BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo a název šablony klíčové aktivity
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí soustava.
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Pankreas – slinivka břišní – stavba a funkce zevně sekretorické části
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávící soustava – 2.část
Opakování - trávicí soustava
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
Základní škola, Hradec Králové
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA TRÁVENÍ VSTŘEBÁVÁNÍ ZAŽÍVÁNÍ

Biologie člověka - Trávicí soustava SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Hlavový a hrudní oddíl (dutina ústní, hltan, jícen) Břišní a pánevní oddíl (žaludek, játra, pankreas, tenké střevo) Oddíly tlustého střeva (slepé, vzestupný, příčný, sestupný a esovitý tračník a konečník) SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Stavba trávicí trubice Trávicí trubice – průchod od dutiny ústní, přes dutinu hrudní, břišní a pánevní Stěna trávicí trubice: Sliznice (mukóza) – v tenkém střevě vytváří klky Podslizniční vazivo – řídké vazivo s uzlíky mízní tkáně Hladká svalovina (část konečníku pruhovaná) Pobřišnice (peritoneum nebo adventicie) K trávicí trubici jsou připojeny žlázy: Drobné žlázky uloženy přímo ve stěně trubice Samostatné žlázy: příušní, podčelistní a podjazyková slinná žláza, slinivka břišní a játra. SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Mikroklky – absorbční epitel SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Dutina ústní Ústní dutina je prostor ohraničený patrem, rty a tvářemi. Spodinu dutiny tvoří jazyk, připojený svaly k dolní čelisti. Jazyk – pohyblivý orgán. Funkce: rozmělnění a posun potravy, chuťové pohárky se smyslovými buňkami a tvorba hlásek nezbytná pro tvorbu řeči. Zuby rozmělňují potravu – 32 zubů (úplný chrup) Stoličky, třenové zuby, špičáky, řezáky 3, 2, 1, 2 x 4 SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

