VLASTNOSTI NEROSTŮ 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Poznávačka obratlovců
Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Opakování biologie člověka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Mineralogický systém.
ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ZKOUMÁNÍ PŘÍRODY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
Krevní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
STAVBA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Opakování učiva o nerostech I. část
Testík znalostí z mineralogie
MINERALOGIE Fotografie minerálů.
Název Minerály Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Horniny versus nerosty
Vlastnosti tónů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Odehnalová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Vývin člověka po narození Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Názvosloví - opakování II.
Vzorce - opakování I..
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Základy mineralogie a petrologie
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ MINERÁLY
Optické vlastnosti minerálů
ZEMĚ VE VESMÍRU 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Minerály Prvky nekovové Uhlík C – dvě podoby.
Šablony GEOLOGIE 8. Fyzikální vlastnosti nerostů
Nerosty Markéta Smetanová
Chemické vlastnosti nerostů
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 10
Škola:. Základní škola Kladruby
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Vývin člověka po narození 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
nejdůležitější minerály
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
Příklady dědičnosti u člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
MINERÁLY A HORNINY 9. ROČNÍK.
Chemické vlastnosti nerostů závisí na chemickém složení a krystalové struktuře slouží k určování a technické praxi Odolnost vůči vodě ve vodě rozpustné.
Škola:. Základní škola Kladruby
Kostra člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Hustota Který nerost má větší hustotu? diamant, nebo tuha
Př_135_Mineralogie_Využití nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Stavba Země zemská kůra (Si, Al, Mg) zemský plášť (Cr, Fe, Si, Mg) část pevná, část polotekutá zemské jádro (Ni, Fe) část žhavá, tekutá Litosféra – pevná.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
MINERÁLY základní stavební jednotky neživé přírody dají se vyjádřit chemickým vzorcem (prvky, sloučeniny) z minerálů jsou složeny horniny většinou vytváří.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1802_Přehled_nerostů_II._ sulfidy_oxidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Nerosty (obecný úvod) Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_02_Risk minerály SADA 3: PŘÍRODOPIS.
Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.
3)Sulfidy a 4)oxidy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Atlas minerálů.
Vy_52_Inovace_B63_Opakování minerály
Poznávání nerostů.
část pevná, část polotekutá
MINERALOGIE.
Třídění podle chemického složení
FOTOSOUTĚŽ - HOUBY PŘED OBJEKTIVEM
Transkript prezentace:

VLASTNOSTI NEROSTŮ 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

g) ELEKTRICKÁ VODIVOST f) ŽÁRUVZDORNOST do jaké teploty odolává tepelným změnám g) ELEKTRICKÁ VODIVOST vodivý - nerosty kovového vzhledu nevodivý h) MAGNETICKÉ VLASTNOSTI magnetičnost (magnetit) i) LUMINISCENCE po zahřátí vyzařují světlo (fluorit) j) RADIOAKTIVITA RA záření - přítomnost RA prvků poločas rozpadu - stáří hornin a nerostů

Chemické vlastnosti a) ROZPUSTNOST ve vodě v kyselinách v hydroxidech

b) CHEMICKÉ SLOŽENÍ Prvky - Au, Pt, S Zlato Síra Obrázek 1 Obrázek 2

Sulfidy - pyrit FeS2, chalkopyrit CuFeS2, galenit PbS, sfalerit ZnS Obrázek 3 Obrázek 4

Halogenidy - sůl kamenná NaCl, fluorit CaF2 Obrázek 5

Oxidy - křemen SiO2 (křišťál, záhněda, růženín, ametyst, opál) magnetit Fe3O4, krevel Fe2O3 odrůdy křemene Růženin Křišťál Obrázek 7 Opál Obrázek 6 Obrázek 8

Záhněda Ametyst Obrázek 10 Pazourek Obrázek 11 Obrázek 9

magnetit, hematit Magnetit Hematit Obrázek 12 Obrázek 13

Uhličitany - vápenec CaCO3, magnezit MgCO3 Obrázek 15 Obrázek 14

Křemičitany - soli kyseliny křemičité, živce, slídy, granát [Mg3Al2(SiO4)3] Slída Pyrop - granát Obrázek 16 Obrázek 17

Dusičnany - ledek sodný Obrázek 18

Fosforečnany - apatit Obrázek 19

Sírany - sádrovec Obrázek 20

Nerosty organického původu - jantar, vosk Obrázek 21

Zdroje : na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Soufresicile2.jpg Obrázek 1 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons Obrázek 2 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Or_Venezuela.jpg Obrázek 3 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pyriteespagne.jpg Obrázek 4 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chalcopyrite_angleterre.jpg Obrázek 5 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Selpologne.jpg Obrázek 6 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Quartz_Br%C3%A9sil.jpg Obrázek 7 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:K%C5%99emen-r%C5%AF%C5%BEen%C3%ADn.PNG Obrázek 8 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Opal-black1.jpg Obrázek 9 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:USDA_Mineral_Smokey_Quartz_93v3949.jpg Obrázek 10 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Am%C3%A9thyste_sceptre_4_%28Madagascar%29.jpg Obrázek 11 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ALM_08_Dolch.jpg Obrázek 12 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Magnetite.jpg Obrázek 13 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mineral_Olixisto_GDFL101.jpg Obrázek 14 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pamukkale00.JPG Obrázek 15 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Magnesite.jpg Obrázek 16 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mica-muscovite.jpg Obrázek 17 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pirop,_Czechy.jpg Obrázek 18 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sodium_nitrite.jpg Obrázek 19 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Apatite_Canada.jpg Obrázek 20 [cit. 2011-23-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Gips_3_Maroko.jpg na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Amber.pendants.800pix.050203.jpg