STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH Mirek Topolánek Předseda vlády ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Fiskální udržitelnost - definice a indikátory
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Nástroj změny v místním prostředí
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Nejvyšší čas pro snižování deficitu veřejných rozpočtů! Mirek Topolánek předseda vlády ČR.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Jak dál ve financování činnosti Vysokoškolského odborového svazu? Návrh reformy pro současnost a budoucnost.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Státní rozpočet,
Soustava veřejných rozpočtů II.
XII. Celostátní finanční konference Svaz měst a obcí ČR POKLES EKONOMIKY A DOPAD NA HOSPODAŘENÍ OBCÍ Pavel Bém Primátor hl. m. Prahy
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Reforma veřejných financí v kontextu vstupu ČR do měnové unie Žofín – 10. května 2007 Miroslav Kalousek ministr financí.
Téma 4 Fiskální politika
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
8. Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
5. FISKÁLNÍ POLITIKA. Historie vývoje podílu vládních výdajů na HDP (%) Zdroj: Tanzi-Schuknecht (2000) Francie 17,027,629,034,646,149,855,0.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Soustava veřejných rozpočtů. Osnova kurzu 1.Veřejné rozpočty v ČR 2.Státní rozpočet a rozpočtový proces 3.Střednědobé rozpočtování 4.Územní rozpočty 5.Podmíněné.
Základy veřejných financí
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Reforma veřejných financí 2007 – 2010 Reformní kroky realizované k dosažení stanovených deficitů veřejných rozpočtů.
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Soustava veřejných rozpočtů
Hospodaření obcí v roce 2016
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ PŘÍJMY.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Příjmy a výdaje SR.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Úvod do finanční vědy a financí
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Úvod do finanční vědy a financí
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová a fiskální politika
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH Mirek Topolánek Předseda vlády ČR

•Trvale deficitní hospodaření Stav veřejných financí – vládní deficit

•Situace se nelepší navzdory působení přechodných příznivých faktorů: –ekonomický vzestup, –využívání mimořádných příjmů, –krátkodobé úspory a převody do rezervních fondů, –útlum nákladů spojených s transformací ekonomiky a stabilizací bankovního sektoru. •Po jejich nevyhnutelnému odeznění hrozí další nárůst deficitu v důsledku neudržitelných výdajových tendencí.

•Hlavní příčinou jsou neudržitelné trendy v oblasti běžných, zejména mandatorních výdajů. •Bez reforem je už v roce 2009 nárok na mandatorní výdaje větší než příjmy. Stav veřejných financí – struktura výdajů

•Hlavní příčinou jsou neudržitelné trendy v oblasti běžných, zejména mandatorních výdajů. •Bez reforem jsou v roce 2013 výdaje naplněny pouze mandatorními výdaji. Stav veřejných financí – struktura výdajů

•Bez reformy dojde k úplnému vytěsnění diskrečních prostředků státního rozpočtu (investice, podpora vědy a výzkumu,...). •Již tak neudržitelný trend mandatorních výdajů dále prohloubily předvolební sociální balíčky. •Tento vývoj neúnosně zužuje prostor pro vládní politiku a financování výdajových priorit.

•Deficitní hospodaření vede k soustavnému nárůstu vládního dluhu. * Dluh celého sektoru vlády – SR, místní rozpočty, zdrav. pojišťovny a další Stav veřejných financí – vládní dluh* („maastrichtský“)

Stav veřejných financí – vládní dluh •Vládní dluh rychle narůstá, přestože –k financováni deficitů jsou využívány privatizační příjmy, –zatím přetrvávají velice nízké úrokové sazby, –HDP roste rekordními tempy. •Využívání privatizačních příjmů opticky zpomaluje dynamiku zadlužení, ovšem na úkor poklesu čistého jmění vládního sektoru. •Bez reformy nadále poroste veřejné zadlužení

Stav veřejných financí – dlouhodobá udržitelnost •Bez reforem systémů důchodového zabezpečení a zdravotnictví jsou veřejné finance dlouhodobě neudržitelné.

Stav veřejných financí – závazky vůči EU •Vládní deficit pod úrovní 3 % HDP a směřování k dlouhodobě udržitelnému stavu veřejných financí, •ČR dosud tento závazek porušuje, •bez provedení reforem nebude schopna jej dodržet ani v budoucnosti, •riziko vážné ztráty kredibility a sankcí ze strany EU.

