VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření: 7. 1. 2013 Autor: Mgr. Helena Válková Určeno pro předmět: Zbožíznalství Tematická oblast: Potravinářské zboží Obor vzdělání: Prodavač (66-51-H/01) 1. ročník Název výukového materiálu: Obiloviny a mlýnské výrobky – učební materiál s úkoly. Materiál vytvořen v souladu se ŠVP příslušného oboru vzdělání. Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky byl vytvořen pomocí programu PowerPoint a bude prezentován žákům prostřednictvím interaktivní tabule. Závěrem kontrolní otázky k procvičování. Čas: 20 minut
Obiloviny a mlýnské výrobky Charakteristika Složení obilovin Druhy obilovin Použití obilovin Opakování
Charakteristika obilovin Jednoleté trávy Dnes kulturní plodiny Obiloviny jsou důležité suroviny pro potravinářské výrobky, například: mlýnské a krupařské výrobky škrobárenské výrobky slad …
Charakteristika obilovin Květenství: klas - pšenice, žito, ječmen lata - oves, rýže, proso, čirok palice - kukuřice
Složení obilovin Obalová vrstva Aleuronová vrstva chrání jádro a klíček obsahuje celulózu a nerostné látky Aleuronová vrstva obsahuje bílkoviny, tuky, nerostné látky, vitamín B
Složení obilovin Jádro Klíček obsahuje škroby a bílkoviny bohatý obsah tuku, bílkovin, minerální látky a vitamín E
Druhy obilovin Pšenice Žito Ječmen nejdůležitější surovina pro výrobu chleba Žito surovina pro výrobu chleba bohaté na živiny, minerální látky, vitamíny Ječmen potravinářský, sladový, lihovarnický
Druhy obilovin Oves Kukuřice Proso potravinářský průmysl a krmivo jáhly zbavené slupek bohaté na bílkoviny, tuky
Druhy obilovin Pohanka Rýže vitamín B, železo, fosfor, lecitin vysoký obsah škrobu málo tuku a bílkovin subtropické a tropické kraje a) rýže setá (bažinná) b) rýže horská (méně náročná)
Použití obilovin Pšenice Žito Ječmen Oves výroba mouky a krupice mouka, kávoviny a destiláty (žitovka) Ječmen kroupy, líh a krmivo Oves ovesné vločky a krmivo
Použití obilovin Kukuřice Rýže škrobárenské výrobky, krmivo k přímé spotřebě
Použití obilovin Pohanka Proso kaše, zavářka do polévek speciální druhy chleba Proso jáhlová kaše, zavářka do polévek součástí šestizrnného chleba krmivo
Opakování - diskuze 1. Jak zařadíme obiloviny dle květenství? 2. Čím je tvořeno obilné zrno? 3. Jaké využití mají jednotlivé druhy obilovin?
Zdroje KAVINA, J. Zbožíznalství potravinářského zboží. 1. vyd. Praha, 1996: NAKLADATELSTVÍ IQ 147. Kapitola 6 ANDERLE, P., SCHWARZ, H. Zbožíznalství. Poživatiny – potraviny, pochutiny. České vydání 1995, Správa přípravy učňů Praha. NAKLADATELSTVÍ WAHLBERG PRAHA. ISBN 80-901-871-4-5. Lidská výživa, str. 33