Sbližování starších generací s novými technologiemi Kolín, 13. června 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Přijímací řízení.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Active Citizens - komunitní vzdělávání pro střední školy Úvodní setkání učitelů Praha 18. března 2013.
Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková
TUL H 32 Setkání realizátorů inovace předmětů 4.
INOVACE STUDIJNÍHO PROGRAMU FARMACIE NA FAF UK. Základní údaje o projektu Název projektuInovace studijního programu Farmacie na Farmaceutické fakultě.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Informace o škole  Zaměření školy na Informační technologie, Elektrotechniku, Automatizační techniku a Strojírenství, studijní a učební obory.  Počet.
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Projekt Knihovny Kroměřížska spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
ROZVOJ INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ V KROMĚŘÍŽI Zřízení PIAP v centru města a místních částech Postoupky, Bílany a Těšnovice.
E-learning a studenti kombinovaného studia VŠ projekt do předmětu E-learning Lucie Jirků, UČO květen 2004.
Informace pro studenty
Dominik Míček Adam Kožušník Martin Páleník Patrik Dunker
Společné projekty Asociace U3V. Společné projekty: 2004 : tis. Kč Podpora infrastruktury Univerzit třetího věku v České republice 2005 :
Umění motivace, komunikace a prezentace ZAHÁJENÍ PILOTNÍHO OVĚŘOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU UMĚNÍ MOTIVACE, KOMUNIKACE A PREZENTACE LITOMĚŘICE 26. BŘEZNA.
Vyhodnocení dotazníkových šetření prováděných na veletrhu GAUDEAMUS Přípravný výbor – Slavonice Přípravný výbor – Slavonice
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a státním rozpočtem České republiky Pilotní ověřování studijních opor a přidělení ISBN.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Vzdělávání dospělých - kategorie 50+. UNIV2 kurs 50+ Historie Založena roku 1994 Do výuky v České republice zavedla nové obory: ― Výpočetní techniku ―
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
Knihovny vzdělávají aneb Senioři v lavicích Nebuďte sami doma Městská knihovna Chrudim a sekce 60+ SKIP
Informace o projektech MVČR v oblasti vzdělávání ve veřejné správě 20. června 2011 Odbor řízení lidských zdrojů Oddělení rozvoje a vzdělávání.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Knihovny vzdělávají, aneb senioři v lavicích
Podnikání na Internetu e-learning letní semestr 2005 Jana Holá X.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Akademie třetího věku. 1.Základní kurz V průběhu 4 semestrů poznávání regionu poznávání regionu průřez historií od antiky po současnost průřez historií.
Pilotní ověřování studijních opor Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Státním rozpočtem České republiky.
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Program podpory regionů Společenská odpovědnost v ČSOB a Poštovní spořitelně.
Úvod Proč studovat informatiku?
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Ing. Marek Bumbálek Krnov
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Environmentální výchova a
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Obchodní akademie Chrudim. Další vzdělávání ve spolupráci s úřadem práce.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Univerzita třetího věku v regionech Ing. Jan Jarolímek, Ph.D. Informační a poradenské centrum PEF.
1 Virtuální Univerzita třetího věku Seniorské vzdělávání přichází prostřednictvím ICT do regionů Praha, 5. listopadu 2013 Ing. Klára Nehodová Provozně.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
1 Virtuální Univerzita třetího věku. 2 Seniorské vzdělávání Univerzita třetího věku (U3V) je součást Celoživotního vzdělávání, organizované veřejnými.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Virtuální Univerzita třetího věku (nejen) v Městské knihovně Semily Alena Matěchová Městská knihovna Semily Tyršova 49, 513.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Virtuální Univerzita třetího věku v regionech
Při technické univerzitě v Liberci
Třinecká obchodní akademie
Transkript prezentace:

Sbližování starších generací s novými technologiemi Kolín, 13. června 2013

2 Virtuální Univerzita třetího věku Seniorské vzdělávání přichází prostřednictvím ICT do regionů Ing. Klára Nehodová Provozně ekonomická fakulta, ČZU v Praze

3 Univerzita 3. věku U3V je přístupná seniorům v sídlech VŠ / univerzit. Plošné rozšíření presenční U3V je finančně, personálně a časově náročné. Ve větších lokalitách je seniorské vzdělávání uskutečňováno Akademiemi / Univerzitami volného času. Malé lokality jsou bez nabídky možnosti studia.

Virtuální U3V Forma distančního seniorského vzdělávání určená zejména máločetným seniorským studijním skupinkám v regionech, znevýhodněným dostupností (vzdáleností) k presenčním přednáškám v sídlech univerzit a vysokých škol. Zahájení výuky: říjen

5 Cíl Virtuální U3V Zpřístupnit zájmové vysokoškolské vzdělávání seniorům ve všech lokalitách České republiky. Tematicky doplnit U3V o kurzy jiných VŠ. Umožnit sociální kontakt seniorů v „jejich“ regionech, podpořit komunitní činnost.