Makroekonomický rámec •Česká ekonomika prochází mimořádně příznivým obdobím, •ekonomický růst dosahuje rekordních temp v podmínkách mírné inflace, poklesu nezaměstnanosti a snižování vnější nerovnováhy.

Makroekonomický rámec •Stav veřejných financí je nejvážnějším makroekonomickým rizikem, •veřejné finance hospodaří i na vrcholu ekonomického cyklu s nadměrným deficitem, •příznivé časy byly dosud promarněny, •proto je nutné využít zbytku ekonomického vzestupu a neprodleně zahájit reformní opatření.

Cíle reformy 1.Snížit vládní deficit a zastavit nárůst vládního dluhu Fiskální cíle-3,0%-2,6%-2,3% 2.Zvrátit neudržitelné trendy vládních výdajů a posílit jejich efektivnost. 3.Plošně snížit daňové zatížení, omezit administrativní zátěž a daňové distorze zjednodušením daňového systému. 4.Reformovat důchodový systém a zdravotnictví.

Cíle reformy 5.Na základě ozdravení veřejných financí dosáhnout toho, aby státní rozpočet nebyl brzdou úspěšného ekonomického rozvoje, ale naopak jeho oporou pomocí vhodného nastavení daňových sazeb. 6.Podporovat rodiny s dětmi. 7.Přistupovat sociálně citlivým způsobem k ekonomicky neaktivní populaci (důchodci, studující, zdravotně postižení). 8.Dodržovat závazky vůči Evropské unii, maximálně využít prostředky z fondů Evropské unie.

Základní principy reformy •Vycházejí z programového prohlášení vlády. •Základní myšlenky reformy: –posílit adresnost sociálního systému, zvýšit efektivnost ostatních veřejných výdajů a snížit míru zásahů státu do ekonomiky, –takto uspořené prostředky využít na plošné snížení daňové zátěže. •Těžiště na výdajové straně veřejných rozpočtů, zejména v oblasti mandatorních výdajů.

Základní principy reformy 3.Postupné snížení daňové zátěže a zjednodušení daňového systému. 4.Řešení dlouhodobých fiskálních tlaků prostřednictvím reformy důchodového systému a zdravotnictví. 5.Dodržování fiskálních pravidel – režim fiskálního cílení a střednědobé výdajové rámce.

Závěry •Situace veřejných financí je neudržitelná a představuje zásadní celospolečenské riziko. •Je nutné neprodleně začít využívat současné ekonomicky příznivé období. •Pro zlepšení situace je nevyhnutelné reformovat jak výdajovou stranu, tak příjmovou stranu bilance veřejných rozpočtů.

Aktualizovaný střednědobý výhled příjmů a výdajů státního rozpočtu schválený v roce 2006 Metodika fiskálního cílení ukazatel schválený výhled autonomní změny návrhschválený výhled autonomní změny návrh Příjmy927,9-6,5921,4971,9-15,5956,4 Výdaje1 034,11,31 035,41 076, 3-6,31 070,0 Deficit-106,2-7,8-114,0-104,4-9,2-113,6

Závěr k aktualizovanému střednědobému výhledu z roku 2006 : 1.Aktualizovaný výhled neodpovídá navrženým fiskálním cílům vlády ve snižování salda veřejných rozpočtů ,0%-3,7%-3,0% 2.Je třeba přijmout opatření ke snížení deficitu státního rozpočtu v roce: 2008 o 37,7 mld. Kč 2009 o 40,8 mld. Kč 2010 o 29,6 mld. Kč

Opatření v oblasti odměňování •Nominální nárůst prostředků na platy v rozpočtové sféře maximálně ve výši 1,5% v letech 2008 – Vyšší růst bude nutno zajistit pouze interními racionalizačními opatřeními. •Zmrazení platů ústavních činitelů, soudců a státních zástupců a dalších zaměstnanců a funkcionářů v letech 2008 – 2010 na úrovni roku 2007.

Podíl salda SR, SF a VR na HDP v % aktualizovaný výhled z roku 2006

Reformní kroky v letech 2008 až 2010 •Návrhy změn právních předpisů v oblasti sociální •Návrhy změn právních předpisů v daňové oblasti