Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OPTICKÉ KLAMY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OPTICKÉ KLAMY."— Transkript prezentace:

1 OPTICKÉ KLAMY

2 Jak klam vzniká? Optický klam vzniká v souvislosti s rozporným vjemem skutečnosti či s její nesprávnou zrakovou interpretací. Ten můžeme v nejširším pojetí chápat jako prakticky každou rozdílnost mezi předmětem a vjemem jeho obrazu, které se vytváří optickou soustavou oka a je dále zpracován vyšší nervovou činností. Jednotlivé vlastnosti pozorovaného objektu můžeme měřit fyzikálními veličinami.. Například fotometrickými veličinami a jejich psychosenzorickými protějšky (jas - jasnost, činitel jasu - světelnost, …)

3 Rozdělení optických klamů
Rozdělení zrakových klamů není ostře vymezeno, přesto se pokusím zrakové klamy rozčlenit: * fyziologické * psychologické * geometrické

4 Fyziologické klamy jsou klamy, které souvisejí s iradiací – viz. obr 2 (světlá plocha na tmavém pozadí se zdá být větší než tmavá plocha na světlém pozadí ) a kontrastem. Význam kontrastu mohou demonstrovat obr. 1. Do této skupiny patří též Kaniszův trojúhelník a křižovatkový klam – viz. Obr 3. Mezi ty složitější patří klamy s barevným kontrastem – viz. obr. 4

5 Obr. 1 Obr. 2 Obr.3

6 Obr. 4

7 Geometrické klamy Mezi geometrické optické klamy patří ty, které jsou založeny na jejich geometrických vlastnostech..

8 Analogické Paggendorfův klam
(Díky krůžnicím se nám zdají strany čtverce deformované, ale opak je pravdou..) Paggendorfův klam (Přímka protínající dvě rovnoběžky vypadá posunutá, že?)              

9 (Osoba vzadu se nám zdá být nevětší, ale všecny jsou stejně velké)
Tento obrázek představuje přechod mezi psychologickými a geometrickými klamy – klamy Perspektivní (Osoba vzadu se nám zdá být nevětší, ale všecny jsou stejně velké)

10 Psychologické klamy Tyto klamy se převážně projevují při pozorování rovinných obrázků, které svou konfigurací mají vyjadřovat průmět trojrozměrného tělesa a jimž tuto prostorovou povahu přisuzujeme. Jedná se o skupinu klamů, které se označují jako obrazová inverze.

11 Schoderovo schodiště je typickým úkazem psycholog. Klamů
(můžeme objekt pozorovat stejně tak zezdola jako shora)

12 Zajímavé psychologické klamy jsou kresby, které se snažíme interpretovat jako trojrozměrné předměty a přitom zjišťujeme, že takové předměty nemohou existovat.

13 Praktické využití optických klamů
Optické klamy neslouží pouze jako atrakce k pobavení lidí, používají se všude tam, kde má být dosaženo určitého definovaného optického působení - malířství, architektura, sochařství, návrhářství, fotografie, oční optika. Tyto jevy studují oftalmologové a fyziologové, protože některé ze zrakových klamů mohou být indikátorem zrakových poruch. Někdy za příčinu optických klamů pokládá nedokonalost optické soustavy lidského oka.

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26 Vypracovala: Stehlíková Jana, VII.A


Stáhnout ppt "OPTICKÉ KLAMY."

Podobné prezentace


Reklamy Google