Mobbing ( a anti-mobbing?!!!) v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Poslání Intervenčního centra
Mobbing a bossing Úvodní prezentace
Sociální sítě.
Mediální produkt.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Psychologie práce (úvodní prezentace)
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
Mobbing a bossing Úvod Pavel Beňo, PhDr. Práce & vztahy
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Teze, myšlenky a návrhy (Mobbing – mezinárodní spolupráce) „Obrana před mobbingem“ Bad Kreuznach, PhDr. Pavel Beňo.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE A SPECIFICKÉ NÁROKY NA PRACOVNÍKY
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
ohroženým domácím násilím
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. František Bublan Formy a perspektivy dobrovolnické služby z pohledu neziskové organizace.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Krátké představení aktuálních výzev pro NNO zaměřených na podporu zaměstnanosti (3.3 a 2.1 OP LZZ) Seminář pro NNO Rumburk,
Co je vztahová patologie?
Mobbing a bossing Úvodní prezentace
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Firemní komunikace ( několik postřehů z praxe) PhDr. Pavel Beňo Práce a vztahy / Civilcourage TV Tel ;
Proces vnímání v komunikaci
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Mobbing a bossing Úvodní prezentace
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
 EKONOMICKÉ A POLITICKÉ SOUVISLOSTI DOHOD O OCHRANĚ INVESTIC.
Mobbing psychický teror na pracovišti
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Zpracovala: Simona Hyková
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
Všeobecné osobnostní právo
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Sociální patologie SCPT SCPA
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Mobbing a bossing Úvod Pavel Beňo, PhDr. Práce & vztahy
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
PhDr. Pavel Be ň o Tel nebo
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Stres a vztahy na pracovišti …
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Jak se nám žije (a pracuje)?
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy,
Krátké zamyšlení pro začátek … … o práci a vztazích
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Krizová pomoc.
Násilná osoba aneb co s ní
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Vedení týmu. Vedení týmu Teambuilding budování týmu vzdělávání a stmelování týmu prostřednictvím zážitků snaží se odpoutat pracovníky od pracovního.
Transkript prezentace:

Mobbing ( a anti-mobbing?!!!) v ČR PhDr. Pavel Beňo Práce a vztahy, Praha /CZ E-mail: 222711362@praceavztahy.cz

Co to „obnáší“? Psychický teror (v práci, ve škole, na veřejnosti) Forma agrese a násilí, hlavně psychického … Systematický (ná)tlak, cílené, plánované a opakované útoky a pokusy o znevážení – poškození pověsti – osoby, její práce a pracov. výkonu, její schopností (rodiny, přátel …) Negativní formy komunikace – kupř. šíření nepravdivých informací (pomluvy), křik, neschopnost přijímat kritiku a vést dialog, atp. Snaha o izolaci a vyloučení - ze skupiny, z práce či zaměstnání, veřejného života … Demonstrace vlastní sily, významu a převahy Materiální či nemateriální prospěch (škoda) MOBBING

Bossing je mobbingem z horních pater! Mobbing (v moderním pojetí) znamená: - fiktivní vítězství „silnějšího“ v konkurenčním boji (o přežití?) snaha o vlastní (a často nelegální!) prospěch „kultivace“ fyzického násilí do násilí psychického – v tzv. civilizované společnosti neochota či neschopnost vést dialog (s „podřízenými“) Strukturální vada osobnosti (R. Hare, P. Babiak ) Spiknutí „mocných“ (pathocracy, A. Lobaszewski) Vítězství „kapitálu“ nad demokracií ? Bossing je mobbingem z horních pater!

Mobbing je „opatřením“ při neloajalitě a odlišnosti resp Mobbing je „opatřením“ při neloajalitě a odlišnosti resp. následkem či trestem (ale i „prevencí“ či „výstrahou“!!!) když se tyto již objevily … Mobbing/bossing je trestem za jinakost !!! (Často bez ohledu na lidskou důstojnost, bohužel ...)

Otázka: Jsou zpronevěra a krádež formami násilí? Kniha „Hadi v oblecích“ (2006) oživila diskusi na temata psychopatie a psychopati sociopatie a sociopati narcizmus a narcisté struktura osobnosti lidí v tzv. „nadřízeném“ a „podřízeném“ postavení“ … Otázka: Jsou zpronevěra a krádež formami násilí?