32 zubů – úplný chrup člověka SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Srovnání dětského a dospělého chrupu SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Zubní vzorce Vzorec dětského chrupu Vzorec dospělého chrupu SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Anatomie zubu SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Trávení v dutině ústní Slinné žlázy (páry) - ústí slinovody do ústní dutiny: příušní žlázy, podčelistní a podjazykové. Denně se vytvoří asi 1 až 1,5 litru slin. Složení: 99 % vody, zbytek jsou mucin (vazká bílkovina), enzym ptyalin (štěpí škroby na jednoduchý cukr) a různé soli. SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Hltan Hltan - oblast od měkkého patra až po vstup do jícnu. Měkké patro - sval a vazivo oddělující nos od úst. Vzadu končí čípkem. Svaly napomáhají například sání a tvorbě patrových hlásek (g, ch ...). Nosohltan je nejširší místo hltanu, ústí do něj nosní dutina, středoušní vývody (Eustachovy trubice) a nosní mandle. SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Hltan Ústní část začíná kořenem jazyka a měkkým patrem. V této oblasti jsou i patrové mandle. Všechny mandle jsou součástí mízního obranného systému. Hrtanová část je krátká a trubicovitá. Je na rozhraní mezi vstupem do jícnu nebo dýchací trubice. K zamezení vniknutí sousta do dýchací soustavy slouží hrtanová příklopka, která reaguje automaticky (reflexivně) řízením prodlouženou míchou (proto při polykání nelze dýchat). SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Jícen Jícen - je přes 25 cm dlouhá trubice ze svalů, která propojuje žaludek s hltanem. Je umístěna za průdušnicí blíže k páteři. Potrava sama nemůže touto trubicí do žaludku projít. Jícen proto aktivně i tekutá sousta posunuje ke vstupu do žaludku rytmickým smršťováním svalů. SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Průchod potravy jícnem - peristaltika SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Anatomie žaludku Žaludek - trávicí trubice rozšířená do vaku. Jeho stěna je tvořena kruhovým svěracím svalem. Vstup jícnu do žaludku se jmenuje kardie (česlo), na kardii navazuje vlastní tělo žaludku (corpus), které se nahoru vyklenuje v klenbu a dolů doprava se zužuje v trubicovitý konec pylorus (vrátník). Stěna – sliznice složena v podélné řasy, válcovitý epitel s trubicovitými žlázkami, ostatní odpovídá základnímu schématu stavby. Funkce žaludku – mechanická a chemická. SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Anatomie žaludku SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Žaludek Plnění žaludku: pojme 1-2 litry rozmělněné stravy. Svalstvo obsah pomalu promíchává (rychlost je stravou a jejím složením ovlivňována) a po určité době (několik hodin) po částech je chymus (čili promíchaná potrava) propouštěn do prvního úseku tenkého střeva dvanáct(er)níku. SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Trávení chemické a enzymatické Žaludeční šťáva (1,5 až 2 litry/24 hodin) je tvořena žlázkami žaludeční stěny. Je silně kyselá, obsahuje různě koncentrovanou kyselinu chlorovodíkovou (HCl), mucin (povléká stěnu žaludku a chrání ji před kyselinou), chymozin (sráží mléčnou bílkovinu), pepsin (zahajuje štěpení bílkovin, ale jen v kyselém prostředí), lipázu (štěpí tuky, ale zde s malou účinností), vnitřní faktor (umožňuje vstřebávání vitaminu B12). Řízení tvorby žaludeční šťávy podléhá nervovým a látkovým podrážděním. Proto i stres může napomoci například k nemocem žaludku a dvanáctníku. Tvorba hormonu gastrinu žaludeční sliznicí. SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Trávicí trubice SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Tenké střevo Tenké střevo - 3 až 5 m dlouhá trubice v podobě kliček zavěšená v dutině břišní. Známe tři plynule spojené úseky:  dvanáct(er)ník, lačník, kyčelník.  Do první části ústí vývody žlučových cest a slinivky. Vnitřní povrch dalších částí je mohutně zvětšen (na 40 m2) malými kyjovitými a pohyblivými výčnělky - klky. V lačníku dochází k hlavnímu štěpení, v poslední části hlavně k vstřebávání. SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Mikroklky SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Tenké střevo Celý vnitřní povrch tenkého střeva prostřednictvím žlázek tvoří denně 1-3 litry mírně zásadité střevní šťávy (dokončující štěpení bílkovin až na aminokyseliny - erepsin, tuků na glycerol a VMK - lipázy a složitých cukrů na jednodušší - amylázy) a hlenovitou kapalinu chránící sliznici před účinky kyseliny chlorovodíkové. V dvanáct(er)níku žluč emulguje tuk tak, aby mohl být střevní lipázou a lipázou slinivky břišní rozštěpen na glycerol a VMK. Celou trubici pokrývá okružní a podélná svalovina, která zajišťuje rytmické smršťování a prodlužování střeva. Tím se promíchává a posouvá střevní obsah. Je-li rytmus pohybů rychlý, pasáž tráveniny se zrychluje, úbytek vody zpomaluje - vzniká průjem. SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Dvanáctník a pankreas SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Slinivka břišní - pankreas Žláza s vnitřní i vnější sekrecí Asi 28 cm dlouhá žláza ležící za žaludkem Vnitřně sekretorickou část tvoří Langerhansovy ostrůvky produkující inzulín (snižuje hladinu krevního cukru a umožňuje průnik cukrů do tkání, pro které je hlavním zdrojem energie). Zevně sekreční část je složena z nepravidelných lalůčků tvořených žlázovým epitelem – produkce pankreatické šťávy: až 1 litr za den odtéká do dvanáctníku silně zásaditá reakce tripsinový komplex – proteázy štěpí bílkoviny pankreatická lipáza – aktivována žlučí, štěpí tuky pankreatická amyláza – štěpí škrob na jednoduché cukry SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Játra Žlutý uzel - játra, slinivka břišní a žlučové cesty. Játra jsou největší metabolickou žlázou, která váží asi 1,5 kg. Je uložena v pravém podžebří a rozdělena na několik laloků. V jedné rýze mezi laloky je umístěn žlučník shromažďující a koncentrující žluč (asi 60 ml), v jaterní bráně nalezneme. Žlučovody ústí do dvanáctníku. Játry též probíhají mízní vlásečnice. SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Játra SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Funkce jater Jaterní buňky - žlázové, zevně sekretorické buňky produkující žluč do žlučových kanálků: 800-1000 ml žluči za den hustá zelenožlutá kapalina z vody, hlenu, žlučových barviv (bilirubin a biliverdin), solí žlučových kyselin (emulgují tuky na drobné kapénky, cholesterolu a minerálních látek Další funkce jater: Přeměna cukrů na glykogen Rozklad aminokyselin a tvorba nové bílkoviny Ukládání tuků a cukrů Zásobárna vitaminů Tvorba látek zabezpečující srážení krve Detoxikační funkce (alkohol, amoniak aj.) SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Játra SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Žlutý uzel - játra, slinivka břišní a žlučové cesty SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Dolní cesty trávicí Tlusté střevo má délku asi 1,5 m. Je sestaveno z několik oddílů: slepé střevo, tračník vzestupný, příčný, sestupný a esovitý zakončený konečníkem. Úkolem tlustého střeva je vstřebat vodu (hlavně ve vzestupném tračníku), zahustit obsah (hlenem) a po zkvašení zajistit odchod zbytků z těla. SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Tlusté střevo Uvnitř tlusté střevo nemá klky, ale hlenové žlázky tvorbou hlenu zajišťují ochranu sliznice před poškozením při likvidaci zbytků. Tlusté střevo se pohybuje podobně jako tenké střevo, jen trávenina v něm zůstává asi 8-12 hodin. Zbytky potravy hnijí působením bakterií, které hlavně rozkládají špatně stravitelnou buničinu. Tím se ale vyvíjejí jedovaté plyny: sirovodík, metan a mrtvolné plyny. Postupně vzniká stolice, složená z nestrávených a odpadních zbytků. Vypuzování stolice je reflexní děj. Slepé střevo je dosti objemné. K němu je připojen přívěsek slepého střeva (appendix vermicularis) pověstný svými častými záněty. SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Tlusté střevo 1 – jícen 2 – žaludek 3 – dvanácterník 4 – tenké střevo 5 – slepé střevo 6 – červovitý přívěšek 7 – tlusté střevo 8 – konečbík 9 – anální otvor SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Opakování Co je lipáza? Kde se nachází vzestupný tračník? Co je žlutý uzel? Kde se nachází mikroklky? Co je to mucin? Jaký je zubní vzorec dospělého člověka? SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Přiřazování pojmů Žluč 32 zubů Dvanáctník Vyústění žlučníku a pankreatu Tlusté střevo Emulgace tuků Tenké střevo Mikroklky Trvalý chrup Tračník SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava

Biologie člověka - Trávicí soustava Použité zdroje Dylevský, I., Trojan, S.: Somatologie I., II. Avicenum, Praha, 1990 SOŠS a SOU Kadaň Biologie člověka - Trávicí soustava