Řízení o předběžné otázce © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁVO EVROPSKÉ UNIE 2 1. Úvodní seminář, metodika výuky,
Advertisements

Institucionální rámec EU © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Ochrana práv ve veřejné správě
15. Moc soudní a výklad práva
Úvod do předmětu Ius est ars boni et aequi. Právo je umění uplatňovat to, co je dobré a spravedlivé.. FEL ČVUT v Praze PRÁVO PRO PODNIKATELE II Mgr. František.
JUDr. Martina Burachovičová
Ochrana práv ve veřejné správě
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_8.
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
IFA Česká republika 1 International Fiscal Association, Česká republika Mezinárodní spolupráce v oblasti DPH a judikatura Nejvyššího správního soudu Václav.
Řízení před Soudním dvorem EU
Správní právo procesní
Řízení o předběžné otázce
Evropské správní soudnictví
JUDr. Martina Burachovičová
Česká republika před unijními soudy Martin Smolek, vládní zmocněnec pro zastupování ČR před ESD 26. května 2009.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Soudní dvůr EU Monika Matysová.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Teorie práva Základy práva
Občanské právo procesní
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
9. Realizace práva a jeho aplikace
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
Metody a formy realizace veřejné správy
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Evropské environmentální právo JUDr. Veronika Vlčková
Správní soudnictví Veřejná správa.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Ochrana lidských práv v EU
Evropské právo životního prostředí Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně.
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Realizace a aplikace práva Katedra práva.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Monika Matysová.  řízení o porušení povinnosti  žaloby na orgány EU:  a)řízení na neplatnost  b) řízení na nečinnost  náhrada škody  řízení o předběžné.
ŘÍZENÍ PŘED SOUDNÍ DVOREM PŘEHLED NEJVÝZNAČNĚJŠÍCH ŽALOB
Správní řád -vybrané instituty
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Prof. Dr. univ. Arsène Verny, M.E.S.  Existují 2 roviny evropského správního soudnictví:  evropský standard národního správního soudnictví – nezávazné.
SPRÁVNÍ ŘÁD V PODMÍNKÁCH POŽÁRNÍ OCHRANY JUDr. Leona Ošlejšková Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ČERVENÝ KOHOUT 2007, České Budějovice
Evropská ekonomická integrace podnikový pohled 4. seminář
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
MARTIN MATĚJEC Základy evropského práva Zima 2015.
Předběžná otázka ve světle judikatury Soudního dvora EU - Prof. Dr. univ. Arsène Verny, M.E.S.
Prof. Dr. univ. Arsène Verny, M.E.S. - Rizeni u soudniho dvora EU
Aspekty hromadné žaloby z pohledu evropského a mezinárodního práva a Prezentace možnosti zahájení rozhodčích řízení na základě bilaterálních dohod o vzájemné.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Žaloby k Soudnímu dvoru EU
Žaloby k Soudnímu dvoru EU
Řízení před soudy EU Prezentace 2015.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Ochrana lidských práv v EU
Záruky zákonnosti ve veřejné správě
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Dělá reklamu na léčiva jen výrobce nebo prodejce
Transkript prezentace:

Řízení o předběžné otázce © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D. Katedra ústavního a evropského práva PRÁVO EVROPSKÉ UNIE 2 Předběžná otázka Řízení o předběžné otázce 4. © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.

© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D. Předběžná otázka   Řízení o předběžné otázce (čl. 267 SFEU) spolupráce národních soudů a SDEU (Tribunál – čl. 256/3 SFEU) předkládající orgán musí mít důvodné pochybnosti, a tedy o aplikaci některé části práva předkládající národní orgán - soud (kumulativně) musí mít zákonný základ, je trvalý, má závaznou jurisdikci, jeho řízení má kontradiktorní povahu používá právní předpisy a je nezávislý je soudní proces, má charakter nesporného řízení podstatou je interpretace práva EU českými soudy podáno již 30 předběžných otázek podstatná náležitost – správné položení otázky (formulace, alternativy) rozhodnutí (nebo usnesení) SDEU je závazné, nicméně národní soud se může znovu obrátit na SDEU (nové skutečnosti, obtížně pochopitelný) vládní zmocněnec pro zastupování ČR před SDEU © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.

© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D. Předběžná otázka   Řízení o předběžné otázce (čl. 267 SFEU) SDEU nerozhoduje o meritu věci, pouze právo autoritativně vyloží Národní soud není nikterak vázán návrhy účastníků, zásada oficiality Nepřípustnost (alternativně) Předmětem není výklad, ani platnost práva EU nedostatek faktické spojitosti (abstraktní problém) spor v hlavním líčení je fiktivní žádost nesplňuje základní obsahové náležitosti (znění otázky, popis, situace) Povinnost k předložení (C-283/81 „CILFIT“) Zodpovězení je nutné pro rozhodnutí ve věci samé SDEU na zásadně stejnou otázku při zásadně stejném skutkovém základě ještě neodpovídal k otázce neexistuje ustálená judikatura bez ohledu na shodu skutkového základu správný způsob není evidentní ve všech členských státech výjimky z povinnosti předložit předběžnou otázku ACTE CLAIR – obecné vědomosti, není prostor pro jakoukoliv rozumnou pochybnost ACTE ECLAIRE – předchozí judikatura SDEU © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.

Předběžná otázka - schéma   Žaloba Zahájení řízení u národního soudu Strana X  Strana Y  Podnět pro zahájení o předběžné otázce Národní soud Dokončení sporu u národního soudu Zodpovězení P.O. Acte clair Acte eclaire Žádost o zodpovězení P.O. (čl. 263 SFEU) SDEU Tribunál (čl. 256/3 SFEU) Soudní dvůr (obecně) Rozhodnutí T o P.O. Řádný opravný prostředek © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.

© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D. Závěr Podrobněji k tématu: KLÍMA, K. a kolektiv: Evropské právo – zejm. Hlava VII (kapitola 6) SVOBODA, P., Úvod do evropského práva, 2011, Kapitola 9 FOREJTOVÁ, M., TRONEČKOVÁ,M.: Evropské právo v praxi – Kapitola 8 a 9 BOBEK, M. a kol., Předběžná otázka v komunitárním právu Na příští seminář : prostudovat Soudní ochrana Přímé žaloby: Žaloba na neplatnost/nečinnost/porušení/náhradu škody Case: Rozsudek ESD ve věci C-25/62 „Plaumann vs. Komise EHS“ © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.