Princip výuky Založen na využití ICT / internetu. Spojuje prvky e-learningu a multimediálních materiálů do formy distančního vzdělávání, určeného - a didakticky přizpůsobeného - pro vzdělávání seniorů. 6

Technický princip Výukové zázemí VU3V je tvořeno LMS Moodle. Přednášky se aplikují přes internet do: •míst společné výuky (KS) •k jednotlivým posluchačům Nezávisle na místě, čase a délce připojení. 7 Technický princip

Studijní podklady Přes internet lze studovat ucelenou semestrální výuku, která obsahuje: •předem multimediálně zpracovaný soubor přednášek vedených akademickými lektory •textové studijní materiály (sylaby) •generované testy k ověřování znalostí •platformu pro odevzdání esejů •další komunikaci 8

Senioři a počítač 80 % - nadstadardní a uživatelské znalosti 20 % - bez přímého přístupu k PC, žádné uživatelské znalosti Z toho: 15 % přístup (získání) PC a přímá „pomoc“ v rámci rodiny 5 % přístup k PC jen v rámci KS 9

VU3V a počítač VU3V umožňuje nenásilné: •získávání počítačové gramotnosti PC je prostředek, nikoliv cíl. •rozšiřování počítačové gramotnosti: •internet - doplňující informace • – vzájemná komunikace 10

VU3V k Registrováno 114 KS, studentů, 14 kurzů. 11

VU3V organizačně Garant Virtuální U3V pro ČR Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity v Praze Ing. Klára Nehodová manažerka VU3V, 12

Zřizovatel KS VU3V Výuku v regionu / lokalitě garantuje organizace (IČ, DIČ), která požádá o zapojení do sítě KS VU3V Na základě smlouvy s PEF ČZU v Praze zabezpečuje výuku organizačně Zapojení nových KS je možné před zahájením každého nového semestru 13

Zřizovatel KS Ve své lokalitě zajišťuje: •Seniory se zájmem o studium. Počet účastníků není omezen (3 – 52), průměr 16 •Kontaktní osobu / moderátora pro společné přednášky v daném středisku •Technické a provozní zázemí * místnost, 1 x PC s připojením na internet, * dataprojektor, plátno a ozvučení 14

Zřizovatelé Úřady - obecní / místní / městské 37 Vzdělávací organizace - Informační, Vzdělávací centra, Městská kulturní střediska, Kluby seniorů, muzea 31 Knihovny 21 Školy – základní, střední, vysoké, komunitní 17 Domovy důchodců 8 15

Regiony / studenti 16 Velikostní kategorie obcí Počet KS Počet studentů Průměr stud. v KS , , , , , , , , ,6

Veřejně přístupné stránky •Informace: pro seniory o studiu pro zřizovatele o zapojení •Anotace, upoutávky výukových kurzů Po přihlášení •Studijní materiály •Doprovodné studijní aktivity 17

Kdo může studovat •Osoba se statutem seniora •Invalidní důchodce bez rozdílu věku •Osoby kategorie 50 + (nezaměstnaní, osoby čekající na přiznání důchodu) 18

Senior ve výuce Senior je účastníkem CŽV při PEF ČZU v Praze. Po 1. semestru obdrží výkaz CŽV. •může studovat pouze v jednom KS •může zahájit studium před kterýmkoliv semestrem Studijní poplatek je do 300 Kč. 19

Průběh studia V KS: pravidelné společné shlédnutí přednášky, společný test Individuálně: opakování a samostudium celé videopřednášky / videokapitol M ístně a časově neomezeně, v osobním tempu, opakovaně znalostní testy. 20

Ukončení studia Po každém semestru - Závěrečný seminář •v 5 KS v rámci celé ČR •Propojení: univerzita / KS / senioři •vzájemné setkávání seniorů, poznávání místních památek a zajímavostí Ukončení cyklu: po 6 semestrech získává senior na promoci „Osvědčení o absolvování U3V“ Promovaní mohou pokračovat studiem dalšího cyklu. 21

Přínos výuky pro seniory Zájmové rozšiřování vědomostí / osobní prestiž. Nenásilné zvyšování počítačové gramotnosti. „Přínos“ nových témat do rodin, přátelům. Časově neomezovaný kontakt se seniory s podobnými zájmy v místě bydliště, rozšiřující vzájemná komunikace - obecná / místní témata - plánování dalších společných zájmových a společenských aktivit. 22

23 Poznatky z VU3V Senioři se velmi rychle sžívají s novým způsobem studia, popř. s počítačem Dobrovolně si vícekrát vypracovávají testy (spokojeni jsou s 90 – 100 % výsledkem). Přednášená témata je zavedla k dalšímu sebevzdělávání. Rádi přijímají doprovodné vzdělávací aktivity související s tématy kurzů (exkurze, literatura).

24 Děkuji za pozornost Ing. Klára Nehodová PEF ČZU v Praze, Kamýcká 129, Praha 6 - Suchdol