Katedra optiky PřF UP v Olomouci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Advertisements

Optické klamy a teorie barevného vidění
Optické klamy profesora Lahvičky.
Optické vlastnosti oka
Smyslová ústrojí Funkce:
Optické vlastnosti oka
Světelné jevy Optika II..
Optické vlastnosti oka
Oko jako optická soustava, optické přístroje
Zpracování senzorického materiálu a zrakové klamy
19. Zobrazování optickými soustavami
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Barevné vidění.
OKO A VIDĚNÍ Stavba a optická soustava oka Mechanismus vzniku obrazu
Anatomie a fyziologie oka II.
OPTICKÉ KLAMY.
OPTIKA.
OKO.
ŽLUTÁ SKVRNA.
Zrakové klamy ŠKEBLOŇ 2009.
Nervová soustava- receptory
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Oko spojná optická soustava obraz komorová tekutina oční čočka sklivec
Anatomie a fyziologie oka III.
Oko Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_344. Oko párový orgán umožňující vidění vnímá elektromagnetické záření o vlnové délce nm lidské.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Tato prezentace byla vytvořena
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vliv osvětlení a jasu na člověka
STAVBA OKA.
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Lidské Oko Michal Davídek X33BMI.
Oko.
Zrak Úkon vidění.
Optické vlastnosti oka
Co je kognitivní psychologie?
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
Jak nás oko klame a proč vidíme barevně RNDr. Jitka Prokšová,Ph.D. KOF FPE ZČU Plzeň přednáška pro FPV 2010/11.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Optické vlastnosti oka TÉMATICKÝ CELEK:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Optika - část fyziky zabývající se světlem. Vlastnosti světla Světlo je elektromagnetické vlnění. Šíří se v každém prostředí. Od zdroje se šíří přímočaře.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
Ústrojí zrakové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_03_ÚSTORJÍ.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
Smyslová ústrojí Funkce:
Z očí do očí.
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Oko a vidění Mirek Kubera.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
vnímání velikosti a prostoru zpracování zrakové informace v mozku
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Lidské oko Optické čočky Název školy
Zrak a optické klamy.
Co je kognitivní psychologie?
Název projektu: Škola a sport
Smyslové orgány - OKO Obr. 1
Lidské oko
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Katedra optiky PřF UP v Olomouci Zrakové klamy František Pluháček Katedra optiky PřF UP v Olomouci

Zrakový klam = nesouhlas zrakového vjemu a pozorované skutečnosti Na vzniku zrakových klamů se podílí: anatomická a funkční stavba oka psychologické pochody v mozkové kůře

Vznik zrakového vjemu Optická soustava oka Sítnice Mozek 380 až 760 nm (optické zobrazení) rohovky čočka komorová voda, sklivec Sítnice (detekce) tyčinky – čb noční vidění čípky – barevné denní vidění Mozek (zpracování, vznik vjemu) zrakové centrum – týlní lalok na vzniku výsledného vjemu se podílí celý mozek

Sítnice slepá skvrna žlutá skvrna

Entoptické fenomény Létající mušky Difrakční obrazce Purkyňova figura Tmavé tečky či nitky viditelné při pohledu na monotónní světlou plochu Způsobeny drobnými zákaly ve sklivci – pozůstatky po vývoji oka Difrakční obrazce Kruhy kolem světel Způsobeny difrakcí (ohybem) světla na strukturách oka (rohovka, čočka) Purkyňova figura Plastický obraz cév vlastního očního pozadí, viditelný při osvětlení oka z nezvyklého úhlu (zešikma přes rohovku, přes skléru) Způsoben jednak osvícením světlocitlivých buněk sítnice, které jsou obvykle zastíněny cévami a adaptovány na tmu, jednak zastíněním sousedních buněk

Demonstrace některých optických vad oka Otvorová vada Paraxiální a neparaxiální paprsky mají odlišná ohniska Fparaxiální Fneparaxiální Vjem hrany v dálce se při zaclonění zornice zespodu posune směrem nahoru.

