Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Zdravotní stav populace v ČR a EU
Veřejné mínění o hospicích v Maďarsku Katalin Muszbek MD. Maďarská hospicová nadace.
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
Ondřej Sláma, MOU Brno Subkatedra paliativní medicíny IPVZ Praha
Specifika domácí paliativní péče u dětí
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Nemocní s metastazujícím onemocněním citliví k léčbě cytostatiky vyléčitelní lokálními metodami (chirurgie, radioterapie) nevyléčitelní lokálními metodami.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Problematika eutanázie
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Alkoholismus.
Nemoc AIDS v Africe.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Spirometrie v ambulanci praktického lékaře
Klinická propedeutika
Úhel pohledu algeziologa Vztah paliativní medicíny a léčby bolesti Dana Vondráčková Subkatedra léčby bolesti.
Alzheimerova nemoc.
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Didaktická část diplomové práce
Seminář pořádaný Výborem pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pod záštitou poslance výboru Bc. Stanislava Mackovíka na téma PONEHODOVÁ PÉČE.
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Paliativní péče, podpůrná péče léčba bolesti atd…
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
KLINICKÝ OBRAZ KLÍŠŤOVÉ MENINGOENCEFALITIDY Václav Chmelík Nemocnice České Budějovice a.s.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Voda Věc,která nás všechny spojuje Daniel Kanaloš a Eliška Lhotáková, ZŠ CHRASTAVA.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Pilotní projekt Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) Několik poznámek z perspektivy ČSPM MUDr. Ondřej Sláma, Ph.D. Vědecký sekretář ČSPM ČLS JEP.
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
Paliativní péče a nemocný s lymfomem
MSPP - péče o terminálně nemocné v domácím prostředí
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Paliativní péče ve vlastním sociálním prostředí pacienta
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
Inkontinence Jeden z nejčastějších zdravotních problémů
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Paliativní péče péče o terminálně nemocné a umírající doporučený postup pro praktické lékaře Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD Praktický lékař pro dospělé Brno 2006

Vize Paliativní péče je přístup, který zlepšuje kvalitu života nemocných a jejich rodin tváří v tvář problémům vyplývajícím z život ohrožující nemoci, za pomoci prevence a úlevy od utrpení ve smyslu časného rozpoznání a bezvadného zhodnocení a následné léčby bolesti a ostatních fyzických, psychologických a spirituálních problémů. (WHO 2002)

Cíle a záměry Zásadní je tlumení bolesti, ostatních symptomů, psychologických, sociálních a spirituálních problémů. Cílem paliativní péče je dosažení co nejlepší kvality života nemocných a jejich rodin. Mnoho aspektů paliativní péče je aplikovatelných již v časných fázích jejich onemocnění ve spojení s protirakovinnou léčbou. (WHO 2002)

Současná situace Jak velký problém to je? Každý rok zemře na světě 56 mil. lidí Každá smrt ovlivní dalších 5 osob (neprofesionálních pečujících - blízkých) Celkem tedy 300 mil. lidí – 5% celosvětové populace Lze tedy říci, že zajištění kvalitní péče na konci života je globálním veřejným zdravotním problémem

Pro koho? Pro chronicky nemocné, jimž jejich nemoc působí utrpení (stárnutí populace) Pro nemocné s progredujícím nevyléčitelným onemocněním (stárnutí populace) Pro ty, u kterých lze s velkou pravděpodobností stanovit dobu úmrtí Pro umírající

Pro koho? Jedná se o pokročilá stadia: onkologických onemocnění neurodegenerativních onemocnění, např. ALS, RS konečná stadia chronických orgánových onemocnění (např. chronické srdeční, renální nebo jaterní selhání) CHOPN AIDS persistující vegetativní stav (apalický syndrom) nevratné multiorgánové selhání v prostředí intenzivní péče

Pro koho?

Pro koho :struktura standarisované úmrtnosti

Pro koho :struktura standarisované úmrtnosti

Dostupné možnosti Kdo o tyto pacienty pečuje? PL Ambulantní specialisté ( onkologové, neurologové, geriatři…) LSPP RZP Home care Rodiny

Obecná paliativní péče Dobrá klinická praxe v situaci pokročilého onemocnění Součást rutiny každého zdravotníka Orientace na kvalitu života, mírnění symptomů…..

Doporučené postupy Obecná paliativní péče v rozsahu, se kterým se v ČR setkává lékař první linie Lékař je koordinátorem péče, která je často interdisciplinární Nároky na čas, komunikaci a organizační schopnosti

Kolik pacientů potřebuje v ČR PP? V ČR potřebuje paliativní péči každoročně minimálně 100 000 pacientů

Kolik pacientů potřebuje v ČR PP? Každý rok u nás 30 tis. lidí postihne mozková mrtvice. Jsou čím dál, tím mladší a čím dál, tím víc jich mrtvici přežije. Zpravidla pak potřebují péči až do konce života Přes 10 tis. lidí ročně utrpí těžký dopravní úraz s trvalými následky, další tisíce úrazy na pracovištích a doma Jednu z nejnižších novorozeneckých úmrtností na světě vykupujeme tím, že přežívají tisíce dětí s DMO, ale chybějí kapacity, kde by se o ně starali dále

Kolik pacientů potřebuje v ČR PP? Na 100 tis. lidí ročně umírá v nedůstojných podmínkách Přibývá neurologických a psychiatrických onemocnění, nemocí postihujících hybný systém, infekčních chorob s trvalým postižením a dalších Mnozí trpí chronickými bolestmi Jak stárne populace, roste počet dalších invalidizujících onemocnění.

Doporučené postupy Obecný úvod Předpoklady pro poskytování domácí paliativní péče Péče o tělesné symptomy Psychologické, sociální a duchovní aspekty paliativní péče Etické a právní aspekty paliativní péče Příloha: Doporučené postupy řešení nejčastějších symptomů a stavů

Symptomy terminální fáze Bolest Dušnost Kašel Terminální chrčivé dýchání Nauzea a zvracení Zácpa Porucha střevní pasáže

Symptomy terminální fáze Ascites Nechutenství (anorexie) Výživa umírajícího pacienta Hydratace umírajícího pacienta Škytavka (singultus)

Symptomy terminální fáze Svědění (pruritus) Úzkost Delirium, zmatenost, amentní stavy Deprese