Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"— Transkript prezentace:

1 Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_32_INOVACE_06_ČJ_Podstatná jména_kuře Téma Číslo projektu Anotace ČJ 4 – Podstatná jména - skloňování CZ.1.07/1.4.00/ Žáci se seznámí se skloňováním vzoru kuře. Procvičí si skloňování na příkladech. Vysvětlení pojmu kuře, mezipředmětové vztahy Rozvoj logického a tvořivého myšlení. Využívání animace.

2 PODSTATNÁ JMÉNA kuře Ten, ta, to

3 VZORY podstatných jmen
kuře Mužský rod pán hrad muž stroj Dnes si probereme vzor Ženský rod žena růže píseň kost Střední rod město moře kuře stavení

4 Střední rod – vzor kuře Podle vzoru KUŘE se skloňují podstatná jména rodu středního, která končí v 1. p. č. j. samohláskou –e nebo –ě a ve 2. p. č. j. koncovkou –ete nebo ěte.

5 Zkusíme společně vyskloňovat slovo mládě.
Střední rod – kuře Jednotné číslo 1. pád – kdo? co? kuře mládě --- 2. pád – koho? čeho? kuřete (bez) mláděte 3. pád – komu? čemu? (k) kuřeti mláděti kuře 4. pád – koho? co? (pro) mládě 5. pád – oslovujeme, voláme --- kuře! mládě! kuřeti (o) mláděti 6. pád – (o) kom? (o) čem? mládětem kuřetem Kliknutím na sluníčko se dostaneme opět na stránku s obrázky (úkoly) – když se dostaneme na tuto stránku jako k nápovědě při řešení příkladů. Jinak nejdříve opakujeme pády, potom skloňujeme. (s) 7. pád – kým? čím? Zkusíme společně vyskloňovat slovo mládě.

6 Najděte podstatná jména, která se skloňují podle vzoru kuře, a vyskloňujte je společně v jednotném čísle. koště ohniště štěně nebe maminka poupě Kliknutím na hvězdičku se dostaneme k nápovědě – stránku s přehledem skloňování v jednotném čísle. Obrázky se objevují postupně. Žáci určují, jestli je skloňují podle vzoru město, v případě, že ne, obrázek zase zmizí. V kladném případě žáci skloňují. Je možnost užít nápovědu (hvězdička). Odůvodněte svůj výběr.

7 Množné číslo Střední rod – kuře 1. pád – kdo? co? kuřata mláďata
--- 2. pád – koho? čeho? kuřat mláďat (bez) 3. pád – komu? čemu? mláďatům (k, ke) kuřatům kuřata mláďata 4. pád – koho? co? (pro) 5. pád – oslovujeme, voláme --- kuřata! mláďata! kuřatech (o) mláďatech 6. pád – (o) kom? (o) čem? kuřaty Kliknutím na sluníčko se dostaneme opět na stránku s obrázky (úkoly). (s, se) mláďaty 7. pád – kým? čím? Zkusíme teď společně vyskloňovat slovo mláďata (mn. č.). Koncovky jsou stejné.

8 Vyskloňujte společně podstatná jména podle vzoru kuře v množném čísle.
poupě štěně koště Klepnutím na hvězdičku se dostaneme k nápovědě – skloňování podstatných jmen v množném čísle. Vyberte si jedno z těchto podstatných jmen a vyskloňujte ho za domácí úkol v jednotném I množném čísle.

9 SHRNUTÍ: Podle vzoru kuře
se skloňují podstatná jména rodu středního zakončená v 1. p. č. j. samohláskou –e nebo –ě a ve 2. p. č. j. koncovkou –ete nebo -ěte. Při hledání vzoru nejdříve vždy určíme rod a potom se podíváme na zakončení v 1. a 2. pádě j. č.

10 Doplňte uvedené tvary podstatných jmen
3. p. č. j. Ke komu, čemu? 1. p. č. mn. Kdo, co? 7. p. č. mn. S kým, čím? štěně štěněti štěňata štěňaty páže pážeti pážata pážaty jehně jehněti jehňata jehňaty koště koštěti košťata košťaty zvíře zvířeti zvířata zvířaty kotě kotěti koťata koťaty Odkrýváme řešení po řádcích.

11 Víte…? kuře Kuře je mládě kura domácího – slepice a kohouta.
Od kdy je možné slyšet pípání kuřátek? Pípání je možné slyšet už den před vylíhnutím z vajíčka. Za jak dlouho se vylíhnou kuřátka z vajec? Jak dlouho učí slepice kuřátka správnému chování? A pak některá kuřátka zabijeme a sníme… Slepice na vejcích sedí 3 týdny, pak se kuřátka začnou líhnout. 6 – 7 týdnů kuře

12 Zdroje: učebnice: ČECHURA, Rudolf. Český jazyk 4
Zdroje: učebnice: ČECHURA, Rudolf. Český jazyk 4. Praha: Alter, 1996, ISBN inetrnet obrázky:


Stáhnout ppt "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"

Podobné prezentace


Reklamy Google