Demonstrace některých optických vad oka Barevná vada Různé vlnové délky (barvy) mají různá ohniska Fčervená Fzelená 0,25 D 0,25 D

E O H P N F K E N L V E V O T D V L N E K D A O F R

Strukturace vizuálního pole Dílčí části zrakového vjemu jsou na základě zkušenosti uváděny do souvislostí, seskupovány. Principy organizace vnímání zákon blízkosti zákon stejnosti zákon uzavřenosti Jako celek se jeví podněty, které jsou si blíže. Jako dílčí celek se jeví seskupení stejných prvků. Jako celek se jeví to, co je ohraničeno konturami.

Principy organizace vnímání zákon společného osudu zákon zkušenosti zákon úplnosti Jako celek se jeví prvky, které mají společný „osud“. Prvky jsou seskupeny do celku na základě předešlé zkušenosti. Neúplné, neurčité tvary jsou vnímány jako úplné, určité; nedokončené, naznačené tvary jsou doplňovány do smysluplných celků.

Figura a pozadí Strukturací vizuálního pole vzniká rozčleněný obraz: figura: jeví se jako ohraničený určitý tvar, vystupuje, má vyšší ostrost pozadí: jeví se neohraničené, souvisle se rozprostírající za figurou, ustupuje reverzibilní figura – obrazce s dvojím výkladem (záměna figury a pozadí)

Mozek se snaží obrazce vnímat jako smysluplné celky. Kaniszův trojúhelník Vidíte kostku? Trojúhelník ohraničený tmavými výsečemi je vnímán jako figura v popředí, trojúhelník ohraničený ostrými úhly je vnímán v rámci pozadí jako tmavší.

Dělení zrakových klamů Fyziologické klamy založené na fyziologických jevech - iradiaci, kontrastu a následných obrazech Geometrické klamy založené na zkresleném vnímání geometrických vlastností obrazců Perspektivní klamy založené na zkušenosti s perspektivou (vzdálenější objekty se jeví menší) Psychologické klamy vznikající při pozorování rovinných předloh, které mají představovat průmět trojrozměrného prostoru a kterým tuto prostorovou povahu vědomě či mimovolně přisuzujeme

Fyziologické klamy Iradiace – zdánlivé zvětšení světlé plochy na tmavém pozadí Vysvětlení: při podráždění (osvětlení) světlocitlivé buňky dochází k částečnému přenosu vzruchu i na sousední (byť neosvětlené) světlocitlivé buňky.

Lmax Lmin Fyziologické klamy Kontrast Vnímání jasu závisí nejen na jasu pozorované plochy, ale i na jasu jejího okolí, tj. na kontrastu.

Mají políčka A a B stejnou nebo odlišnou barvu?

Fyziologické klamy Následné obrazy projev aktivity sítnice po skončení podráždění délka podráždění krátkodobé – následné obrazy v původních barvách (setrvačnost sítnice) dlouhodobé – následné obrazy v doplňkových barvách (adaptace)

Ahoj! Ahoj! Ahoj! Ahoj! Ahoj! Ahoj! Fyziologické klamy Barevný kontrast Ahoj! Ahoj! Ahoj! Ahoj! Ahoj! Ahoj! Červené, oranžové, žluté „vystupují“ z obrazu, modrá „ustupuje“ do pozadí. Žlutá působí odstředivě (zdánlivě překračuje hranice plochy, kterou je vymezena), modrá působí dostředivě.

Fyziologické klamy Kombinované V průsečících, na které nefixujeme, jsou vnímány tmavé skvrny. Je způsoben vlivem kontrastu, iradiace a bezděčných očních pohybů.

Geometrické klamy Změny tvaru, zakřivení

Geometrické klamy Změny délky, velikosti

Geometrické klamy Kontrast velikostí

Geometrické klamy Asimilace (začlenění jednoho objektu do druhého)

Perspektivní klamy Perspektiva – vzdálenější předměty se jeví menší

Perspektivní klamy Perspektiva – vzdálenější předměty se jeví menší

Psychologické klamy

Děkuji za pozornost