OBEZITA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Světová populace je celkové množství všech živých lidí na Zemi v daném čase.Podle odhadů vydávaných sčítáním lidu dosáhla Zemská populace v roce 2007.
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
stravovací režim školáků
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Obezita Hejmalová Michaela.
Žena a sport.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
OBEZITA.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Chyby ve výživě II. Dagmar Šťastná.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Nadledvina - glandula suprarenalis
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Tělesné složení © Hlúbik Jan. Tělesné Složení 1.Problémy dnešních lidí 2.Jak ho měřit???? 3.Proč se jím zabývat ?
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_04.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Číslo v digitálním archivu školy
Malnutrice.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psychologie v obezitologii
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Transkript prezentace:

OBEZITA

OBEZITA Obezitu (česky také jinak otylost) lze definovat jako abnormální hmotnost danou zvýšeným obsahem tělesného tuku Často se však také jedná o chronické onemocnění, spojené s řadou jiných poruch Počet obézních na celém světě se pohybuje okolo 300 miliónů lidí V České republice je v dospělé populaci přibližně 52 % obézních, což je více než polovina Na Slovensku je to až cca 60% populace

PŘÍČINY Hlavní příčinou není nic jiného než nepoměr mezi příjmem a výdejem energie – tedy vyšší energetický příjem, než je doporučeno (denní doporučená potřeba energie záleží na fyzické zátěži, věku, pohlaví a dědičnosti ) V drtivé většině je to způsobené prostým přejídáním se, požíváním nezdravého jídla, nepravidelným stravováním a nedostatkem pohybu Dalšími příčinami bývá z 50% dědičnost. A v neposlední řadě různé hormonální, metabolické vlivy a psychogenní faktory.

Hormonální, metabolické vlivy a psychogenní faktory Hormonální vlivy především snížená funkce štítné žlázy výšená hladina hormonů kůry nadledvin Metabolické vlivy Energetické nároky organismu jsou velmi individuální, proto se stává, že i u jedince, který nekonzumuje více než ostatní lidé se může objevit obezita. Musí si potom dávat větší pozor na skladbu jídelníčku. Psychogenní faktory Zvyšený příjem potravy může být i v závislosti na zevních signálech a emoční situaci  (reakce na osamělost, deprese, frustrace, napětí, dlouhá chvíle nebo stres).

DIAGNOSTIKA Obezita je nemoc, kterou lékař odhadne jen při pohledu na nemocného Pro definici obezity pak lze vypočítat tzv. Body Mas Index dotyčného Výpočet BMI : Člověk si zjistí svoji váhu a výšku (v metrech) a spočítá si: B M I =      hmotnost v kg               (výška v m)2 hodnota vyšší než 25 bodů = nadváha hodnota vyšší než 30 bodů = obezita Pokles hmotnosti o 10 procent vede k poklesu všech metabolických komplikací až o 50 procent

PROJEVY A KOMPLIKACE Obezita nevypadá moc hezky a je provázená mnoha komplikacemi Jednou z nich je častější výskyt závažných onemocnění, jako jsou: cukrovka vysoký krevní tlak srdeční infarkt nádorová onemocnění artróza kloubů onemocnění žlučníku gynekologická onemocnění zhoršené možnosti otěhotnění psychické problémy

KONEC Děkujeme za pozornost Zpracovaly: Olga Boyko Adéla Šimková Ivana Le Phuong Thao Nikola Sedláková Kamila Serbinová Děkujeme za pozornost