Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon o zdravotnických prostředcích a kroky k jeho implementaci
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Oznámení uvedení kosmetického prostředku na trh Evropského společenství („notifikace“ kosmetického prostředku) Ing. Miroslav Kapoun
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Současný stav reformy legislativy zdravotnických prostředků
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Akreditační systém v ČR a v EU
Ing. Eva Sýkorová Ministerstvo zdravotnictví ČR
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Kontrola veřejné správy I.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Paragrafované znění II
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Správa sociálního zabezpečení
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Paragrafované znění II
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
přehled některých jeho ustanovení
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích Mgr. Karolína Peštová oddělení zdravotnických prostředků 22. března 2013, Praha Výroční konference CzechMed 1

Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích Osnova prezentace Důvody potřeby nového zákona o zdravotnických prostředcích Souvislosti s právními předpisy EU Návrh zákona o zdravotnických prostředcích Změna zákona o veřejném zdravotním pojištění Změna zákona o reklamě Změna zákona o správních poplatcích Změna zákona o zdravotních službách

Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích Důvody potřeby nového zákona 1. nedostatky aktuálně platné legislativy v ČR rozsah působnosti zákona definice základních pojmů klasifikace výrobků (hraniční výrobky, označení CE, rizikové třídy) klinické hodnocení a hodnocení funkční způsobilosti registrace vs. evidence, nedostatečná databáze dovoz, distribuce a prodej (FSC, internetový prodej, správná praxe) nedostatečná či zcela chybějící úprava některých oblastí (servis, likvidace) roztříštěnost pravomocí (MZ, SÚKL, ÚNMZ, ČOI, SÚJB, ÚZIS a živnostenské úřady) faktická nevymahatelnost některých zákonných povinností (delikty, kontrola) provázanost zákona s ostatními právními předpisy netransparentní systém cen a úhrad (číselníky) 3

Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích Důvody potřeby nového zákona 2. nové požadavky EU a nutnost se jim přizpůsobit Návrh nového zákona je v souladu s aktuálně platnými právními předpisy EU. Rozhodnutí Komise o Evropské databance zdravotnických prostředků (EUDAMED) Akční plán komisaře Dalli „Joint plan for immediate actions“ - fungování notifikovaných osob (implementační nařízení Komise o jmenování a dozoru nad notifikovanými osobami, doporučení Komise pro notifikované osoby týkající se auditů a posuzování shody) - dozor nad trhem - koordinace, komunikace a transparentnost 4

Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích Nový zákon o zdravotnických prostředcích Osnova návrhu zákona 6 částí ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY ZMĚNA A DOPLNĚNÍ ZÁKONA O REGULACI REKLAMY ZMĚNA A DOPLNĚNÍ ZÁKONA O VEŘEJNÉM ZDRAVOTNÍM POJIŠTĚNÍ ZMĚNA A DOPLNĚNÍ ZÁKONA O SPRÁVNÍCH POPLATCÍCH ZMĚNA A DOPLNĚNÍ ZÁKONA O ZDRAVOTNÍCH SLUŽBÁCH ÚČINNOST 5

Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích část první Hlava I Úvodní ustanovení Hlava II Výkon státní správy Hlava III Klinické hodnocení a hodnocení funkční způsobilosti Hlava IV Registrace a notifikace Hlava V Nesprávné připojení označení CE a klasifikace Hlava VI Distribuce a dovoz Hlava VII Předepisování a výdej Hlava VIII Prodej Hlava IX Používání Hlava X Servis Hlava XI Systém vigilance Hlava XII Odstraňování Hlava XIII Registr zdravotnických prostředků Hlava XIV Kontrola Hlava XV Správní delikty Hlava XVI Společná, přechodná a závěrečná ustanovení 6

Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích Nejvýznamnější změny definice úprava některých definic s ohledem na povinnosti jednotlivých subjektů, definice nové, přesun definic z prováděcích předpisů a zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky např. byly upraveny či nově zavedeny tyto definice: - zacházení se zdravotnickým prostředkem - prodej, výdej, používání, servis a odstraňování - výdejce, uživatel - stažení z trhu, stažení z oběhu

Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích výkon státní správy MZ, SÚKL, ÚNMZ, SÚJB výrazný přesun kompetencí mezi jednotlivými úřady klinické hodnocení a hodnocení funkční způsobilosti definice pojmů zásady provádění závěrečná zpráva podmínky provádění klinické zkoušky registrace a notifikace, certifikát volného prodeje registrace osob před zahájením činnosti, platnost 5 let, elektronicky, správní poplatek registrace ZP do 5 dnů od uvedení na trh, platnost 5 let, elektronicky, povinné přílohy, správní poplatek notifikace ZP, do 5 dnů od uvedení na trh, platnost 5 let, elektronicky, návod k použití v čj, nepodléhá správnímu poplatku

Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích klasifikace rozhodnutí o klasifikaci zdravotnického prostředku rozhodnutí o hraničním výrobku distribuce a dovoz správná distribuční a dovozní praxe předepisování a výdej lékařský předpis (poukaz) - úhrada z veřejného zdravotního pojištění - ZP, který může ohrozit zdraví člověka se vydává pouze na lékařský předpis, prodej je zakázán lékárna, výdejna, oční optika, smluvní výdejce odborná způsobilost zásilkový výdej prodej pouze ZP tř. I, kondom a ZP stanovené vyhláškou zásilkový prodej

Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích používání povinnosti poskytovatele zdravotních služeb povolení výjimky zvláštní použití servis odborná údržba oprava zvláštní revize (elektrické, tlakové nebo plynové zařízení) odstraňování nepoužitelný zdravotnický prostředek výdejce má povinnost odběru a zajištění odstranění ZP určeného k aplikaci léčiva, obsahujícího rtuť, vázaného na poukaz

Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích registr zdravotnických prostředků (RZPRO) jednotný systém pro správu dat v oblasti zdravotnických prostředků v rámci ČR cílem projektu RZPRO je poskytnout příslušným orgánům státní správy rychlý přístup k informacím obsah registru: osoby nakládající se zdravotnickými prostředky v ČR, zdravotnické prostředky (včetně úhrad), certifikáty, vigilance, klinické zkoušky uživatelé: oznamovatelé, orgány státní správy (MZČR, SÚKL, ÚNMZ, ÚZIS, SÚJB) kontrola SÚKL (kontrola podle nového zákona o ZP i podle zákona č. 22/1997 Sb.) správní delikty vztahují se k jednotlivým oblastem (porušení každé povinnosti sankcionováno) 11

změna a doplnění zákona o regulaci reklamy Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích část druhá změna a doplnění zákona o regulaci reklamy co je reklamou na zdravotnický prostředek - podpora předepisování, výdeje, prodeje nebo používání zdravotnických prostředků - vzorky, dary, odměny, sponzoring reklama určená široké veřejnosti reklama určená odborné veřejnosti - poskytovatelům zdravotních služeb a osobám oprávněným předepisovat a vydávat ZP dozor vykonává SÚKL 12

Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích část třetí změna a doplnění zákona o veřejném zdravotním pojištění kategorizace zdravotnických prostředků, 11 kategorií, vytvoření tzv. kategorizačního stromu - 5 úrovní členění nová příloha č. 3, zrušení přílohy č. 4 omezení významu číselníků a metodik zdravotních pojišťoven – cílem je udržení a zachování celistvosti úhradové regulace ZP opatření obecné povahy = seznam hrazených zdravotnických prostředků, pomůcek a souvisejících služeb

Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích část čtvrtá změna a doplnění zákona o správních poplatcích zavedení správních poplatků za registraci osob a zdravotnických prostředků povolení klinické zkoušky vystavení certifikátu volného prodeje (FSC) část pátá změna a doplnění zákona o zdravotních službách úprava ustanovení týkajících se výdeje zdravotnických prostředků

Děkuji za pozornost Mgr. Karolína Peštová oddělení zdravotnických prostředků Ministerstvo zdravotnictví ČR tel.: +420 224 972 422 e-mail: karolina.pestova@mzcr.cz 15