Úvod do mezinárodního práva rodinného

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
předsedkyně 7. senátu Nejvyššího správního soudu
Advertisements

MEDIACE z pohledu právníka JUDr. Martina Doležalová.
Správní právo Pojem správního práva.
Spolupráce v oblasti justice Prosinec Civilní vs. Trestní právo Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Úprava.
Nařízení Brusel II Příslušnost (pravomoc) soudů
Nařízení Brusel IIa – 2201/2003/ES
Matrika Věra Graplová, DiS.
Osvojení dítěte Mgr. Dana Ilíková
Úvod do předmětu Ius est ars boni et aequi. Právo je umění uplatňovat to, co je dobré a spravedlivé.. FEL ČVUT v Praze PRÁVO PRO PODNIKATELE II Mgr. František.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sankce a omezující opatření
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Evropské mezinárodní právo soukromé - proces
KONFERENCE FEMINA IURIS 2009
PRAVOMOC A PŘÍSLUŠNOST SOUDŮ. Jde o zákonné určení, zda věc projednají soudy (pravomoc) – a který konkrétní soud (příslušnost). Obojí – PODMÍNKY ŘÍZENÍ.
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Prameny práva, právní vztahy
UZNÁNÍ A PROHLÁŠENÍ VYKONATELNOSTI ROZHODNUTÍ
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Evropské právo civilního procesu
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Nařízení Brusel IIbis Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Mezinárodní právo soukromé – mezinárodní právo procesní
VÝŽIVNÉ MEZI ROZVEDENÝMI MANŽELY § 92 – 94 ZOR © Zdeňka Králíčková, Veronika Kozlová, 2012.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Přeshraniční únosy dětí
Mezinárodní obchodní transakce
Ochrana kulturních památek M. Horáková. Témata seminářů Úvod, základní právní úprava, základní pojmy Ochrana kulturních památek,Státní památková péče.
Evropský exekuční titul pro nesporné nároky
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Rodinně právní vztahy s mezinárodním prvkem rozhodné právo, mezinárodní příslušnost soudů, uznání a výkon soudních rozhodnutí Mgr. Jana Turoňová.
Výkon rozhodnutí – obecná část
Praxe MPS a PMO Přednáška Rodinný případ - výživné Petra Bohůnová
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
EVROPSKÝ JUSTIČNÍ PROSTOR PŘEDNÁŠKA Č. 1 DOBRÝ DEN.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 2 BRUSEL I. OSNOVA ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU HISTORIE ÚPRAVY, INTERPRETAČNÍ ZDROJE, POVAHA NAŘÍZENÍ.
Mezinárodní právní pomoc - právní pomoc ve styku s cizinou
Praxe mezinárodního práva soukromého JUDr. Simona Trávníčková.
Rodinné právo v evropských nařízeních
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Řešení majetkových sporů s mezinárodním prvkem před obecnými soudy JUDr. Tereza Kyselovská.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Uznávání cizozemských rozsudků Transkripce Sňatky cizinců JUDr. Blanka Dostálová
PRÁVO Právní odvětví Ing. Lenka Dobešová- Právní nauka, Právo.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Název školy: Základní škola Městec Králové
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Spolupráce v oblasti justice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
BI201K Úvod do práva ICT I.
Tereza Kyselovská Rozhodnutí soudu v MPS.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Úvod do mezinárodního práva rodinného Zuzana Fišerová Ministerstvo spravedlnosti mezinárodní odbor civilní Praha, 26.3.2010

Mezinárodní odbor civilní MSp sjednávání mezinárodních smluv a úmluv haagská úmluva o vymáhání výživného k dětem a dalších druhů vyživovacích povinností (2007) protokol o právu použitelném na vyživovací povinnosti (2007) sjednávání předpisů ES / EU nařízení Rady (ES) č. 4/2009 o příslušnosti, rozhodném právu, uznávání a výkonu rozhodnutí a o spolupráci ve věcech vyživovacích povinností návrh nařízení Rady, kterým se mění nařízení (ES) č. 2201/2003 ohledně příslušnosti a současně se zavádějí pravidla pro určení rozhodného práva ve věcech manželských (tzv. nařízení Řím III ) návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o příslušnosti, rozhodném právu, uznávání a výkonu rozhodnutí a veřejných listin ve věcech dědictví a o vytvoření evropského dědického osvědčení (předložen 14.10.2009) Zelená kniha o majetkových režimech párů justiční spolupráce ve věcech občanských poskytování informací o českém právu soudům bezplatná právní pomoc v přeshraničních sporech (zákon č. 629/2004 Sb.) spolupráce v rámci Evropské soudní sítě ve věcech občanských a obchodních další

