsou lichá všechny násobky osmi jsou sudé pro každé reálné x platí: │x│≠ -8 libovolný trojúhelník má součet vnitřních úhlů 180º

5 Zápis obecného výroku Schematický znak obecného kvantifikátoru:

6 Existenční výrok Obsahuje existenční kvantifikátor:
alespoň jeden…, existuje…,někteří… Př.: některá čísla jsou dělitelná pěti existuje alespoň jedno prvočíslo alespoň jedno celé číslo není dělitelné sedmi některá reálná čísla nelze vyjádřit zlomkem

7 Zápis existenčního výroku
Schematický znak existenčního kvantifikátoru:

8 Přečtěte tyto výroky:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google