Výskyt, příprava, vlastnosti, užití

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Ozonová díra & Skleníkové plyny
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Dusík, fosfor.
OZON.
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Ozon – ochránce a zabiják
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Ozonová vrstva.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_403.
Alternativní zdroje energie
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NEKOVY kyslík.
Halové prvky /halogeny/
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
KYSLÍK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_62.
Kyslík.
Kyslík.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
RISK Chemie 8 I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Chemické prvky, jejich názvy a značky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii
Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kyslík.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Organická chemie Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_34_KYSLÍK TÉMA: KYSLÍK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soutěžíme před testíkem
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Částicové složení látek
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Soutěžíme před testíkem
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
VZÁCNÉ PLYNY, PRVKY VIII.A SKUPINY, 18.SKUPINA
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Problémy Ozónové vrstvy.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
Jak se atomy spojují.
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Kristián Petr Šulista, Jan Stejskal, Šimon Kubeš
Transkript prezentace:

Výskyt, příprava, vlastnosti, užití Kyslík Výskyt, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Napište, jaký význam má kyslík pro život na Zemi. Pomůcka : 1. D - - - - í 2. Kontrola Dýchání Hoření

Doplňte podle periodické tabulky latinský název značka skupina perioda počet p+,e-,no počet val. elektronů elektronegativita vznik iontu Kontrola Oxygenium O VI.A 2. 8,8,16 6 3,5 Oo + 2e- O

Napište, kde se vyskytuje kyslík Kontrola vzduch – 21 % voda Většina anorganic- kých a organických sloučenin. Nejrozšířenější prvek v zemské kůře.

Příprava kyslíku Rozkladem peroxidu vodíku pomocí burelu 2H2O2 → 2H2O + O2 Tepelným rozkladem manganistanu draselného. Výroba – frakční destilací zkapalněného vzduchu.

Příprava kyslíku rozkladem peroxidu vodíku

Příprava kyslíku rozkladem manganistanu draselného

Vlastnosti kyslíku Doplň a napiš text na základě pozorování pokusů učitele: Kyslík je …….. plyn bez chuti a …… . Nehoří, ale hoření ……… . Je ….. než vzduch. Doutnající špejle se v kyslíku ……. . Kontrola Kyslík je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu. Nehoří, ale hoření podporuje. Je těžší než vzduch. Doutnající špejle se v kyslíku vznítí.

Užití kyslíku

Napište, k čemu se užívá kyslík: Kontrola svařování výroba surového železa a oceli dýchací přístroje čištění odpadních vod

Ozon Přečtěte si pozorně tento text: Ozon (O3) je druh kyslíku. Jeho molekula je složena ze tří atomů na rozdíl od stabilního běžného kyslíku, jehož molekula je tvořena dvěma atomy. Ozon vzniká působením elektrických výbojů v atmosféře (blesk). O2 + O → O3

Ozonová vrstva Čtěte pozorně text: Ozonová vrstva je část stratosféry ve výšce 25 – 35 km nad zemským povrchem, v níž se nachází značně zvýšený poměr ozonu vůči běžnému dvouatomovému kyslíku. Hraje mimořádně významnou roli pro pozemský život, neboť chrání planetu před ultrafialovým zářením.

Ozonová díra Čtěte pozorně text: Freony (organické látky, které obsahují halogeny) uvolňují v ozo- nové vrstvě chlor, který zamezuje vzniku ozonu. Molekula ozonu O3 se rozpadá. Freony jsou součástí organických rozpouštědel, sprejů, starších chladicích zařízení (viz obrázky). Důsledkem je úbytek ozonové vrstvy a zvýšené pronikání UV záření na povrch Země. To způsobuje některé nemoci, jako je zánět spojivek, rakovina kůže a poškození očí.

Doplňte tento text a napište: Ozon je druh kyslíku, jehož molekula se skládá ze … atomů. Vzniká působením ……….. výbojů v atmosféře. Je částí ……….. jako ……. vrstva. Chrání nás před …………. zářením. Ozonovou vrstvu ničí …… a důsledkem je zvýšené pronikání UV záření, které u lidí způsobuje poškození … a …….. kůže. Kontrola tří elektrických stratosféry ozonová ultrafialovým freony očí rakovinu

Použité obrázky: Wikimedia commons a z vlastních zdrojů. Mgr. Vlastimil Vaněk, autor