Základní právní předpisy a) rodičovská zodpovědnost nařízení Rady (ES) č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti a o zrušení nařízení (ES) č. 1347/2000 Haagská úmluva o pravomoci orgánů, použitelném právu, uznání a výkonu rozhodnutí a spolupráci ve věcech rodičovské zodpovědnosti a opatření k ochraně dětí ( Haag, 19.10.1996, sdělení č.141/2001 Sb.m.s.) Evropská úmluva o uznávání a výkonu rozhodnutí o výchově dětí a obnovení výchovy dětí (Lucemburk, 20.5.1980, sdělení č. 66/2000 Sb.m.s.) Evropská úmluva o výkonu práv dítěte (Štrasburk,25.1.1996, sdělení č.54/2001Sb.m.s.) Úmluva o styku s dětmi (Štrasburk, 15.5.2003, sdělení č. 91/2005 Sb.m.s.) bilaterální mezinárodní smlouvy o právní pomoci ve věcech občanských zákon o mezinárodním právu soukromém a procesním, č. 97/1963 Sb. ve znění pozdějších předpisů

Základní právní předpisy (pokračování) b) rozvod manželství nařízení Rady (ES) č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti a o zrušení nařízení (ES) č. 1347/2000 bilaterální mezinárodní smlouvy o právní pomoci ve věcech občanských haagská úmluva o uznávání rozvodů a zrušení manželského soužití (č. 131/1976 Sb.) zákon o mezinárodním právu soukromém a procesním, č. 97/1963 Sb. ve znění pozdějších předpisů

Základní právní předpisy (pokračování) c) výživné nařízení Rady (ES) č. 44/2001 o příslušnosti a uznávání a výkonu soudních rozhodnutí v občanských a obchodních věcech bilaterální mezinárodní smlouvy o právní pomoci ve věcech občanských úmluva o uznávání a vykonatelnosti rozhodnutí o vyživovací povinnosti k dětem (Haag 1958, vyhláška č. 14/1974 Sb.) úmluva o uznávání a výkonu rozhodnutí o vyživovací povinnosti (Haag 1973, vyhláška č. 132/1976 Sb.) úmluva o vymáhání výživného v cizině (New York 1956, vyhláška č. 33/1959 Sb.) zákon o mezinárodním právu soukromém a procesním, č. 97/1963 Sb. ve znění pozdějších předpisů nařízení Rady (ES) č. 4/2009 o příslušnosti, rozhodném právu, uznávání a výkonu rozhodnutí a o spolupráci ve věcech vyživovacích povinností (účinné od 18.6.2011) haagská úmluva o vymáhání výživného k dětem a dalších druhů vyživovacích povinností (2007) – vstup v účinnost ještě nebyl stanoven protokol o právu použitelném na vyživovací povinnosti (2007) – vstup v účinnost ještě nebyl stanoven (nejpozději od 18.6.2011)

Posouzení právních otázek při řešení přeshraničního případu: mezinárodní soudní pravomoc (soudní příslušnost) použitelné právo uznání rozhodnutí výkon rozhodnutí (rodičovská odpovědnost, výživné) (bezplatná) právní pomoc v přeshraničním řízení

Praktické zkušenosti: rozhodování českých soudů judikatura Evropského soudního dvora zápis do zvláštní matriky

Zajímavosti: konzulární sňatek / rozvod rozvod homosexuálního manželství domněnky otcovství v závislosti na rozhodném právu pro rozvod

Užitečné odkazy Mnohostranné mezinárodní smlouvy, jimiž je ČR vázána v oblasti občanského práva http://portal.justice.cz/justice2/MS/ms.aspx?o=23&j=33&k=5120&d=8743 Dvoustranné mezinárodní smlouvy, jimiž je ČR vázána v oblasti občanského práva http://portal.justice.cz/justice2/MS/ms.aspx?o=23&j=33&k=386&d=11319 Evropský soudní atlas ve věcech občanských a obchodních http://ec.europa.eu/justice_home/judicialatlascivil/html/index_cs.htm Evropská soudní síť ve věcech občanských a obchodních http://ec.europa.eu/civiljustice/index_cs.htm Informace o bezplatné právní pomoci v přeshraničním občanskoprávním či obchodněprávním řízení http://portal.justice.cz/justice2/MS/ms.aspx?j=33&o=23&k=5097&d=35918 Haagská konference mezinárodního práva soukromého http://www.hcch.net/index_en.php?act=home.splash