Pracovní setkání ASEP 13.2.2014 • Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) ASEP jako repozitář, ASEP jako archiv • Citace a recenze v ASEP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ASEP pracovní setkání Praha Brno.
Advertisements

Import citací z WOS do klienta ARL. Postup 1.Z nabídky Funkce vybereme Správce připojení, zkontrolujeme, zda máme v aktuálních databázích cav_wos, cav_woscit,
ResearcherID, ORCID a Scopus Author ID v AV ČR
IPAC - novinky • Slovník – požadavky na změny • Úprava csv • Identifikační čísla vědců • Bookmark - navrhované změny • Fasety • Mobilní IPAC • Nové druhy.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
ASEP-ARL Pracovní seminář Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i
Seminář pro začátečníky. Zpracovatel - 1 Pokud zpracovatel není vědec Potřebuje úplné podklady, na jejichž základě zpracuje záznam a odešle ho k vystavení.
UŽIVATELSKÝ ÚČET NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES.
Záložky, křížové odkazy, hypertextové odkazy
Hromadná korespondence
Odkazování autorit autorů KDY odkazuji: Pokud autor používá různé formy jména provdané autorky přejmenovaní autoři.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha Brno
Model řešení otevřeného přístupu Akademie věd ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha,
Styly písma - vytvoření vlastního stylu, zápatí a záhlaví stránek
Základní pojmy v informatice –II.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Pracovní seminář říjen 2013 Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha , Brno
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Zakládání dodavatele 1. i 2. úrovně - obsah 1.Obsah 2.Obecné zásady 3.Seznam dodavatelů – jak rozeznat, jestli má ústav připojený svůj záznam dodavatele.
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Jarní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
Seminář ASEP Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha , Brno
ARL – web formuláře přihlášení. ARL – web formuláře vstupní obrazovka Vytvoření nového záznamu LIMITY zobrazení DATA.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Pracovní Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna akademie věd, v. v. i. Praha,
Hledání - editace Přepnu se do báze, ve které budu hledat (zatím pouze báze autorit a záznamů) Každý zpracovatel může editovat pouze záznamy svého ústavu.
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Práva, licence, přístup … Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
Open Access v AV ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Ostrava,
ASEP-ARL Jana Doleželová Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Instalace klienta Instalace klienta se provádí, pokud zakoupíte licenci na program klient (za každý další nainstalovaný program se platí) či pokud změníte.
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Vyhledat záznamy: rok sběru, ústav,RIV, typ dokumentu J Košík, tisk Vyhledat záznamy podle systémových čísel Vyhledat své neodeslané záznamy.
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
1 Dspace na AMU – Ostrava 2012 AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU Jakub Ivanov PhDr. Iva Horová.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 3.
KLIENT ARL školení pro pokročilé listopad Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání.
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Klient ARL a IPAC pohled zpracovatele Nina Ramešová, Ústav informatiky AV ČR, v.v.i.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
Kopie záznamů s daty Aktuální rok sběru: Zpracovatel pouze kopie záznamů svého ústavu ve formuláři (doporučujeme) v klientu U záznamů již odevzdaných:
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/7.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
KLIENT ARL Školení pro pokročilé. Autority Přehled autorit odkazování (provázání) x spojování opravy – postup (přidání RČ, mazání autorit) další funkce.
Vyhledávání v IPACu Přístup ze stránek Knihovny AV ČR (ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz) Data od roku 1993 Kontrola zpracovaných.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Autority – granty. Granty výběr z autorit – číslo projektu, ústav.
Pracovní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
KLIENT školení pro pokročilé Duben Klient - program Nahrání klienta, sériové číslo Poplatky od června, celoroční? –(v červnu bude splátka za rok.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
ASEP školení pro začínající zpracovatele Základní informace o zpracování a vkládání dat přes webovské formuláře.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Instalace klienta Instalace klienta se provádí, pokud zakoupíte licenci na program klient (za každý další nainstalovaný program se platí) či pokud změníte.
Hromadná korespondence 2 OpenOffice
Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Tvorba webových stránek na google – Sites (5.)
(ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz)
Prezentace OBD Orientace běžného uživatele v prostředí osobní bibliografické databáze.
Transkript prezentace:

Pracovní setkání ASEP • Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) ASEP jako repozitář, ASEP jako archiv • Citace a recenze v ASEP • Citace z WOS v ASEP

Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) 1.uzavření smlouvy mezi KNAV a pracovištěm 2.proškolení zpracovatelů Úprava smlouvy „Poskytovatel může rozhodnout, že dílo bude do institucionálního repozitáře AV ČR uloženo pouze za účelem archivace a určit, kterým vybraným osobám a na jak dlouhou dobu bude toto dílo zpřístupněno. V tomto případě není informace o uložení díla v institucionálním repozitáři AV ČR veřejně dostupná. Dílo, které je označeno jako výsledek určený k hodnocení v AV ČR, bude po dobu hodnocení zpřístupněno pověřeným hodnotitelům.“ Připraven dodatek ke smlouvě (pro ústavy, které smlouvu mají) Upravená smlouva (pro ústavy, které smlouvu nemají) Počet ústavů se smlouvou 29 Počet ústavů bez smlouvy24 Počet uložených plných textů ( ) 5201

ASEP jako repozitář Od roku 2012 – ke všem záznamům v ASEPu je možno uložit plný text Dostupnost závisí na nastavení přístupu (otevřený přístup, přístup na vyžádání, přístupný pro ústav) K jednomu výsledku může být uloženo více souborů (soubory mohou být textové, pdf, xml, prezentace, videa..)

ASEP jako archiv Bez přihlášení Po přihlášení Nové v roce 2014 – archivace dokumentů pro hodnocení – informace o uložení dokumentu nebude veřejná, dostupnost dokumentu jen na zvláštní přihlášení

Citace a recenze v ASEP Citace i recenze se zapisují přes klienta ARL (přístup má zpracovatel, zapisovat je tedy může pouze on) Zapisují se do pole 971, podpole i, citace dokumentu se zapíše podle normy ISO 690 Citace a recenze je možné zapisovat k různým typům dokumentů - kniha, kapitola, článek apod.

IPAC – zobrazení citací a recenzí Po zápisu se citace a recenze zobrazí v online katalogu v těchto formátech: Zkrácený s citacemi Bez záhlaví a návaznosti s citacemi

Příklad: Výsledek v IPAC a recenze Trvalý link na tento záznam:

Plné texty recenzí Pokud jsou přidány plné texty recenzí, zobrazí se u příslušných záznamů. Doporučujeme zvolit vhodný název souboru, který umožní jasnou identifikaci jednotlivých plných textů, odlišení jednotlivých recenzí a plného textu původního dokumentu. Plný text může přidávat zpracovatel nebo autor, pokud má vlastní přihlášení. Trvalý link na tento záznam:

Výsledek v IPAC recenze i citace Počet přidaných recenzí, citací, ani plných textů není omezen

• Rozlišení citací a recenzí ještě nemá konečné řešení – zatím navrhujeme uvádět před citací text RECENZE:, příp. CITACE: (V online katalogu text Citováno: může být upraven). • Plné texty je možné vložit jako veřejně přístupné, veřejně nepřístupné, nebo pouze do archivu (potom je informace o tom, že u záznamu je plný text přístupná pouze po přihlášení). • Hodnotitelům by bylo přiděleno přístupové jméno a heslo. • Zobrazení v Analytikách ASEP je potřeba ještě nadefinovat a doplnit, pokud o ně bude zájem.

Citace z WOS v ASEP příklad

Citace z WOS/SCOPUS do ASEP návod: vyhledáme záznam, ke kterému chceme importovat citace 2.Otevřeme záznam k editaci 3.Vložíme pole 971$x, klikneme na odkaz na rejstřík, 4.Vybereme externí bázi citací (WOS – cav_wos, SCOPUS – cav_scopus 5.Klikneme na ikonku Lupy u pole Citace 6.Vybereme citaci/citace, poklikáním přesuneme do dolní části vlevo, tlačítkem OK dotáhneme do záznamu 7.Uložíme záznam

Postup Vyhledáme záznam, pomocí + vložíme pole 971, podpole x, kde je šipka jako vstup do rejstříku Ujistíme se, že máme ve Správci připojení báze cav_wos cav_scopus cav_woscit

Báze cav_wos Tagovaný formát Fráze Kliknout na Citace

5 citací

Poklikáním na jednotlivé citace je přesuneme dolů Klikneme na OK Všechny citace se vloží do záznamu

Citace jsou v opakovatelném poli 971