Mobbing economicus? Odpovědzte na otázku: „Jsou zpronevěra a krádež také formami násilí? Když je vaše odpověď „ano“, pak je již nejvyšší čas si vyjasnit si také pojem „ekonomické násilí“ … Ten se již v odborné literatuře o násilí (sporadicky) objevuje … Mobbing economicus?

I když definice „anti-mobbingu“ nejspíše neexistuje, troufnu si tvrdit, že k jeho typickým představitelům patří Heinz Leymann Leymannův rodný dům, 25.9. 2012 (1932 – 1999) Wolfenbuettel, Umeå, Stockholm Antimobbing (anti-mobbing) je vytrvalý boj za „lidské“ vztahy (v práci?) a v konečném důsledku jde o zápas za ideály a hodnoty demokracie a humanizmu!

20% mobberů a bosserů „terorizuje“ 80% členů celé společnosti! Platí-li tzv. Paretovo pravidlo (20/80) i v případě společenských jevů – tzn. i mobbingu a bossingu - dokážeme si lehce představit, že 20% mobberů a bosserů „terorizuje“ 80% členů celé společnosti! Jenom málo politiků a manažerů z organizací a firem je ochotných si takovou skutečnost uvědomit či alespoň částečně připustit a v této Věci také něco podniknout … Změnit? „Antimobbing“ vs. „mobbing free“ ? Antimobbing je zápasem o lidskou důstojnost (nejenom svoji) a být v tomto boji příliš naivním/ou se obvykle nevyplácí!!!

„Mobbing & Antimobbing“ v ČR … Situace v CZ – krátký přehled … 1995 – první samostatná kniha o mobbingu (B.Huber: Mobbing…) 1999 – založení skupiny „Práce a vztahy“ (od r.2001 - Obč.sdruž.) 2001 – www.vztahy.org (webové stránky OSPaV, dnes již neexistují!) 2003 – „Můj šéf, můj nepřítel?“ (1. česká publikace o mobbingu & bossingu) 2005 – zveřejňování výpovědí a případů MoBo ve formě videointerview 2007 - „pokusy a omyly“ (mezinárodní spolupráce - tým expertů …?) 2010 – Mobbing a Bossing jako samostatný předmět na VŠ (UJAK Praha) 2012 – Tzv. vztahový audit … (expertní posuzování vztahů ve firmách a organizacích) 2013/14 – idea Antimobbingových občanských hlídek (AOH) „Mobbing & Antimobbing“ v ČR …

„Anti - mobbing/bossing“ v EU … 4 roviny a 4 zásady antimobbingu: 1. R: Osobní (individuální práce s klientem příp. jeho rodinu) Z: „Nezůstávej se svými problémy osamocen/a!“ 2. R: Institucionální (intervence u zaměstnavatele, odborů …) Z: „Spojme síly a budeme úspěšnější!“ 3. R: Veřejná (www, média,events, legislativní činnosť, …) Z: „Dejme o těchto problémech – i sobě - věděť!“ 4. R: Mezinárodní spolupráce (IAMA, IAWBH…) Z: „Nejsme „ostrov“, ale kontinent/y! – Začínejme tam, kde jiní skončili, byť to není snadné …“ „Anti - mobbing/bossing“ v EU …

„Mobbing & Antimobbing“ v ČR … Antimobbingové poradenství (terapie?) … A: první kontakt – písemně (e-mail), telefonicky, atp. … B: osobní (video) interview: dokumentace, vytvoření vztahu, evaluace – situace i osobnosti, role apercepce, atp.) C: společné zhodnocení aktuálního stavu, rozhodnutí o dalším kroku D: d1) intervenční dopis zaměstnavateli d2) arteterapie-tvořivost jako způsob zpracování (psychsocial.) distresu d3) publikace příběhu na webu (v médiích?) d4) diskusně-supervizní skupina, antimobbingová občanská hlídka „Mobbing & Antimobbing“ v ČR …

Děkuji za pozornost! E-mail: info@workrelations.eu 222711362@praceavztahy.cz www.civilcourage.cz www.leamynnspirit.eu www.praceavztahy.cz www.anti-mobbing-art.eu