Název projektu: Škola a sport Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1395 Název projektu: Škola a sport VY_32_INOVACE_170 Autor DUM: Ing. Alice Ernestová Období, kdy byl materiál vytvořen: 2012/2013 Ročník, pro který je materiál vytvořen: 9. ročník Vzdělávací oblast, obor, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, chemie Přírodní látky Kvašení Anotace-metodický list: powerpointová prezentace Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá Autorskému zákonu.
KVAŠENÍ
Definice kvašení Přeměna látek za účasti enzymů mikroorganismů Procesy v potravinářství: kvašení piva, vína, těsta 3
Eduard Buchner německý chemik v r. 1907 získal Nobelovu cenu za objev: Ke kvašení není třeba živých mikroorganismů, ale stačí jejich enzymy Zymologie – věda, která zkoumá kvašení http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/1907/buchner.jpg
Podmínky kvašení za účasti kyslíku – aerobní proces bez účasti kyslíku – anaerobní proces 4
Druhy kvašení alkoholové octové mléčné máselné 5
1. alkoholové kvašení bez přístupu kyslíku sacharid → etanol + CO2 požití při výrobě potravin: chléb, kynuté knedlíky, buchty,koláče pekařské výrobky nápojů: víno, pálenky, pivo, kvašené mošty 6
2. Octové kvašení za přístupu vzduchu alkohol → kyselina octová + CO2 produkty: lihový ocet ovocné octy - jablečný ocet bylinkové octy – estragonový 7
3. Mléčné kvašení za nepřístupu vzduchu sacharid → kyselina mléčná + CO2 použití: kvašené okurky kysané zelí 8 sýry jogurty, kysaná smetana, kefír, podmáslí siláž – zelená píce
4. Máslové kvašení za nepřístupu vzduchu kyselina mléčná → kyselina máselná + CO2 produkty: olomoucké tvarůžky 9 zrající sýry žluklé máslo
Úkol 1 Zapiš chemickou rovnici alkoholového kvašení. Vypiš nápoje vzniklé alkoholovým kvašením. Vypiš potraviny vzniklé alkoholovým kvašením. Které kvašení probíhá bez přístupu kyslíku.
Úkol 2 Vypiš produkty kvašení: mléčného octového máselného
Zdroje Obr. 1 http://vinarstvi-prochazka.cz/images/akt_158_burcak.jpg