Substantiva – skloňování feminin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Přídavná jména (adjektiva)
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0116 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
NEPRAVIDELNOSTI VE SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU STŘEDNÍHO
Číslo v digitálním archivu školy
61.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor žena
Číslo v digitálním archivu školy
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0103 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Substantiva - rod Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0104 Název sady:
Vzory podstatných jmen
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_509_Podstatná jména rodu ženského AUTOR: Mgr. Michaela Rychnovská.
Český jazyk Vzor kost Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice
SLOVA CIZÍHO PŮVODU jejich skloňování Slova přejatá
Gramatika Podstatná jména II
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Podstatná jména rodu ženského
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU ŽENSKÉHO
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0112 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Pravopis i/í, y/ý v koncovkách přídavných jmen
PODSTATNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0107 Název sady:
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Podstatná jména rodu ženského
64.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor kost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
63.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor píseň
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0110 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0113 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0118 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Slovesa (verba) Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Název sady:
NEPRAVIDELNOSTI VE SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0105 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk 4. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Podstatná jména-rod ženský Autor Mgr.
VY_12_INOVACE_ČT4.09/2 Autor: Tereza Zástřešková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
ŽENA RŮŽE PÍSEŇ KOST Určujeme: ROD ČÍSLO PÁD VZOR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_01_JMÉNA,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
ŽENA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Činátlová Číslo
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Digitální učební materiál
Skloňování podstatných jmen
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_17 _Vzory podstatných jmen rodu ženského, žena, růže Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4., 5. ročník Šablona.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Zájmena II VY_32_INOVACE_03-09 Ročník: Vzdělávací oblast:
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_28_ČJ4
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_03
Podstatná jména rodu ženského pracovní list
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Procvičování skloňování podstatných jmen rodu ženského
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Transkript prezentace:

Substantiva – skloňování feminin Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0106 Název sady: Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Téma: Substantiva – skloňování feminin Jméno autora: Kateřina Halaštová Vytvořeno dne: 14.4.2013 Metodický popis – anotace: Prezentace procvičuje zařazování slov k jednotlivým vzorům rodu ženského, upozorňuje na zvláštnosti skloňování. Závěr prezentace je určen k procvičení poznatků.

Skloňování feminin Pokud je podstatné jméno rodu ženského v 1.p.j.č. zakončené koncovkou –a, skloňujeme jej podle vzoru ……………………….. Pokud je podstatné jméno rodu ženského v 1.p.j.č. zakončené koncovkou –e, skloňujeme jej podle vzoru ……………………….. Pokud je podstatné jméno rodu ženského v 1.p.j.č. bez koncovky, rozlišuje se podle tvaru ve 2.p.j.č.: Pokud je 2.p.j.č. zakončen koncovkou –e (-ě), skloňujeme slovo podle vzoru ……………………. Pokud je 2.p.j.č. zakončen koncovkou – i, skloňujeme slovo podle vzoru ………………..

Vzor žena Tvrdý vzor žena má ve všech koncovkách –y, kromě – ami v 7. pádě množného čísla (s ženami, s dcerami, s husami…) U některých slov se v některých pádech při skloňování krátí kmenová samohláska (př. jáma – bez jam, díra – bez děr, vrána – bez vran…) Zvláštnosti ve skloňování vykazují slova: Husa – 2. pád množného čísla………………………i …………………….. Dcera – 3. a 6. pád jednotného čísla ……………………………

Vzor růže U některých slov se v některých pádech při skloňování krátí kmenová samohláska (př. práce – bez prací, plíce – bez plic…) Slova domácí zakončená koncovkou – ice nemají ve 2.pádě množného čísla koncovku (bez ulic, kytic, silnic, lavic…) Slova přejatá zakončená koncovkou – ice mají ve 2. pádě dva tvary (bez edic i edicí, kompozic i kompozicí…) Podstatné jméno ovce a slova zakončená – yně mají ve 2.pádě množného čísla dva tvary: bez ovec i ovcí, bez jeskyň i jeskyní, bez kuchyň i kuchyní

Vzor píseň Některá jména zakončená na –ť, -ď (př. čtvrť, huť, pouť, loď, trať…) a některá další jména (př. nit, ocel, žluč…) kolísají mezi vzory píseň a kost (tzn. v některých pádech mají dvojí koncovku, ve zbývajících se skloňují jen podle vzoru píseň) 2.p.j.č. bez čtvrtě i bez čtvrti, bez hutě i bez huti, bez nitě i bez niti 1.p.mn.č. čtvrtě i čtvrti, hutě i huti, nitě i niti 4.p.mn.č. čtvrtě i čtvrti, hutě i huti, nitě i niti

Vzor kost Podle tohoto vzoru se skloňují slova zakončená –ost (-est, -st) a další slova, např. věc, řeč, obuv Slova moc (nemoc, pomoc, velmoc…), lest, mast, past, pelest, pěst, plst, propust mají ve 3. a 6.p.mn.č. i tvary podle vzoru píseň (mastem i mastím, o mastech i o mastích) Slova noc, mysl, sůl, otep, step, směs, ves, myš, smrt chuť, odpověď, lež mají v 3. a 6.p.mn.č., příp. i 7.p.mn.č. tvary jen podle vzoru píseň

Cvičení 1 Určit vzor jednotlivých slov: Step, ostýchavost, chvíle, koupel, dělnice, mast, společnost, tráva, košile, řeč, sůl, vesnice, míle, nit, stať, radost, Čáslav, závrať, průvodčí, ruka, dlaň, lež, velmoc, kytice, mládež, labuť

Cvičení 2 Uvést do správného tvaru podstatná jména v závorkách: Moře křižovaly nákladní (loď). Odjel do (Čáslav).Čína se symbolicky zapsala mezi největší námořní (velmoc). Jak to chodí za (zeď) Vatikánu? Za (ves) začínala turistická stezka. Vyžehlil si svou svatební (košile). Krásnými (chvíle) pro něj byly dny strávené s vnoučaty. Moderní medicína úspěšně bojuje proti mnohým (nemoc). Kdybys měla, má panenko, sto (ovce). Bez (police) s knihami vypadá jeho pokoj neútulně. Nedaleko mohutných (lípa) stojí rozviklaná lavička. V (konev) stála odstává voda. Koupila si různobarevné (nit). V (past) umístěných na myši zůstaly návnady nedotčeny. „Chce moje (pravomoc),“ stěžuje si nahlas.

Cvičení 3 Podle kterého vzoru se skloňuje podstatné jméno lidičky? Doplňte: Lidičky se shromáždil- na náměstí. Byl- pozván- lidičky z celé ulice.

Použitá literatura MARTINEC, Ivo; TUŠKOVÁ, Jana Marie; ZIMOVÁ, Ludmila. Mluvnice – učebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň: Fraus, 2009. KOSTEČKA, Jiří. Český jazyk pro 2. ročník gymnázií. Praha: SPN, 2002. SOCHROVÁ, Marie. Cvičení z českého jazyka v kostce. Praha: Fragment, 2008. HAVRÁNEK, Bohuslav; JEDLIČKA, Alois. Stručná mluvnice česká. Praha: Fortuna, 1996. MELICHAR, Jiří; STYBLÍK, Vlastimil. Český jazyk – Přehled učiva základní školy. Praha: Fortuna, 2000.